Nasıl kişisel imtiyazlı mal mülk ilişkisi olmayan ön ittifakların ahde vefa olan totem gruplar arası ant deklarasyonu ön ittifakın ilahtı imanıysa; köleci ittifak ta, mal mülk sahibi efendilerle; maldan mülkten yoksun köleler arasındaki ahde vefa oluşun (biatin) takdirce ortak tanımaz bir irade gücünün buyruğu olmasına iman etmenin deklarasyonudur. İlah, totem grupların ortak karar alan ortak irade beyanları olmanın mana anlamasıydı.
Yani ilahtı ortak kararın içinde açıkça ve somutça totem temsilcisi grup kişleri vardı. Oysa köleci mana anlamasının iman edilmesi, sınıflar arası deklarasyondu. Ama güya imanın koşullarını belirleyen güç ve köleci manaya karar veren mercii, sistemin dışında olan; sistem dışı olan; soyut, tekil bir takdirce güçtü.
MS. 20 yüz yılda "Bir bahtı karayım, kullar içinde" diyen kul (köle) oluşun aşağılığı yanında, aşağının da aşağısı olma; "Hatasız kul olmaz, hatamla sev beni"; "zalimin zulmü varsa, mazlumun Allah'ı var"... türü düşünce, edebiyat ve şarkı türkü türü sanatı ortaya koyan bakış ve mantık açısının temeli, köleci sistemle ortaya atılmıştı.
Artık doğrular-eğriler, ahlaklar-ahlaksızlıklar, iyilikler-kötülükler vs. köleci imanlı mantık anlamasına göre neşvü nema bulup; kendine dek bağıntılarını ve meşruiyet ligini oluşacaktı. Biz de bu sistemin zaman zemin ilişkilerine göre değişen süreç ile emekçi çoğunluğa istikrar vermeyen aksama ve arızalarını, düzelte düzelte; mücadele vermenin iyileştirmeleri içinde olacaktık.
O mahur beste çalar Müjgan'la ben ağlaşırız
Gitti dostlar şölen bitti ne eski heyecan ne hız
Yalnız kederli yalnızlığımızda sıralı sırasız
O mahur beste çalar Müjgan'la ben ağlaşırız
Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta