Mührü kazıdım dağıttım sihri
Bir dildim sende aksanımı yitirdim
Tarif ve tanım hükümsüz artık
Bende kaydın silindi
Neden halâ gelmedi, yoksa
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
Devamını Oku
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
'Ahmet Abi,guzelim bir mendil niye kanar...'gibi bir dize ne kadar mantiksizsa siir de o kadar mantiksizdir...mantik aramaya calisanlar bu ve bunun gibi dizeleri ve siirin ne demek oldugunu sorgulasini tavsiye ederim.
parca tesirli bir siiri, her bir parcasini ve bunlari butunleyenini cercevesinde ele alarak ancak anlayabiliriz sanirim
Gönül rahatlığı ile sayın Sinyali beyle duygudaş olduğumu söylemeliyim.Şiir çok güzel bir şiir ve şair iyi bir şair.Dahası şairin antolojide yüklü 13 şiirinin hepsi birbirinden güzel.Çok beğendim.Sinyali beyin arzularına keşke diye katılmak isterim.
Bir diğer hususu ilaveten belirtmek isterim.Şiir her daim dolaylı anlamlar içermeli.Mantık hatası var diye bir totoloji aramak ya da bir çelişki bulmaya çalışmak şiiri anlamamaktır.Saygılar
Ahmet Hicri İzgören elbet şiirle haşır neşir bir şair ,şiir çevrelerinde de kabul görmüş şiirlerin şairi....
Ülkemizde kanayan yaraların birisinin içinden açan bir gül olmaya çalıştığını düşünüyorum...Başkalarına fırsat vermeden keşke ve bir an önce kendimiz çözsek dediğimiz yaralardan birisinden söz ediyorum..
Şiirinde ince duyarlılıkların, gözlemlerin ve işçiliğin olduğunu söylemek mümkün..
Bu ülkede, böylesi duyarlıkların, kendisini dışlanmış hissetmeyeceği kalplerin var olduğunu bilmek ülkemin geleceği konusunda umudumu artırıyor benim..
Şiirle ilgili bir not..târif ve tanım kelimeleri eş anlamlıdır..TDK..Bu yüzden;
Tarif ve tanım hükümsüz artık
şeklindeki dize hatalı bana kalırsa...
saygılarımla
Saygı ile..
Günün şiiri panosundaki ' Parça Tesirli ' başlıklı şiiri okudum. Noktalama işaretli olsaydı, daha bir vurgulayarak okunabilirdi.
Daha önce de belirttiğim gibi, kimi şiirlerdeki imgeler, ancak belli kesimin jargonu kapsamında olduğu için, yorum zor. Yani 'avucumda ne var?' sorusu öksüzlüğünde.
Herkesin kendi yaşam kapsamında sayılabilecek kimi imgeler şöyle:
1) Yarım kalan bir yürüyüş oldum hep.
2) Bir keder, uyak istedi benden.
3) Aşktan sızmış bir makama
....heder ettim kendimi.
Şairimiz Hicri İZGÖREN'E, antoloji.com/da kayıtlı ' Postmodern ' başlıklı şiirimin girişiyle eşlik etmek istiyorum:
' Hamakat hamağında
' Eski bir horlamayı ütülüyordu
' İştahlı çığırtkanlık.
' Boyundan uzun ihtirasını masatlarken,
' Saçtığı kıvılcımların siperinde
' Demlenmek günah değil.
..................
.................
*Nadir ŞENER HATUNOĞLU: matematikçi-bilim uzmanı*
Şiir denen sihirli ifadeler manzumesini herkes canı candan canı gönülden geçenleri kaleme dökebilir. 'cinnet geçiren' 'intihar borçlusu', ve ideolojik saplantılarını sloganlaştırıp şiir diye yutturmaya teşebbüs etmemeli. Etse bile bu 'GÜNÜN ŞİİRİ' olmamalı diye düşünüyorum.
Mehmet YUSUFLAR
Tabii şairin şiiri kendi duyumu, ancak daha da çok mantık işlevi şiire hakim olmuş gibi..
Burada hemen şu çelişkiyi yakalıyoruz; şiir adeta duygusal yoğunluğu verme peşindeyken gerek kelime ve gerekse yazım imge ve kullanılan metaforlar bazında epey bir arayıştan sonra son şeklini almış gibi..
