RASİM KÖROĞLU
Mart 1953 tarihinde Eskişehir ili, Beylikova ilçesi, Halilbağı köyünde dünyaya geldi. İlkokulu ve ortaokulu Beylikova'da bitirdi. Daha sonra 1974 yılında Ankara Erkek İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Öğretmenliği sırasında. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Eğitim Ön lisans bölümünü bitirdi. 25 yıl sınıf öğretmeni olarak çalıştıktan sonra Şubat 2000 tarihinde kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.
Şiir yazmaya öğretmen okulu yıllarında başladı. Âşık Edebiyatı üzerine araştırma ve incelemelerde bulundu. “Âşıklar Sohbeti' adı altında televizyon programları yaptı.Yurt içinde bir çok ilde yapılan şairler ve aşıklar programlarına katıldı, bir kısmını yönetti. Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika gibi ülkelerde gerçekleştirilen şiir programlarında yer aldı. Kendisine ait mizahi şiirlerden, çeşitli halk hikâyelerinden, fıkralardan oluşturduğu “Taşlama Şhow” adlı sahne programlarını yurt içinde ve yurt dışında sergiledi. TRT başta olmak üzere bir çok ulusal televizyonlarda çeşitli programlara konuk oldu.
Şiirleri yerli ve yabancı basında, çeşitli gazetelerde, dergilerde yayınlandı. “Atatürk” şiiri Milli Eğitim Bakanlığı Türkçe Ders Kitapları'nda yer aldı. Fransa / Lyon Jean-Moulin Üniversitesi'nde Türk Halk Şiirini, Ankara Gazi Üniversitesi ve Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi başta olmak üzere bazı üniversitelerimizde âşıklık geleneğini anlattı.
Cumhuriyetin 80. yılı kutlamaları çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlık Makamının 30.09.2003 tarih ve 1872 sayılı (2003/83) genelgeleri uyarınca Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kurduğu komisyon tarafından “Cumhuriyetin Kuruluşundan Günümüze İz Bırakan yedi öğretmen” birisi olarak seçildi.
"Eskişehir Şairler Derneği” üyesi olan Şair Rasim Köroğlu, Azerbaycan Cumhuriyetinde faaliyet gösteren “Ulduz (yıldız) Aşıklar Birliyi”ne ozan-âşık geleneğimizin, saz-söz sanatımızın yaşatılmasında bütün dünyaya tanıtılmasında gösterdiği hizmetlerden dolayı fahri üye olarak kabul edildi.
'Televizyon' adlı şiiri Prof. Dr. Erman Artun'un 'Âşıklık Geleneği ve Âşık Edebiyatı' adlı kitabında toplumsal taşlamaya örnek olarak verilmiştir. Yine, Ahmet Saraçoğlu'nun 'Dil ve Edebiyat Terimleri Sözlüğü' adlı eserinde 'Futbol' şiiri yergiye, 'Sosyete Sofrası' adlı şiiri hicve örnek gösterilmiştir.
Osman Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Son sınıf öğrencisi Soner Uğur bitirme tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi son sınıf öğrencisi Zeynep Bulut seminer ödevi, Osman Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Seda Bilgiçli “Rasim Köroğlu’nun Hayatı, Edebi Kişiliği ve Şiirleri” adlı bitirme tezi ile hayatı ve eserleri hakkında incelemelerde bulundular.
Rasim Köroğlu T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Halk Şairi olarak kayıtlıdır.
ALDIĞI ÖDÜLLER
1998 yılında Türk Güreş Vakfı Adana Şubesi'nin açtığı 'Güreş' konulu şiir yarışmasında birincilik,
1998 yılında Aziziye Dergisi'nin açtığı 'Emirdağ' konulu şiir yarışmasında ikincilik,
1999 yılında Âşık Veysel Kültür Derneği'nin açtığı 'Âşık Veysel' konulu şiir yarışmasında plaketini Cumhur Başkanlığı Köşkü’nde dönemin Cumhur Başkanı Sayın Süleyman Demirel’in ellerinden aldı.
2000 yılında ANASAM'ın (Anadolu İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) açtığı 'Öğretmen' konulu şiir yarışmasında ikincilik,
2001 yılında 36. Konya Âşıklar Bayramında 'Atatürk' şiiri ile 'Yılın Yedi Şiiri' ödülü,
2001 yılında 36. Konya Âşıklar Bayramında 'Mizahi Şiir' dalında birincilik ödülü,
2005 yılında “Antalya Şair, Ozan, Yazar ve Ressamları Kültür Derneği” Tarafından Antalya İkinci Şairler Buluşması’nda “Şiir Büyük Ödülü”
2006 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Sanatçılar Çalışma Grubu tarafından “Türk Şiirine Hizmet Ödülü”
2007 yılında “Osmaniye Folklor Araştırma Derneği”ince verilen “Geleneksel Aşık Feymani Şenlikleri” kapsamında, Yüksel Özden anısına “Karacaoğlan Ödülü”
Eserleri
Körün Taşı 1999, Kitabın Ortasından 2010
Şairin Resmi Web Sitesi:
http://www.rasimkoroglu.org
Aşk dokudum, aşk okudum
Erenlerin dergahında
Aşk okudum, aşk dokudum
Her güçlüğü bile bile
RASİM KÖROĞLU: TAŞLAMANIN SÖZ MİMARI
Masamda uzun zamandan beri Rasim Köroğlu’ nun “Körün Taşı” isimli taşlamalar şiir kitabı durmakta.Masamla birlikte tozlandı.Bir türlü güzeli tarif edememenin sıkıntısı içerisinde normal dışı bir şeyler anlatabilmek için beklettim durdum..
...
Rasim Hoca
Eskişehir yeri yurdu
Namı varmış yurdum ardı
Köroğlu oluptur gardı
Yapıştırır Rasim Hoca
Bazan kızar atar nara
İşin yoksa delik ara
Dokundu mu zülf-ü yara
Yakıştırır Rasim Hoca
Taşlar ama yarmaz başı
Boş duranla olmaz işi
Hâd bilme ...
Boynunu bir yana büküp ağlamış,
Herkesi güldüren Rasim Köroğlu.
Eşini kaybetmiş kara bağlamış,
Gülmekten öldüren Rasim Köroğlu.
Her canlı ölümü tadacak bilmiş
Bu köroğlu gardaş ölmeden ölmüş,
Ayrılık acısı içinde kalmış,
Bilmekten bildiren Rasim Köroğlu.
Güv ...