Yer yüzünde insanlığın şahit olduğu,oku emriyle başlayan tek kaynak kitap Kurandır.(Alak:1) .
Kuran ise; okunan şey anlamına gelmektedir. Ümmi (okuma yazması olmayan) bir peygambere
(Bkz:Ankebut:48) ve hiçbir Vahiy kültürü olmayan Arap toplumuna (Bkz: Hüd:49) oku emri ile kastedilen şey nedir.?
Kendisinden bahsedilirken dağa indirilseydi dağ korkudan paramparça olurdu.(Haşır:21) diye nitelenen bu kitap ne tür bir içeriğe sahiptir? Yirmi üç yılda peyderpey indirilen bu kitap muhataplarından ne istemektedir? (Furkan:32) , muhatabı kimlerdir? Nasıl okunmalıdır? onu herkes anlayabilir mi? onu anlama noktasında kimler mesuldür? İndirildiği ilk toplumda oluşturduğu atmosfer nasıldır?
Bu gün inananlarda oluşturduğu etki nedir? İndirildiği ilk toplum olan Sahabe ile bu günkü İslam toplumunun Kurana yaklaşımı aynımıdır? Kuranın hükümleri konjektürelmidir.?
(tarihi hadiselerle mukayyet) Kuranın evrenselliğini sağlayan dinamizmi nereden kaynaklanmaktadır? Kuran kendini nasıl anlatmaktadır? Kuranın anlaşılmasında Peygamberin rolü nedir? Kuran diğer kitaplara benzer mi? Onu diğer kitaplardan ayırt eden özelliği nedir? Mealler ve tefsir kitapları Kuranı ifade etme noktasında hangi değere sahiptir? Her hangi bir alimin kitabı Kuranı temsil eder mi? Bütün bu sorular ve bu doğrultuda sorabileceğimiz diğer sorular ve bu sorulara verebileceğimiz cevapların niteliği Kuranı sağlıklı tanımamızı sağlayacaktır.
Kuran lafız, mana ve maksat tan müteşekkil ilahi bir kelamdır. Onu anlarken ve okurken bu cüzlerden birisini eksik bırakmak yahut ihmal etmek Allah’ın onunla murat ettiği faydayı elde etmekten bizi mahrum bırakacaktır. Lafız onun Arapça metni, mana onun Arapça yahut her hangi bir dildeki karşılığı (Meal,tercüme) ve ondan çıkan anlamlar (Tefsir,tevil) maksat ise onun hükümleri ve bu hükümlerle insanlığı taşımayı amaçladığı yaşantı düzeyleridir. (Fıkıh ve Makasit-uş’Şeria) bu söylediğimiz hususu sağlıklı bir biçimde anlayabilmek Kuranı tanımak ve yukarıda sorduğumuz soruların cevabını sağlıklı cevaplayabilmekle alakalıdır bu gün bu sorulara vereceğimiz cevaplar Kuranla olan ilişkimizi ve konumumuzu belirleme konusunda kırılma noktasıdır. Bu cevapları sağlıklı olarak verebilmenin bilgisi ve yöntemi ise yine Kuranda verilmektedir, öyle ise ilk adım Kuranı tanımlamaktan ve tanımlamaktan geçmektedir. bu ise onu okumak ve anlamakla mümkün olabilecektir.
Denizler ortasında bak yelkensiz bıraktın,
Öylesine yıktın ki bütün inançlarımı;
Beni bensiz bıraktın; beni sensiz bıraktın.