Paylaşmak İstediğim Soru İşaretleri(dene ...

Nurhayat Nalçacı
57

ŞİİR


8

TAKİPÇİ


Hep düşünmüşümdür; kalp sol yana yakınken, neden inancın savunucusu, inanaçlıların yeri sağ dadır ülkemde? Sağ tabiri neden imanla eş tutulmuştur? Ve sol neden ateizmin temsilcisi gibi gösterilmiştir? Komünist filozofların islamı tanımadan öne sürdüğü teoremler kalıp mıdır? Her ülkenin kendi inanç ve töresine uygun yönetim esaslarını kurması gerekmez mi? İthal felsefeler emanet elbiseler gibi üzerimizden düşmez mi? Atatürk ilkeleri dünyada kabul görmüş hayranlık uyandırmışken neden bizim sol yanımızda hep takılmalar, sıkışmalar yaşanmıştır? Sosyal demokrat, sosyal halkcı, sosyal devletci, sosyal adaletci olmak islamla eş değer değil midir ki müslümanım diyenler bu ilkelere karşı çıkar. İslamın en çok karşı durduğu kapitalizm neden sağdan destek alır, sağa yerleştirilmeye çalışılır? Kralı çıplak bırakmak isteyen terzinin amacı ülkeyi içten yıkmak değil midir? Ülkemdeki bu kavram karmaşaları, hangi mandacı, ırkcı, sadece kendi kavmini insan kabul edip diğerlerini yok etmeyi sevap gören zihniyetlerin yüz yıllık planlarının bir ürünü? Ve bütün islam ülkelerinde birden uygulamalarının, sessiz bir haçlı seferi olduğu ne zaman anlaşılacak?
'Dini inançların şahsi bir yaşam şekli olarak kabul edilmesi, yönetimde şahsi özgürlüklerin ilk planda değerlendirilmesi sosyal devletin görevidir. Ancak çoğunlukta olmasa da değişik inançların birlikte yaşadığı ülkemiz gibi yerlerde yeterince kavranamayan dini kurallara uydurulmaya çalışılan yönetimler sadece insanları dinden imandan çıkarır.' ' Din özgür bırakılmalı yasaklarla, korkularla kötü mecralara yöneltilmemeli' Demek yanlış mı olur acaba?
Türk Milleti deli kanlı ve saf kalbini kandırmak için oynanan oyunların iç yüzünü, kıvrak zekasıyla çok yakında kavrayınca bu oyunun maşaları kabadayı, çıplak padişahlar; nereye kaçacak? Hangi ülkenin malikaneleri vatan hainleri ile dolacak? Evrensel değerleri korumak, ilahi davete edebiyle uymak için islamı sağdan sola taşımak gerekmez mi?
Gelelim tevhidin zikrediliş şekline.Baş sağ tarafta iken Lâ, göğüs hizasına gelince ilahe, sol yanda ise illeAllah denir ki insanın sağ yanından verilen Nur sol yana taşınsın. Kalp iman Nuruyla dolsun. Başarabilenlere AŞK OLSUN!

Tamamını Oku
  • Meltem Ege
    Meltem Ege 20.03.2009 - 00:23

    valla daha ne denir doğru söze....
    haklısın can....

    Cevap Yaz
  • Murat Nalçacı
    Murat Nalçacı 11.03.2009 - 17:51

    ********

    Cevap Yaz
  • Ahmet Bektaş
    Ahmet Bektaş 11.03.2009 - 14:20


    Nurhayat Hanım tebrik ederim.
    Manidar yazınızdan esinlenip bu makalemi yazdım. Ayrıca teşekkürü borç bilirim.

    Semboller (Sağ, sol)

    Kainatta her kavramın bir sembolü var. Veya olmalı…
    Neden mi? Başka türlü anlaşılamaz.
    Zihnin kavramı anlaması için sembole ihtiyaç vardır.
    Manalar çıplaktır, zihinden çıkarken sembollere bürünür, giyinir. İnsanların hayalindeki gardıropta ne varsa onları giyer. Onlara bürünür. Yani “korku” kavramı bir insanda “köpek” sembolüyle resmedilirken, bir başkasında “yılan” olabilir. Bazısında da küçüklüğünde dayak yediği birisi olabilir.
    Adem’e secde olayı da bir kavramı secde ile anlatmaktır. Adem’in diğer mahlukata karşı önemi ona meleklerin secde etmesi ile insanların anlayacağı şekilde anlatılıyor. Şeytanın ise secde etmemesi, insana düşman olan unsurlara işarettir. O da o hakikatin kavranmasını sağlayan semboldür. Demek ki kainatta her unsur insana itaat etmiyor. Bu “secde” sembolüyle kavranılır hale geliyor.

