Çocukluk, o derin ırmak çağrısı
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
Devamını Oku
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
çok güzeldi tebrikler..
Aşk ile yanan yüreğin, sevgisine karşılık alma umuduyla ve nihayetinde çok hoş bir izdivaç teklifiyle sevgiliye seslenişini beğenerek okudum. Başarılarının devamını diliyorum.
__
öncelikle iletmek isterim ki şiir her ne kadar bir duygu ve düşünme sanatı olsa da teknik açıdan da önemli uygulamaları olan ve Türk Dİlini de içerik kullanım olarak temsil eden bir sanattır. Hal böyle olunca da (ve aynı hatayı yapanlardan biri olarak ) şiirde noktalama işaretleri ile büyük küçük harf kullanımının uyumuna değinmek istiyor ve her ne kadar şiirin anlam gücü ile başlığını ifade etse de 'olur musun sen' lerin küçük harfle yazılması gerektiğini düşünüyorum.....diyerek başlayım....
İlk kıtada a_b_c_b hece düzeni kullanılırken kafiye ile redifler birbirini tutuyor ama 1.ve 3.dizelerde aynı anlamla 'bedenim' kullanılması biraz şiiri koparıyor.
2.kıtaya tebrikten gayrı diyecek sözüm yokken 3.kıtaya şairin dikkatini çekmek istiyorum . :
Durur, Yoldur, Soldur... Kafiye düzeni tamamen bozulmuş. Son hecede yer alan 'ur'ları hedef alarak şair kafiye düzeni kurmak istese de hatırlatırım ki kafiyeyi eklere değil kelimelerin köklerine uydurmak şiirde teknik açıdan daha mühimdir. Zira burda da görüldüğü gibi eklerin uyumu bu kıtada ki kafiye düzenine fayda değil zarar vermiş.
4.kıtanın ilk dizesinde de ne yazık anlatım bozukluğu ve karşılamalarda tezatlık var. Şair sevdalısıınn aşkına susuyor. O halde beklediği talep ettiği şey aşk olmalı. Su içmek isteyip te suya susayıpta su olmadan bu isteği nasıl gideremezsek aşk olmadan da şair isteğini gideremeyecek ki nerede suyun manayı koparmış.
Yine 4.kıtada da 1ve 2.dizelerden sonra 3.dizede kafiye bozulmuş.
Mana olarak baktığımızda şairin saf beklentisiz çıkarsız sevdası ve hasreti gün yüzüne vuruyor, anlatım hoş.Özellikle finalde fatih kardeşimin beklentisi ise yiğitliğine yaraşır şekilde. Yalnız bu şiirde teknik değerlendirme açısından biraz kusurlu gördüm.
Kutluyor sevgiler sunuyorum...
Mustafa Çelebi ÇETİNKAYA
Baktığım her yerde güzelim yüzün
Tertemiz gönlüne değmesin hüzün
Beyaz gelinliği getirdiğim gün
Dünya ahret eşim Olur musun sen?
Sevgili Fatih, ne güzel bir anlatım bu böyle. Başından sonuna dek akıcılığını korumuş. Yine ufak tefek eksikler gördüm, öncelikle redif ayak kullanmışsın. Hece şiirinde ayak kelimesi kullanınca daha güzel oluyor. 'Olur musun' O harfi büyük olmasa daha iyi. 'yüzün' kafiyesini iki kez kullanma, ayrıca kafiye sonundaki ses benzerliklerini sık kullanma. Yani ekler farklı olursa daha güzelleşir şiir.
Şiire, akıcılığına ve mana bütünlüğüne övgülerimi bir kez daha belirtiyorum.
Selam ve sevgiyle.
çok güzel dizelerdi yüreğine sağlık
Bilinmez bir derde düştü bedenim
Derdime bir çare Olur musun sen?
Hayat oyununa küstü bedenim
Gözümden akan yaş Olur musun sen?____
Can kardeş.Evvela derim ki bu güzel şiir için cümle aralarında büyük küçük harf uyumuna riayet göster ve Olur musun sen derken imlaya dikkat et.
Anla işte böylesi güzel bir şiirde eleştirecek noktalar bulmam gerekti ve ilk gözüme çarpanla başladım işe.
Ruhuna ve yüreğine temsil bedenini göstermişsin ama bence buraya manevi meskenler daha hoş dururdu. Öyle ya aşkın acısı bedene hükmedemez. Ki o beden içinde taşıdıklarının saedce payesidir.
İkinci kıta muazzam bence.
Hem sevgilinin yürekteki ağırlığı ve o imtihane eş yüreğe davet. Muhteşem bence.
3.kıtada durur, yoldur, soldur derken farkında isen eğer kafiye düzenini bozmuşsun. Ya durur köküyle devam etmen yada yoldur soldur şeklinde devam eden bu kıtanın önceki kıtaların güzelliğine uyması açısından önemle tavsiyedir.
4.kıtayada nerede suyun derken manada biraz serzeniş ve biraz bükülmeler görsemde sonu iyi bağlanmış. Ama nerede suyun sorusuna verilecek bir cevap olsaydı ne denirdi bilmiyorum.Hani su'dan kasıt nedir onu çözemedim.
Baktığım her yerde güzelim yüzün
Tertemiz gönlüne değmesin hüzün
Beyaz gelinliği getirdiğim gün
Dünya ahret eşim Olur musun sen?
...diye biten bu güzel şiirde yine son kıta çok bağlayıcı ve aynı zamanda da noktalayıcı ilk kıtaları tamamlayıcı olmuş.
Yüzün, hüzün diye devam eden kafiye uyumunu 'gün' kelimesi bozmuş aslında , birde burda tutarlı bir kafiye sağlandığında okunası muhteşem bir şiir olacak.
Meyve veren ağaç taşlanır sözüne sadık kalarak eleştirimi kasıtlı görmemeni ve sende ki bu yükselişin, şiirdeki başarının devam edişini gördüğümü takip ettiğimide unutma diyor, canla başla tebrik edip sevgi ve selamlarımı sunuyorum...
Mustafa Çelebi ÇETİNKAYA
Bu şiir okunur be Fatih'im... severek okudum güzeldi... Sevinerek okudum, istikbal vaadeden bir gönülün mahsulü... başarı dileklerimle gözlerinden öpüyorum...
Susadım aşkına nerede suyun
İyice öğrendim ne güzel huyun
Sen iste yeter ki bükeyim boyun
Gönlüme taht kuran Olur musun sen?
öyle yalın ve içten bir yürek akması ki...
tebrikler...
akıcı ve dürüst bir sevgi ile yazılmış bir şiir.....kutlarım sizi ...saygılarımla
Tebrik ederim çok güzel bir şiir .Yani resmen beni alan yaşadı diyorsun çok güzel bir anlatım ve büyük bir içtenlik hakim kalemin hep daim olsun kardeşim.Sevgi ve Saygılarımla
Bu şiir ile ilgili 11 tane yorum bulunmakta