Şanlıurfalılar o en eski şarkılarını hep bir ağızdan söyleseler yeridir: “Urfa’ya paşa geldi…” Ne büyük şans onlar için: Bir iki yılda birkaç ile paylaştırılan Vali artık onların. Sanmayın ki hükümet dünyanın bu en güzel valisini ilden ile sürüyor. Hayır! “Her il de bu güzel valinin hizmetlerinden nasibini alsın biraz” diye bilerek ya da bilmeyerek sık sık yer değiştirtiyor.
Şanlıurfa’nın gerçekten ihtiyacı vardı okutan bir valiye.Şuraya, bir ses atımı uzağımıza geldiğiniz için çok mutluyuz Türkiye’min sevgili valisi! Ne mutlu Şanlıurfalılar’a… Yakındayız ya, o nedenle biraz da biz Gazianteplilere ne mutlu…
Siirt ve Sakarya’da görev yaparken eğitime yaptığı katkılarından tanıyoruz onu. Bir ara Sakarya’da görev yapıyordu öğretmen Doğa kızım. Bir sabah telefon açtı. Sevinçliydi sesi.
“Baba ne güzel bir valimiz oldu! ”
Benim kızın valiyle ne işi olabilidi ki? .. Vali Nuri Okutan Meğer Sakarya’ya atanmış. Atanır atanmaz da ilk işi bütün ilköğretim okullarında her gün derslerden birinin okumaya ayrılmasını sağlamak olmuş.
Kızımın derdi çocukların okumaması. Okumayan çocuk derslerine iyi çalışamıyor, iyi okuyamadığı için de okuduğunu anlayamıyor.
Yazılarımda zaman zaman aktarırım. Bizim bir “çocuk yazını gurubu”muz var internette. Gurubun girişimiyle oluşturulan kitabı ilk bastıran da Sakarya valisi sevgili Okutan oldu. Nice katkıları var daha onun eğitime…
Vali Nuri Okutan’ın ektiği tohumlar boşa gitmiyordu. “Hani bir iyilik yap denize at; balık bilmezse halik bilir” demiş ya atalarımız. O örnek, Okutan’ın eğitime katkısı gözlerden kaçmıyor; Vehbi Koç Vakfı ona 100 bin dolarlık ödül bir ödül veriyor. Okutan vali ne yapıyor? Bu parayı kendi özel ihtiyaçlarına harcamayıp Adapazarı’nda anaokulu yaptırıyor.
Üç yıl Sakarya Valiliği yapan, bir süre sonra Trabzon Valiliği’ne atanan Nuri Okutan, daha önce görev yaptığı illerde, eğitim seferberliği adına birçok önemli hizmetlerde bulunmuştu.
Okutan, 1962 Eğridir doğumlu. Ortaöğrenimini Gönen Öğretmen Lisesi'nde tamamladıktan sonra, 1985 yılında A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü'nü bitirdi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesinde, Yönetim-Organizasyon alanında Yüksek Lisans yaptı. İngiltere'de bir yıl süreyle, Margate'de İngilizce öğrendi. Canterbury Üniversitesi'nde de mesleki konularda öğrenim gördü. İçişleri Bakanlığınca açılan Planlama Yönetimi kurslarına katıldı.
İlk idarecilik görevi 1989'da Amasya - Taşova Kaymakam Vekilliği. Bu ilk görevinden başlayarak, öğretmen lisesinde edindiği 'öğren ve öğret' yaklaşımını değerlendirdi. Bölgedeki basın mensupları, muhtar, öğretmen, din adamları, sanayici ve işadamlarıyla toplantılar yaparak ilçenin sorunlarını, potansiyellerini öğrendi. Sektörler arası işbirliği oluşturdu. Halk Eğitim Merkezi ile yerleşim birimlerinde kurslar başlattı.
'Taşova'yı Yeşilova yapacağız' sloganıyla başlattığı ağaçlandırma çalışmalarıyla, çok kısa sürede 300 bin fidan diktirdi. Yeni bir ortaokul ve kız meslek lisesi inşaatı için kaynak temin etti. Temizlik- sağlık kampanyası başlattı.
Kısa süreli Van – Bahçesaray'da yaptığı görev sırasında yolun kardan 7 ay kapanması üzerine ilçeyi örgütleyerek yolun açılmasını sağladı. Bu çalışmalar sürerken yolların kapalı olmasına rağmen atla gezerek köylerdeki sorunların takipçisi oldu. Erzurum - Narman Kaymakamlığı sırasında ağır mevsim şartları nedeniyle kapanan köy yolarını açarak, insanların ulaşımsızlık yüzünden ölmesini önledi.
1993'te Gümüşhane - Kelkit Kaymakamlığı görevine atandı. Burada da ilk iş olarak yörenin sorunlarını öğrendi, olanaklarını değerlendirdi ve 'Köylere Hizmet Götürme Birliği' ile buna bağlı 'Yeşil Kelkit Hayvancılık Ticaret ve Sanayi Şirketi'ni kurdu. Yurt dışından ucuz fiyatla getirttiği toplam 10.000 gebe inekle hayvancılığı canlandırdı.
Atıl durumdaki Şiran süt fabrikasının % 55 hissesini birlik adına satın alarak faaliyete geçirdi. Hayvanların yem ihtiyacını karşılamak üzere 30 bin ton kapasiteli yem fabrikası kurdu. Zilli kilim projesiyle, yöreyi kilimcilik merkezi haline getirdi. Dönüşümlü kovan dağıtımı yöntemiyle arıcılığı canlandırdı.
Kavakçılık ile ağaçlandırma projesini geliştirerek, milyonlarca kavak, akasya, ceviz, çam fidanı diktirdi. Sulama projesi ile yer altı sularını değerlendirmek üzere onlarca artezyen kuyusu açtırdı. Modern bir kömür tesisi kurdu, okul yaptırdı.
Sonuç olarak, o gittiği her görev yerinde devletle yurttaşı kucaklaştırdı. Okutan'ın Kelkit faaliyetleri, 'Kalkınmada Kelkit Modeli' olarak literatüre geçmiştir. Nuri Okutan 1996'da 'Yılın İdarecisi' seçildi. Okutan Kelkit'ten ayrılırken, Kelkit halkı onun adını taşıyan bir okul inşa ediyordu. Bunlar sayabildiklerimizden daha bazıları.
Hangi devlet adamına nasip olmuştur yurduna, ulusuna bunca çok hizmette bulunmak… Şu anda Şanlıurfa Valisi olan Nuri Okutan’a nasip olmuştur işte. Ne mutlu ona, ne mutlu böyle valileri olan bir ulusa!
Valinizin değerini iyi bilin Şanlıurfalılar!
Kayıt Tarihi : 5.9.2009 20:27:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Fevzi Günenç](https://www.antoloji.com/i/siir/2009/09/05/okutan-valinizin-degerini-iyi-bilin-sanliurfalilar.jpg)
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!