    Şimdi konumuz olan “sağ”, “sol” kavramını anlamaya çalışalım.
    “Sağ” doğru yolun, doğruluğun, hakikatin sembolü değil mi. Matematikte sağlama (doğrulama)yaparız.
    “Sol” ise yanlışın, eğri yolun, sembolü. Solak deriz. Yani sıra dışı. Doğal karşılanmayan.
    Bu durumda “sağ” kavramını günlük yaşamda doğrular için kullanmak akıllıca olmakta, çünkü daha işin başında sembol doğru seçilmiştir.
    “Sol” yanlışın sembolü olduğundan “sol” kavramının çağrıştırdığı da olumsuz olmakta. Bu nedenle daha başta kavram olarak olumsuzluk algısı kaçınılmaz.
    Oysa ki hayatın gerçekleri çıplaktır. Kavramlara giydirilen sembollerin seçimi önemli.
    Mesela zulüm, başına adalet külahı giymiş olabilir. Bu durumda ince bir hile vardır. Zulüm kendini “adalet külahı” sembolünü kullanarak kamufle etmektedir. Örnekleri çoğaltmak mümkün.
    Sağcılar (gerçekten doğru değillerse), “sağ” sembolü (doğruluğu ifade eder) kullanarak gerçekte doğru olabilir mi.
    Solcular (gerçekte hak ve adalet üzere ise) “sol” sembolü (olumsuzu ifade eder) kullanmakla gerçekten kötü sayılabilir mi?

    O halde öze bakmalı.

    Sembolleri insanlar kullanırken, çok hatalar yapabilir. Bazı şeyleri de gizlemek maksadını güdüyor olabilirler. Dikkatli bakmalı hadiselere. Öze, hakikate bakmasını bilenler sembollerde takılıp kalmaz. Çoğunluğu ise sembollerle aldatmak mümkün olabilir.

    “Sağcıyım” diyen zıvanadan çıkınca , karşısında olanın “solcuyum” diyerek çıkması “sol” sembolünü kullanması kendiliğinden oluyor.Sağcılık doğruluğu ifade ediyordu ; bozulunca karşıtı doğru olmalı gibi bir sonuç çıkıyor. Semboller yeni oluşan ihtiyaçtan dolayı yerinde değil mecazi olarak kullanılmış oluyor. Sonuçta solcu bozulmuş “sağ” sembolü yerine bozulmuş sağa karşı olduğu için “sol” sembolü kullanmış oluyor.
    Aslında sembolleri yerinde kullanmalı, çünkü yerlerinin değişimi kafa karıştırıyor, sonuçta doğruyu görmek isteyen sembolde takılıp kalmamalı; aklını kullananlar pek ala doğruyu görebilir.

    Saygılar .

    Ahmet Bektaş.


    Cevap Yaz
  • Gülçin Demirci
    Gülçin Demirci 11.03.2009 - 11:48


    Din yıllardan beri insanları kontrol edebilme amacıyla kullanılmıştır bana göre.İnanmak,kişisel bir olgudur.Kişinin iç dünyası ve sorgulamaları ile ilgilidir.Ancak dediğnize katılıyorum.Dış güçler her açığımızı ya da her yolu kullanarak Türk insanını kullanabilecekleri noktaya getirme çabasındalar.Bunu da başardılar diye düşünüyorum.Bireysel çıkarlar ön plana çıkınca ,örgütlenme bilincinde,aydınlanma hevesinde de bir toplum olmayınca biz biz olmaktan çıktık.Sürüye sayıldık.Şimdi de sevr de söylenenler gerçekleştiriliyor.Birde ılımlı islam modeli çıkardılar başımıza.Oysa Atatürkün yolu Çağdaş evrensel ilkeli Türkiye Cumhuriyetidir.Kolay gelsin hepimize...Gündeme böyle bir yazıyı aldığın için teşekkürler NALÇACI.

    Cevap Yaz
  • Yüksel Nimet Apel
    Yüksel Nimet Apel 10.03.2009 - 14:09

    Bu farklı metini, bir kez daha okuyacak değer verdiğim kişilere okutacağım.Benim değerlerimden biridir sorgulamak,başkaları bir fikri benimsiyor diye,alışılagelmiş bir gelenek diye,o fikri illa da kabul etmem.Araştırmak,sorgulamak,üretmek,bunların faydalı şeyler olduğunu düşünüyor ve kıssadan hisse misali,bir an tefekkür bin yıl ibadete bedel teşbihinde de büyük hikmet var diyorum.sevgiler...

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 5 tane yorum bulunmakta