1972 yılından Rahmet-i Rahman'a kavuştuğu 30.11.2022 tarihine kadar millî realizm ve millî idealizmin yoğurup şekillendirdiği birbirinden kaliteli şiirler yazan, şiirlerini Aylık Kültür ve Sanat dergisi PINAR, İlim, Kültür ve Sanatta GERÇEK, ÇINAR, GÜNEYSU, SİZE, BİZİM KÜLLİYE ve GÖKMAVİ dergileri ile "antoloji" sitesinde okuduğumuz işinin ehli şair, hukukçu ve gönül adamı Ertuğrul Şakar usta, Isparta 3 Kasım 1951 doğumludur. İlkokulu (1963) Elazığ'da, ortaöğrenimini (1969) Eskişehir'de, Eskişehir İktisadi Ticari İlimler Akademisini (1974) Eskişehirde ve Ankara Hukuk Fakültesini (1984) Ankara'da okudu. Eskişehir İTİA'den mezuniyet sonrasında bir müddet bir vergi dairesinde ve bilahare Avukat kimliği ile çalıştı.
1992 yılında kurulan Eskişehir Şairler Derneğinin kurucularından birisi de kendileriydi.
Daha sonra kurulan Eskişehir Şairler ve Yazarlar Derneği (EŞYODER)nin de başkanlığını üstlenip görevini başarıyla deruhte eyleyen usta şairimiz, 2021 yılında Azerbaycan Edebiyat Akademisi, Sivas Valiliği ve Sivas İl Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen "İki Devlet Bir Millet" konulu uluslararası şiir yarışmasında "Ayyıldız Göklerde Gözümüz Bizim" şiiriyle birinci seçildi.
Yıllardır birbirinden kaliteli ve güzel şiirleri ilgiyle okunan usta şairimizin şiirleriyle ilgili Eskişehirli üniversite öğrencisi Pelin Ece tarafından hazırlanmış, şairimizin edebî kişiliği, şiirleri ve hayatına değinen bir çalışması da vardır.
Kuruluşunda bulunduğu ya da başkanı sıfatıyla çalıştığı şairler ve yazarlar dernekleri vasıtasıyla birçok faydalı çalışmalar deruhte eyleyen şairimiz, düzenlediği şiir günlerinde, şiir şölenlerinde, şiirimizi, şairlerimizi, yaşadığı yöreyi tanıtmaya, izleyici ve dinleyicileri bilgilendirmeye, kültür ve sanatı sevdirmeye mümkün mertebe gayret eyledi. Millî meselelerde şiirleriyle görüşlerini konuyla ilgilenenlerin istifadesine sundu. Millî ve manevî konulara duyarsız kişilere en samimi tepkisini gösterdi. Ortaokul ikinci sınıftan itibaren yazdığı şiiri, Rahmet-i Rahman'a kavuştuğu tarihe kadar aynı şevk ve azimle sürdürdü. İnançla, bilgiyle, sevgiyle, umutla ve gayretle durup dinlenmeden yazdı.
Şiirlerinde konforlu evlerdeki mutsuzluklardan, eski bir eşya gibi görülen nine ve dedelerden, sinemalarda ve tv ekranları karşısında harcanan kıymetli vakitlerden, maddeci insanların para sayıklamalarından, ızdıraplardan, yoksulluktan, hürriyetten mahrum soydaşlarımızdan, çağın zulümlerinden,
insanın insanca hayat hakkından, mavi gökyüzünden, hürriyetin ruhundan, erdemlerden, bayraktan, zaferler başbuğundan, kahraman yüreklerden, vefadan, maziden, Hızır'dan, Yunus Emre'den, Taptuk Emre'den, Barbaroslardan, Denktaş'tan, Kuzey Kıbrıs'tan, Çanakkale'den mehmetçikten,Seyit Onbaşı'dan, Şems'ten, Yahya Çavuş'tan, Mevlâna'dan, Battalgazi'den,Osman Batur'dan, Türkistan'dan bahseyledi.
Mutlu günleri müjdeledi. Balıkların ve denizlerin bile unuttuğu ihtiyar balıkçılara, bulutlu günlerde hatırlanan hatıralara, sevgiye, barışa, birlige, dostluğa değindi. " Mesele doğrulukmuş, mesele dürustlükmüş"(1), "Ümit zafer dolu millî devlette" (2) dedi.
"Mutlu sabahları, birçok masal öğrendiğimiz kış günlerini, karanlık odalardaki yalnızlıkları, sevgileri, mutlulukları,haşmetli yürüyüşleri, dipdiri günlerimizi, özgürlük şarkılarını dillendirdi.
Hakkı söylemeyen dillere, sahte baharlara, vahşet çöllerine, vakardan ve merhametten nasipsiz kişilere, dostla düşmanı bir tutanlara, çağın beton sabahlarına, haksızlıkların cümlesine tepkisini gösterdi.
Şiirlerini " selvi boyu ışıklar, yürek denizi, sessiz çığlık, erguvan renkler, hayal vadisi, mutlu bir yaz günü, bir deniz feneri sabrı, tel duvaklı serçe, aydınlık bir tahta ışığı, sabah buğusu, bir türkü sıcaklığı, söz kürkü, okuma aşkı, susan bir su, umut çiçekleri, sonsuz tazelik, göz cilası bir hüzün, baharların mevsim sepeti, renk armonisi, bulutlar gibi mavi hayaller, aydınlık şafakların bekçisi" gibi kelime grupları ve her biri diğerinden mânalı, etkili kelimelerle ilmek ilmek ördü. İncının ve fikrinin sesini, güzelliğini, gerekliliğini, önemini, faydasını bıkıp usanmadan okurların ilgisine sundu.
Hem serbest nazımla, hem de hece vezniyle hakiki mânada usta işi şiirler yazan, 3 şiir kitabıyla meraklılarının gönlüne taht kuran ustamızın Allah, ahiret yurdunu cennet eylesin.
Allah, merhum işinin ehli usta şair, hukukçu ve gönül adamını cennette (Peygamber ( s.a.v) Efendimize komşu eylesin.
Kaynaklar:
1) Gökmavi Dergisi, sayı:32-33, Eylül-Ekim 2022.
2) Pınar Dergisi, Sayı: 53, Mayıs 1976
Durdu ŞahinKayıt Tarihi : 2.12.2022 19:58:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!