Çünkü şiirde kullanılan pek çok sözcük ve dizelerden dizelere yüklenen/verilen anlamlar bir ilhamla yürek işlevinden dışarı yansıyan boyutta olmadığı algısı bende kuvvetli.
Yani şiir sanıyorum, yanılıyor olabilirim, belli bir zaman sonrası son haline vardırılmasında bekletilmiş (kuluçkaya yatırılmış). Anlaşılacağı üzre burda ki çelişki şiirin varılan ilhamdan sonra belli bir süre kuluçkaya yatırılıp dinlendirilerek içeriğine dokunmadan bir-kaç sözcük ve imge değişimile son haline gelmesi başka..
Ve adeta her dize için yeni yeni arayışlarla her dizeye sözcükler eklemek başka..
Her neyse bunu bilen tabii ki şair..Ben sadece yorumunu algısına göre bilerek yapanım..
Şiir herşeye karşın bu işlev içinde bazı yorumcu arkadaşlarımında vurguladığı gibi parça..parça, kopuk-kopuk görülse de bence içinde bir bütünlük taşıyor ve işlediği temasına sadık..
Buraya kadar şiirin şekli..şemalı..içeriğe gelirsek..:
İntiharı bir psikodinamik yani bilimsel olarak ele alırsak..bunun dâhi oldukça karmaşık olduğunu görüyoruz..Bilimsel veri.., bir büyücünün, münnecimin muskacının, düşünür.. bilginin ya da bir inancın hemencecik gördüğü rüya, hayat ve insana bakışı ve tecrubesi, hadis ya da ona inan bir vahey boyutlu kolayca tanımlanması ve hatta yargılanması kadar kolay bir vaka değil..
Çünkü bilimsel boyut..kanıt ister..tanım, deney ve somut verilerle ortaya getirilen bir sonuç meselesidir..
Buda intihar eden kişinin artık yaşamadıklarından dolayı tam yüzde yüzlük bir bilmsel inceleme imkanını ortadan kaldırır..
Bu nedenle bazı kuramcılar ancak bazi ön ya da varsayımlı tanımlar yaparlar..ki o dahi içinde bilmsel veriler taşır..
İntiharda toplumsal-, zorlanma-, ve kişisel etmenler vardır. Bu açıdan intihar esasında bir psikolojik vakadır..İnsanlar içinde bulundukları güç koşulların gün gelip sona ereceğini ve bir çok şeyin düzeleceğini umut edebildikleri sürece yaşamlarını sürdürmek için çaba gösterirler..
Buna karşın ölümcül hastalığa yakalandıkları için ayları hatta günleri sayılı olan bazı insanların salt kişisel nedenlere intihar ettikleri bilmsel verilerde muvcuttur..
Varsayımlı tanımlarda intiharın, bir diğer insana yönelmek istenen kızgınlığın kişinin kendi üzerine çevrilmesinin yanısıra, sevgisini esirgemeyen kişiyi cezalandırma ya da onunla bir tür barış yapma isteğinin ve aynı zamanda baş edilemeyen güçlüklerden kaçışın anlamıdır.
….
Bir başka varsayımlı tanım, intihar, eden kişi, gerçekte bir başka insanı öldürmek istemektedir. İntihar eylemine geçebilmesi için, diğer kişiyi güçlü bir şekilde içselleştirmesi söz konusudur. Ancak o zaman kişi, kendini öldürmekle, önceleri iliğine kadar sevdiği-aşık olduğu ve sonradan nefret ettiği o ikinci kişiyi de ortadan kaldıracağına inanma sonucu intihar eder ve ayrıca öldürme isteğinden ötürü duyduğu suçluluğun karşılığını da ödemiş olur.
Güveni ve çaba gösterme gücünü yitiren kişi, çoğu kez içine kapanarak başına gelini anlamaya ve bir çıkış yolu aramaya çalışır. Ne var ki, ağır zorlanmalar karşısında insanın mantıklı düşüncesi de bozulur..İntiharların yüzde 80 e varan boyutların ağır deprasyon oluşumları sunucu ortaya çıktığı..yoğun karamsarlık taşıdığı..,yine bilmsel verilerde ortaya getirilmiştir..
Konuyu biraz kişisel ve zorlanma etmenleri boyutunda örnekledim..Toplumumuzda, özellikle günümüzde, neden toplumal nedenlerle intihar vakalarının gittikçe artmış olduğunu ise varın biraz da siz tanımlayım..
