Olduğun gibi gel, süslenmek için uğraşma!
Saçının örgüleri çözüldüyse
Ayrımı düzgün değilse
Korsenin kurdeleleri bağlanmamışsa, aldırma!
Olduğun gibi gel, süslenmek için uğraşma!
Çimenlerin üzerinden, koşar adımlarla, gel!
Çocukluk, o derin ırmak çağrısı
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
Devamını Oku
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
Şair burada ,ölümün ve zaman denen mefhumun gerçek yüzünü hatırlatmaya çalışıyor yanılmıyorsam.Aşık Veyselin dediği gibi,''Güzelliğin on para etmez,göynündeki köşk olmasa''İçindeki gerçek güzelliklerle gel,kendini boşuna süslemeye çalışma.Çünki zamanın ve ölümün silip süpürmeyeceği hiç bir olgu ve güzellik yok....Yüreğinden başka.
tebriklerim günün şiirine gitsin.
Yazar, hayal ettiği bir güzel için yazmış olduğu şiir.
'' Olduğun Gibi Gel '' dediğinde ne düşündüğünü bilemeyiz elbette.Doğal haliyle görmek istiyor. Ancak çok zor!Bu şiir bana MEVLANAYI çağrıştırdı.sevgisini doğa ile iyi perçinlemiş .Şairin buradaki anlatımı tutucu bir kişiliği var gibi geldi bana.Halbuki ağaçlar bile yaprakları ile süslenince daha güzeldir.Beğeni ile okudum. Saygılarımla
Rabindranath Tagore şimdi yaşasaydı ne derdi acaba?
Olduğun gibi gel
botokssuz, dövmesiz,pirsingsiz, silikonsuz gel
kaşlarına dokunma gözlerinden olursun
burnuna dudağına dokunma Allahın yarattığı gibi güzelsin
kendini çirkinleştirmek için uğraşma olduğun gibi gel
gel diyor.. ne olursan ol yine gel..
suslenmeye calisma.. kendini maskeleme.. allayip pullama..senin en guzel susun.. dogalligin.. diyor.. demeye calisiyor..
gercektende.. iliskilerin.. vicik vicik.. yag koktugu.. basta karekterimiz.. olmak uzere.. kendimizi maskelememiz..
en uyduruk en kiytirik siirlere..
klise basmakalip.. ezberden.. maskeli.. alli pullu..
yok diyor.. sen.. susleri.. bezekleri at bir yana..
dogalligin.. samimiyet ictenligin.. dogruluk durustluk abideligin.. kisaca.. insanliginla.. en oz varliginla gel diyor..
o nedenle.. kalkip.. klise.. basmakalip.. vicik vicik.. dogru olmaz.. insani olmaz..
o karsilikli ahbab cavus iliskisi icre.. pohpohla beni seveyim seni.. dusunen.. yaratik isi.. dogrusu.. egriye eyri.. dogruya dogru deme bence..
yapay.. doga disi olmayan takdirimle.. sussuz.. gosterissiz.. bezeksiz.. saygimla.. nur icinde kalibi dinlendirsin.. secki sebeb.. mutesekkirim.. saygilar..
gel ne olursan ol.. yine gel..
tşklr naime verdiğin bilgi güzeldi.
54'müşmüş... Temmuz'a kadar 53 bi kerem :)))
Tagore der başka şey demezlerdi bir zamanlar.
ne hoş şiir...ne gerek var di mi,saç boyamaya,kaş düzeltmeye,göz boyamaya...diyorum ama,şimdinin erkekleri istemiyor doğal kadınları,billahi!:))nerede süslü püslü,nerede giyimli kuşamlı,boylu boslu kadınlar var,ilgi oraya...:))bodurlara,çirkinlere,bakımsız kadınlara pas yok!..inat bu ya; arabası,yatı-katı,evi-köyü,parası-pulu olan erkeklere rağbet ediyor kadınlar...aferin onlara!..:)))
gerçek şu ki;her şekilde,her devirde geçerli tek alış-veriştir bu mesele...yaşanmış ve de bitmiş ömürler toplamı işte!..
'gözünü boyamadım yar
kaşını koyamadım yar
kirpiğine yol çektim de
yanına varamadım yar'
bu da benden olsun efendim...seçkiye teşekkürlerimle...
Yüreğinize Sağlık. Mükemmel bir şiir. ne var ne yok bırak gel.
Tagore, 1913 yılının Nobel edebiyat ödüllü şairi…
1915 yılında İngiltere tarafından “Sir” unvanı ile onurlandırılmış, ama 1919’da, Gandhi’nin pasif direnişine verdiği destek nedeniyle bu unvanı iade etmiştir.
Dilimize, Bülent Ecevit dâhil olmak üzere, pek çok kişi tarafından şiirleri çevrilmiş, ülkemizde de sevilen bir düşünce adamı ve şairdir. Genellikle devamlılık arz eden, kast sistemine karşı, özellikle kadınlara eşitlik tanıyan, doğa ve felsefeye yakın duran, aşka teslim olduğunu açıkça belirten demetler halinde şiirler yazmıştır.
Yukarıdaki şiir ise 85 şiirden oluşmuş “Bahçıvan” (The Gardener) şiir demetinin 11’incisidir. (Eklemek isterim ki bölüm başlıkları yalnızca numara ile belirtilmiş olup bunların tek tek başlıkları yoktur. Diğer bir deyişle 85 bölümün başlığı “Bahçıvan”dır. Bölümler “Bahçıvan 1, 2, 3, 4….85” diye sıralanır.) Kısacası bir kitap dolusu metinlerdir bunlar. Hatta tamamı tek bir nehir şiir olarak tanımlanabilir.
Uzun bir metin böyle ortasından okununca ne kadar fikir verebilir bilemem ama en azından Tagore’u tanımamız açısından önemlidir diye düşünüyorum.
Bu şiir ile ilgili 20 tane yorum bulunmakta