Bir Karadeniz türküsü,''Bu dünya bir pencere/Her gelen bakar gider''der.
Büyükçe bir kitabın özeti gibidir bu dizeler.İnsanın içindeki yaşama tutkusunu kışkırtıyor sanki.Oysa pencerenin önünde uzun uzun bakabilmek kadar,nasıl bakacağını da bilmek gerekiyor.Boş yere kalabalık etmeden,daha güzel bakmasını bilenleri engellemeden.Kimin için,kime,neye,nereye,nasıl bakacaksınız?
Dirseklerinizi hayat penceresine dayayıp seyre daldığınızda,yüreğinizde,beyin kıvrımlarınızda ve aklınızda nasıl bir kıpırtı his edeceksiniz,bakışlarınıza değen dünyaya bilincinizde nasıl bir yer bulacaksınız?
Hayata ve insana nasıl bakacaksınız?
Yoksa ''nasılsa bir bakıp gideceğim...şaşı olsam ne çıkar''mı diyeceksiniz?
Şiir bu pencereden buğusuz bakmanızı sağlayacak araçlardan biridir.
Gözlerinize,aklınıza ve bilincinize şiirin gelip geçtiği güzergahta soluk aldırdıysanız biraz,siz artık o pencereden bakmanın tadını çıkarabilirsiniz demektir.Orada kalıp seyretme sürenizi ,kol kola girdiğiniz şiirin gücü ve derinliği belirleyecektir.
Celal Işık'ın şiirleri ,geleneksel halk şiiri düzeninde yazılan dizelerden oluşuyor.Halk şiirinde ilk göze çarpan ,uyak ve ölçüdür.Şiirde saklı olan düşünceyi daha sonra yavaş yavaş algılarsınız.Okuduğunuz şiir size kapının ne kadarını aralarsa o kadarını çözersiniz.
Alçak gönüllü bir şiiri var Celal Işık'ın .Halk şiiri tarzına soyunduysanız en başta alçak gönüllü olmalısınız zaten.Ama alçak gönüllü olmak görmezden görmek değil tabii.Görmezden gelerek alçak gönüllü olunamaz.
Celal Işık'ta bunu yapıyor.,insanın insana ettiğine vurgu yapıyor şiirlerinde.Bu yolda yürümeye devam etmek ,ısrar etmeyi gerektirir.Israr etmek bir önceki üretimi aşmaya çabalamaktır.Yürümekse ,aynı yolları yeniden adımlamak ,dönüp durmak değil.İşte o zaman,yapılan vurgulardan yalnızca ''vefasız yar'' veya ''felek''değil,bütün bir hayat ve onu oluşturan ilişkiler de nasibini alacak....pencerenin açıldığı sonsuzluk böyle netleşecek.
Yolun açık olsun Celal Işık.
İBRAHİM KARACA
İstanbul.25 Aralık 2005
Kayıt Tarihi : 20.3.2019 14:25:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Celal Işık](https://www.antoloji.com/i/siir/2019/03/20/on-soz-14.jpg)
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!