- Para! ... dedim.
Kınından sıyrıldı paslanmış hançer
İpek oldu.
- Para! ... dedim.
Yelesini yoldu bütün aslanlar
Köpek oldu.
tozlu bir şemsiye durur
çatı katındaki odanın
kuytu bir köşesinde
kumaşındaki eski yağmurların
hüzünlü kokusuyla
Devamını Oku
çatı katındaki odanın
kuytu bir köşesinde
kumaşındaki eski yağmurların
hüzünlü kokusuyla
Daha önce ki yorumuma ek olarak, birkaç insan norm ve prensibinden (değer yargıları bazında) nasibini almamışlara şunu da demeliyim.
1. Dinler, cemaatler güdümündeki toplumlarda maalesef ‘insanın’ kendi iradesini, sorumluluk ve niteliğini genel olarak toplum normlarına ‘etik’ine (etiğin burada ki çıkış noktası vicdan ve ahlak) geçerli kılmak mümkün olmamıştır. “Allaha şükür namus için yaşarız’ diyipte (bakın gazete manşetlerine, tv haberlerine) günlük olarak bu denli onun tam zıttı yüzlerce vakalı bir toplum haline gelmemiz nedendir? Kulum diye vicdan-namus sorumluluğunu ‘insan’ özünden ve niteliğinden saparak adeta Allaha havale etmişlik midir acaba? Güya kendi değil de bir ilaha güç onu namuslu kalmasına/olamaya haiz kılacaktır illüzyonu…
2. Hiçbir insanın doğasında (bireysel psikolojik sapıklık, nevrotik ya da istisnalar dışında) edepli deyimiyle insanlar gönüllü olarak hayat kadınlığı/hayat erkekliği yapmazlar. Çünkü hiçbir insanın doğasında eğer buradaki ‘kötü’nün tam eşittirine or.spu. yu alırsak kişi bunu seçmez.. Bu o kişinin ta yaşamı devama muhtaçlık boyutu ya da belki ölümü mü seçmemeye kadar ağır bir belki en son kabullenebileceği yükümlülüktür.
3. Yozlaşmış toplumlarda hayat kadını/hayat erkeği artmışsa ve bunlara rağbet çoksa..bu öncelikle bir toplumun yani hepimizin sorunudur ve hayat/kadını erkeğinin vurgulanan boyutlarda ‘namus’suzluk onlardan önce, bunları zorla ya da maddeye, kumara, paraya bağımlı kılarak, tehditle ya da kaçırmayla pazarlayan kendine mesleksel edinmiş “P…ze..vk…lerdir”.
4. Yozlaşmış toplumlarda cinsiyet tabudur ve tabu ne zaman ki genel olarak o toplum da yıkılır, o zaman bir hayat kadınını = kötü diyen bireyler, istisnalaşır. Buna paralel ölüm kalım savaşı olmaktan ve ekonomik, sosyal nedenlerle hayat kadını sayısı da günümüzde kinin 90 kadı azalır.
5. “O nasıl sanat yüzüne …… ederim” diyen zihniyetle kişi şair se: “ Ben ‘ namuslu ve vicdanımla özgür olarak mı şiir yazıyorum” temelinde kendisini sorgulamalıdır. Çünkü şair bazen gerçeğinde dingiline/çekirdeğine giresiye gerçekçi şiir yazar ve bazen de hayal üstü coşkuya kapılır onu da şiirleştirir ve şair tabulardan arınmış olarak toplum yarasını en doruk ve açık ve bazen aykırı şekilde özgürce şiir yazar. Sanatı bu yönüyle içine sindirememiş kişinin o sözüm ona şairliği adeta bir hayat kadınının namusundan on kat daha geridedir.
6. iyi ve kötü anlamında bir insan zeytin yada çiğ balık değildir..(kimi bazen zeytini çok kötü bulur yemez, değeri ringa balığını vs yemez) bir insanın ise iyi ya da kötü olması mümkün değildir ve bu onun doğasına aykırıdır. Bu nüansı yapamayan sözüm ona şair ‘ insanlık’ niteliğinin ve güzelliğinin (her hangi dediğim kıstaslar nedeniyle hayat kadını olmaya zorlanmış birinden) yüzde 75 den haberi olmadan ot gibi yaşar ot gibi şiir yazar gider..
