Pipetleme Şiiri - Hanifi Kara

Hanifi Kara
4043

ŞİİR


72

TAKİPÇİ

Pipetleme

Değerli arkadaşlar,
PİPETLEMEnin patenti bana ait. Ayrıca 10. kitabıma da ad olan, makâlelerimden oluşan PİPETLEME yazımı sizlerle paylaşmak istedim. Buyurun hep birlikte okuyalım...

PİPETLEME

Hortumculuğun ne olduğunu artık yediden yetmişe herkes öğrendi. Öyle ki, her gün bir yenisiyle karşılaşıyoruz. Bir ara o kadar hortumlama operasyonu yapıldı ve bu operasyonlara o kadar isim takıldı ki, neredeyse yeni yapılacak operasyonlara verilecek isim kalmamıştı.

Son olaylar hortumculuğun vatan hainliği, hortumcunun da vatan hâini olduğunu gösterdi. Fakat pipetin ve pipetlemenin (*) ne olduğunu, pipetçinin kim olduğunu pek çoğumuz hâlâ bilmiyoruz.

Pipetleme: malı inceden inceye, küçük küçük, kimseye sezdirmeden, çaktırmadan götürme operasyonunun adıdır...

İşte size birkaç örnek:

Vatandaşın biri, kendi iş yerinden, özel bir işi için, resmi bir daireye telefon açar, karşısındaki bürokrat, “siz telefonunuzu kapatın, ben sizi arayayım” der.
Bir bayan “iki maaşlı olmamıza rağmen bizler geçim sıkıntısı çekiyoruz. Hükümetin Tasarruf Tedbirleri Genelgesi ortada iken, yinede bâzı kişilerin devletin araçlarını şahsi işlerinde (öğrenci servisi ve piknik dâhil) hoyratça kullandıklarına şâhit oluyoruz. Bu işi yapanlar kim olursa olsun, -ister ister siyah, ister kırmızı plakalı- hepsini şiddetle kınıyorum...” diyerek onurlu bir tavır sergilemiştir.

Bir örnekte hortumla/pipet arasına verelim. İnşaat demirinin standart boyu on iki metredir. Hurda alıcısı ile fabrikanın döküm atölyesinde çalışanlar aralarında anlaşarak, standardın altında kesim yaparlar, böylece yeni demirler hurdacıya, -birazcık boyları kısa olduğu için- hurda fiyatına satılır, kesilesice eller tarafından...

Hele hele bizi biz yapan değerleri pipetleyenler yok mu?

İşte bunlar; binler, yüz binler, belki de milyonlarca pipetlemeden sâdece birkaç örnek.

Basit bir tabirle pipetleme; yumurta çalma, hortumlama ise deveyi hamuduyla ve katarıyla götürme operasyonudur.

Bilirsiniz bir çocuk önce sürünür, sonra yürür, daha sonra da koşar. Sürünmeden yürüme, yürümeden koşma ve koşu çalışması yapmadan koşucu olunamayacağı gibi, pipetçi olmadan da hortumcu olunamaz. Nasıl ki kumar bir kuruşla, içki bir yudumla, fahişelik bir öpücükle başlıyorsa; hortumculukta pipetleme ile başlar.

Neden bu hâle geldiğimizi, şimdi daha iyi anlıyoruz değil mi?

Devlet daha çok iki yoldan birisi ile soyulmaktadır.

1- Pipetleme
2- Hortumlama

Pipetlenme deyip de geçmeyelim. “Damlaya damlaya göl olur” diye boşa dememiş atalar. Pipetçiler az az götürürler ama, bir araya gelince belki de hortumculardan daha fazlasını yürütürler...

Şimdi vereceğim örnekle günümüzü kıyaslayınca ‘Nereden nereye? Heyhat! ’ demekten kendinizi alıkoyamayacaksınız. İşte size tarihin kaydettiği en güzel örneklerden biri.

Dünyaya adâletiyle ün salan Hz. Ömer, devlet işleriyle meşgulken yanına iş ortağı gelir, Hz. Ömer yanmakta olan mumu söndürür ve başka bir mum yakar. Gelen ziyaretçi sorar, “Ya Emir-el Mü’minin niçin o mumu söndürdünüz de, bu mumu yaktınız? ” Hz. Ömer de “önceki mum devletindi ve resmi işlerimi yapıyordum, şimdi yanan mum ise benim ve şu anda şahsi işlerimle meşgulüm...” cevabını verir.

Bambaşka iki zihniyet. Biri gün gelir ‘mum’ dahi benden hesap sorar zihniyetiyle hareket ederken, diğeri her türlü yolu, sahtekârlığı, dolandırıcılığı mübah sayıyor. Ne oldu bize? Gözümüzü mal, mülk, makam, mansıp derdi mi bürüdü yoksa? Daha fazla nasıl götürebilirim hesapları mı yapar olduk? Eğer böyleysek unutmayalım herkesten, her şeyden önce kendimize yazık ediyoruz.

“Mahkemenin kadıya mülk olmadığı”nı aklımızdan hiç çıkarmadığımız gibi, “yırtılan şalvar, kör Hasan’ın şalvarı” düşüncesinden de artık vazgeçelim...

Bir makamda oturan, zannetme ki sahibi
Gündüz var gece yoktur, dudaktaki ruj gibi...

Eğer kazandığımız mal, sahip olduğumuz makam ve mevki bizi yüceltiyorsa ne mutlu, yok eğer izzet ve şahsiyetimizi törpülüyorsa, öyle makamın da, öyle malın da, bize gereği yoktur; diyenlere ne mutlu...

Sahi, hortumlama haramda, pipetleme câiz mi? Oysa, haram olan bir şeyin azı da, çoğu da haramdır...

Hanifi KARA

(*) Pipet: Sıvı içeceklerde ve labaratuvarlarda kullanılan ince uzun cam veya plastik çubuk.

Hanifi Kara
Kayıt Tarihi : 23.1.2008 16:51:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Münir Üsküdar
    Münir Üsküdar

    Ellerinize sağlık,çok güzel ve anlamlıydı..

    Münir ÜSKÜDAR

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (1)

Hanifi Kara