Organ Nakli Şiiri - Zehra Okur

Zehra Okur
111

ŞİİR


1

TAKİPÇİ

Organ Nakli


ORGAN NAKLİ
Organ nakli nedir? Böbrek, Kalp kapağı, Karaciğer, Kornea, Kalp, Kemik, Akciğer, Kemik iliği, Pankreas, Deri, İnce bağırsak, Organ nakli bu saydığımız uzuvlarımızdan yapılıyor.
Kimlerden alınır. Kadavradan. Canlıdan. Organ nakli yapılır.
Mesela Beyin ölümü gelişmiş hastaların organları bağışlandığı takdirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmaktadır. Ve bu kişilerden çoğunlukla alınır, alınan kadavralardan eğer ki, bir hasta ve hasta yakını organ bağışı yapmışsa o zaman daha kolay nakil yapılıyor. Bir başka nakil bekleyen hastalara şunu söylemek gerek. Karaciğer ve böbrek en çok kimler den alınıyor. Onu izah edelim. Organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabaları doku, kan grubu vb. uyum mevcut ise organ bağışında bulunabilmektedir. Sadece böbrek ve karaciğer nakli canlıdan yapılabilmektedir.
Bir dokunun aynı kişinin bir bölgesinden alınıp başka bir bölgesine nakledilmesidir. Bazen bu fazlalık olan doku, dejenere olabilen doku ya da bir başka bölgede daha çok gerekli olan doku ile yapılabilir.
Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere, ayrıca tıbbi acili yet durumuna göre belirlenmektedir.
Vücut sağlığı denince aklımıza ne gelir? Sıhhat ve sağlık vücudumuzda ki, tüm organlarımızı zaman zaman bağış yapıyoruz. Bağış yaptığımız organlarımızın sağlıklı olduğundan emin olmalıyız. Türkiye’de %80 organ nakli gerçekleşiyor. Kiminin karaciğer kiminin böbrek nakli bekleyenler var. Bu vatandaşlarımız için vücudumuzda ki, organlarımıza sağlıklı bakmamız lazım kime ne olduğunu bilemezsin mesela karaciğer nakli sık bulunan bir organ değil fakat öyle bir zaman geliyor ki, erkeğe eşi ya da kızı veya oğlu organ verebiliyor.
Organ naklinde doktorlarımız çoğu zaman nakil olacak hastalara dikkatli besin almalarını söylerler. Ve ayrıca çok kilolu olmamalarını da söylüyorlar. Ameliyat esnasında bazı sıkıntılar yaşıyorlar. Bu da hastanın geç eğleşmesine sebep oluyor. Organ nakli kolay değil, kendi vücudumuzun sıhhatine önem vermediğimiz gibi organa ihtiyaç duyulan hastalarımızı da düşünemiyoruz.
Organ nakilden sonra gelişen bazı komplikasyonlar var. Bir kere kesinlikle vücutlarına dışarıdan bir virüs girmemesi için çok dikkat etmeliler. Tozlu dumanlı yerlerden uzak durmalılar. Sigara dumana asla maruz kalmamaları gerekir. Yediklerine içtiklerine varsa diyetlerine kesinlikle uymaları dikkat etmeleri gerekir.
Sözün kısası bu süreç oldukça uzun ve zorlu bir süreç.
Türkiye’de bu gün organ nakline sıraya giren o kadar hastalarımız var ki Allah’ım onlara sabır ve ihsan versin.
Yazar:Zehra Okur

Zehra Okur
Kayıt Tarihi : 16.5.2019 22:28:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Hikayesi:


ORGAN NAKLİ Organ nakli nedir? Böbrek, Kalp kapağı, Karaciğer, Kornea, Kalp, Kemik, Akciğer, Kemik iliği, Pankreas, Deri, İnce bağırsak, Organ nakli bu saydığımız uzuvlarımızdan yapılıyor. Kimlerden alınır. Kadavradan. Canlıdan. Organ nakli yapılır. Mesela Beyin ölümü gelişmiş hastaların organları bağışlandığı takdirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmaktadır. Ve bu kişilerden çoğunlukla alınır, alınan kadavralardan eğer ki, bir hasta ve hasta yakını organ bağışı yapmışsa o zaman daha kolay nakil yapılıyor. Bir başka nakil bekleyen hastalara şunu söylemek gerek. Karaciğer ve böbrek en çok kimler den alınıyor. Onu izah edelim. Organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabaları doku, kan grubu vb. uyum mevcut ise organ bağışında bulunabilmektedir. Sadece böbrek ve karaciğer nakli canlıdan yapılabilmektedir. Bir dokunun aynı kişinin bir bölgesinden alınıp başka bir bölgesine nakledilmesidir. Bazen bu fazlalık olan doku, dejenere olabilen doku ya da bir başka bölgede daha çok gerekli olan doku ile yapılabilir. Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere, ayrıca tıbbi acili yet durumuna göre belirlenmektedir. Vücut sağlığı denince aklımıza ne gelir? Sıhhat ve sağlık vücudumuzda ki, tüm organlarımızı zaman zaman bağış yapıyoruz. Bağış yaptığımız organlarımızın sağlıklı olduğundan emin olmalıyız. Türkiye’de %80 organ nakli gerçekleşiyor. Kiminin karaciğer kiminin böbrek nakli bekleyenler var. Bu vatandaşlarımız için vücudumuzda ki, organlarımıza sağlıklı bakmamız lazım kime ne olduğunu bilemezsin mesela karaciğer nakli sık bulunan bir organ değil fakat öyle bir zaman geliyor ki, erkeğe eşi ya da kızı veya oğlu organ verebiliyor. Organ naklinde doktorlarımız çoğu zaman nakil olacak hastalara dikkatli besin almalarını söylerler. Ve ayrıca çok kilolu olmamalarını da söylüyorlar. Ameliyat esnasında bazı sıkıntılar yaşıyorlar. Bu da hastanın geç eğleşmesine sebep oluyor. Organ nakli kolay değil, kendi vücudumuzun sıhhatine önem vermediğimiz gibi organa ihtiyaç duyulan hastalarımızı da düşünemiyoruz. Organ nakilden sonra gelişen bazı komplikasyonlar var. Bir kere kesinlikle vücutlarına dışarıdan bir virüs girmemesi için çok dikkat etmeliler. Tozlu dumanlı yerlerden uzak durmalılar. Sigara dumana asla maruz kalmamaları gerekir. Yediklerine içtiklerine varsa diyetlerine kesinlikle uymaları dikkat etmeleri gerekir. Sözün kısası bu süreç oldukça uzun ve zorlu bir süreç. Türkiye’de bu gün organ nakline sıraya giren o kadar hastalarımız var ki Allah’ım onlara sabır ve ihsan versin. Yazar:Zehra Okur

Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Hüsamettin Sungur
    Hüsamettin Sungur

    Silinize sağlık
    beğeni ile okudum
    güzel demişsiniz
    organ bekleyenlere şifa diliyorum

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (1)

Zehra Okur