Evet şiiri keşke yazarın ölümünden önce günün şiiri yapsalardı da şairin kendisiyle de bu boyutları işleseydik.. Bu şairin her ne kadar anma gününe denk gelmiş olsa da, bana kalırsa daha önceleri kalıplaşmış toplum yaşamından uzak (=örnek bol bol dua ve temenni, dilek ..yandım, ödüm ..kavruldum..lu ya da Arapçaya, Farsçaya özenli ya da Sakarya, toprak aşıyla yanıp tutuşup ta şiiri yazdıktan sonra elini başının arasına alıp şu borçlar diye dövünmeli ya da ufuklara erip cennet kapısını çalmalı, bir şiirle Amerika ve düşmanları yaşadığına zindan etmeli vs)….evet bu şiir bu kalıplaşmayı aşma/kırıma noktası da diyebiliriz..
Şairi saygıyla anıyor..Seçici Kurulun ‘etik’, ‘objektifliğe’ ve sanata özen gösterir bu çıkışını takdirimle ..saygılarımı sunuyorum..
Paranın insan üzerindeki etkisine dikkat çeken etkileyici bir dili olan güzel bir şiir. Şemsi Belli'yi tanımıyorum. Bir bakalım kimmiş?
'Parayla orospunun arasında hiçbir fark yok: İkisini de elde tutmak herkesin karı değildir'
(Hasan buldu)
Şiire gelince, sayın Selçuk'a katılıyorum.
Şaire Allah'tan rahmet dilerim. Saygılarımla.
evet üstad sizi kutluyorum, kısa ve öz zira şiir kısa ve öz lirik anlatımla bir konuyu heyecanı okuyana
aktarmaktır,, en derin sevgi ve saygılarımla eyvallah.mustafa nuri inanç.
Şiiri mi tartışıyoruz? içeriğini mi? Bütün kadınlar kutsalmış da...Kadından o... olmazmış ta..., niye memleketteki o..lar uzaydan mı geldi? Kadından o... da olur, erkekten y.vşakta olur.. bu, ne bütün kadınları, ne de bütün erkekleri rencide eder ... kötü erkekte olsa kadında olsa kötüdür...gerisi laf'ı güzaftır.Şiire gelince 'fıstık gibi şiir'...saygılar
Şiiri mi tartışıyoruz? içeriğini mi? Bütün kadınlar kutsalmış da...Kadından o... olmazmış ta..., niye memleketteki o..lar uzaydan mı geldi? Kadından o... da olur, erkekten y.vşakta olur.. bu, ne bütün kadınları, ne de bütün erkekleri rencide eder ... kötü erkekte olsa kadında olsa kötüdür...gerisi laf'ı güzaftır.Şiire gelince 'fıstık gibi şiir'...saygılar
Üç şeyi anlamadım.
1- Kadın paraya namusunu değil de etini nasıl satıyor? O zaman o et mesela kasaptan falan alınabilir mi?
2- Eril lisanla or.spu kelimesi kullanılmasa dişil lisanla aslında aynı işi yapan erkeğe ne denecekti? (Bu zor soru. Cevabını da ben vereyim: Or.spuya takılan erkek de aynı hükümdedir. Hiç atmasın kendini sağa sola.)
3- Sadece bu tarafı kötüyse neresi iyi şiirin? Çok merak ettim bu şiiri iyi bir şiir yapan nedir?
şürhesiz para tatlıdır.her yılanı deliğinde çıkarır,yada yerin dibine sokar.yanlız para erkeklerin elinde tehlikeli bir silah gibidir. bastığı yeri görmezler .içki,kadın,kumar. ilk koştukları kapıdır. bir önceki yorumcunun dediği gibi kadın düşerse beşer şaşar, onu bu düşüşe sürükleyen erkektir. onurlu bir yaşamı sunmadıkları için utanç duymaları gerekenler.şiiri kutlarım
- Para! ... dedim.
Namusuyla beraber soyundu kadın
Fahişe oldu....
.....................
kadınlar;
onlar öpülesi koklanası eller...
bir ömürde ölünesi...
.............................
çok yanlış bir tanım...
ve bütün kadınlar onurlu ve gururludur...
ve her daim yücedir...güzeldir...
..............................................
ve en güzel kadında anamızdır...
bu böyle biline...böyle söylene....
kızıl deli...
Kadın ve fahişe kelimesi bir kaç yorumcunun takıldığı nokta.Haklı da olabilirler.Ancak onların bu hassasiyetleri gerçeği değiştirmiyor ne yazık ki.İstisnalar da var tabiki.
Yorumcular istisnaları düşünerek böyle yorum yapmışlar
diyorum.Kendilerini tebrik ediyorum.
Bu şiir ile ilgili 26 tane yorum bulunmakta