Saygıyla..
Son derece arı duru bir dil ve süper, süper güzel bir şiir;
ben okumaktan haz duydum ve bir kaç kez okudum.
Herkesin görüşüne, yorumuna saygı duymak lazım. Bir de günün şiiri sayfasında durumu sohbet havasına sokup, yoruma yorum yazmak benim çok tercih ettiğim bir şey değildir. Lakin belki bir belki ikinci kez, saptadığım bir şeyi kişiye yönelik dile getirmek istiyorum. Sözüm size sevgili hak şahini: sanırım ilk kez çok etkili herkesin anlayabileceği arapça kelimelerle, çok olumlu ruhlara huzur veren bir uslup kullanmışsınız. Önceleri defalarca okuduğumuz yorumlarınızda hiç anlamadığımız arapça kelimeler kullanıyordunuz. Sanırım çoğu kimse ne dediğinizi anlamıyordu. Şimdi bir de yorumunuzu büyük harfle yazmanız ki bunu bir kaç arkadaşımız yapıyor. Gözü rahatsız eden bir yazım şekli ama, herkes bu konuda özgürdür; bu sizin tercihiniz. Bu şiir günün şiiri, sizin şiirle ilgili ama güzel bir nasihat özelliği taşıyan yorumunuz da günün başarılı yorumu olmuş tebrik ediyorum kardeşim. Hani siz bana hep Nimet abla diye hitabedersiniz ya ben de kardeşim demede beis görmedim.Şimdi size cevap hakkı doğdu; lakin isterseniz şimdi cevap vermeyin bu hakkınızı saklı tutun da, karşılıklı sohbet ediyor durumuyla şairi ve okurları rahatsız etmeyelim. Baki selamlarla hakkınızı helal edin diyorum. Mektup gibi olan bu tesbit yorumumdan dolayı hoşgörüye sığınıyorum.
offf offf off harika dizeler kutluyorum ..Ant.+ 10 puan
satir gecisleri ve sesler birbirinden kopuk ...ceviri siirlere benziyor...
akip giden bir siir degil...buda siiri ilk okumada anlasilmaz yapiyor....sanki sadece /parca tesirli/ demek icin yazilmis ...
ben ceviri siirleri severim ama bunu sevmedim...
'ŞU HAYATIN LEZZETİNİ VE ZEVKİNİ İSTERSENİZ Kİ, İSTEMEK İNSANİYETİN MUKTEZASIDIR. HAYATINIZI İMAN İLE HAYATLANDIRINIZ VE FERAİZLE ZİNETLENDİRİNİZ VE GÜNAHLARDAN KAÇINMAKLA MUHAFAZA EDİNİZ!'
VE ÖYLE BİR HAYAT YAŞAYINIZ Kİ; ONUN İÇİNDE CİNNETLİ TABİRLER, İNTİHARLI DÜŞÜNCELER, KABUSLU RÜYALAR, KAOSLU ZAMANLAR, HÜSRANLI HATİMELER, YEİSLİ İFADELER, SAPTIRICI BEYANLAR OLMASIN! ONUN İÇİ, DIŞI, ALTI, ÜSTÜ VE ALTI CİHETİ HUZUR, MUTLULUK, SAADET, ÜMİT, İBADET, METANET, HAKİKAT, SEBAT, TEVEKKÜL, TEŞEKKÜR, HAMD, MUHABBET VE HÜSNÜ HATİME İLE LABALEP DOLSUN, İHATA EDİLSİN! BU NUMUNE-İ İMTİSAL HAYAT HEM SAADET-İ DAREYN'İ NETİCE VERSİN VE DE İNTHARLARA DEĞİL İFTİHARLARA VESİLE OLSUN! YERDE ŞUURLU VE BAHTİYARLAR ONU ÖRNEK ALSIN, GÖKTE MELEKLER VE FELEKLER O, GÜZEL BAHTLI KULUN HALİNİ VE ATİSİNİ TEBRİK EDİP ALKIŞLASIN!
HAYDİ KARDEŞİM SEN BU MÜSPET ATILIMLARI VE KAZANIMLARI YAPABİLECEK KABİLİYETE SAHİPSİN VE O İSTİDATTASIN! HAYDİ İLERİ!
Herkese hayırlı çalışmalar dilerim.
Bu şiir ile ilgili 44 tane yorum bulunmakta