Öğrettiler Şiiri - Rifat Kaya

Rifat Kaya
350

ŞİİR


6

TAKİPÇİ

Öğrettiler

Bize öğrettiler!
Esas duruşta durmayı
Sıraya girip, nizama girmeyi.
Susup, boyun bükmeyi.
Öğrettiler…

Gözüne perde çekip, görmemeği.
Perde den ötesini bilmemeyi.
Kilonu-gramını, aşmamayı.
Pür dikkat susmayı.

Salladılar,
Bir o yana bir bu yana.
Sevgileri,
Şorul-şorul akan ümitleri.
Sallayıp avuttular.
Boğazımıza söz düğümlemeyi.

Bugün olmadı,
Yarına hallederiz.
Demeği…

Rifat Kaya
Kayıt Tarihi : 23.6.2007 16:08:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Hikayesi:


SU GİBİ ŞİİR GRUBU 1.SERBEST ŞİİR DEĞERLENDİR PROJESİNE KATILDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER..... ______ŞİİRİNİZE YORUM DESTEĞİMİZ... Nurdan Ünsal - Tema sosyal yapıya baş kaldırma gibi görünüyorsa da tekil duyguları işlemiş. şorul şorul sözcüğü yerine başka bir anlam güçlendirici sözcük kullanılabilirdi. Yine de şiirsel bir deneme olarak güzel. Esat Selışık - Öğrenme, nesnel gerçekliğin yani dış dünyanın insan bilincinde kurumsal olarak yansıması sürecidir. Nedir bu süreç? Toplumsal pratiktir. İnsanın ihtiyaçları öğrenmenin yönünü belirler. Öğrenmeyi beceremeyen insan doğanın güçlerini kendi lehinde kullanamaz. Evet, öğrenmeye sadece bize “öğretilmiş” felsefi boyutlarıyla bakarsak bu şiiri anlayamayız. Çünkü bu şiirde şair felsefenin usumuz önüne ördüğü duvarı şiirinin kelime çeliği balyozuyla yıkıyor adeta. Bu şiirde beni en çok etkileyen şairin bu tavrı oldu. Zaten bir şiir ilk okuduğumuzda bizde ne uyandırıyorsa sonraki okumalarda da ilk okunanın çerçevesinin çizgisi kalınlaşır sadece. Yani şiir okunduğunda bizi sarsacak bir nitelik taşımalı. Rıfat Kaya’nın çalışmasında bu var. Ancak Rıfat Kaya belki biraz da kastını aşmış. Onu anlamak için sanki yaşama dair deneysel çıkarımlar yanında birazda bilgi ve eğitime dayalı bir birikimi olmalım insanın… Tabi biçim yününde kusurlar yok değil örneğin “sıraya GİRİP, nizaya GİRMEYİ” mısrasında ki tekrara rahatsız edici. Susmak ifadesi de hem birinci hem de ikinci bölümde var. Bu da güzel durmamış. Bununla beraber yaşamı sorgulama biçiminde ki detay farkındalıkları şiire hoşluk katmış.Örneğin “kilonu-gramını aşmamayı.” Şiiri genel olarak bu çerçevede değerlendirdim. H.Hikmet Esen - Şiir güzel ve vurucu bir başlangıç bence.Açılımı, yorum tarzıyla beklentide bıraktı beni. Şair dost bu şiiri daha da geliştirebilir, bu konuda söylenecek bir dolu sözle yüklü yüreği belli. Bana yarım kalmış bir şiir gibi geldi, yine de güzeldi. ŞİİR ÇALIŞMALARINIZDA BAŞARILAR DİLERİZ.... DOST YÜREKLER ELEŞTİRİLERİNİZ BENİM İÇİN KUTSALDIR KUTSAL GÜL YÜREĞİNİZ HİÇ AMA HİÇ SOLMASIN. SAYGILARIMI KABUL BUYURUN EFENDİM.

Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • İsmail Hakkı Cengiz
    İsmail Hakkı Cengiz

    Hala öyle öğretilmeye devam ediyor. Yığınlar farkında bile değil. İnşallah, bu seslenişler uyanmaya vesile olur. Elinize sağlık.
    İsmail Hakkı Cengiz

    Cevap Yaz
  • Serap Özen
    Serap Özen

    GERÇEKTEN TAM ANLAMIYLA BİZE ÖĞRETİLEN BU...BUNUN İÇİN YERİMİZDE SAYIYORUZ..HERŞEY DEĞİŞİM İÇİNDE...ÖĞRETİLENLERİN DOĞRULUĞUDA DEĞİŞTİ...ARTIK GÖZÜMÜZÜ KALBİMİZİ DİLİMİZİ AÇMANIN ZAMANIN GELDİ BENCE..
    SAYGILARIMLA..

    Cevap Yaz
  • Yıldız Özcan
    Yıldız Özcan

    Salladılar,
    Bir o yana bir bu yana.
    Sevgileri,
    Şorul-Şorul akan ümitleri.
    Sallayıp avuttular.
    Boğazımıza söz düğümlemeyi.

    Bugün olmadı,
    Yarına hallederiz.
    Demeği…

    çok güzel bir konulu şiir olmuş tebrikler

    Cevap Yaz
  • Filiz Kayan
    Filiz Kayan

    haklı bir serzeniş olmuş sizinki.tebrikler bu güzel şiir için.

    Cevap Yaz
  • Yakup İcik
    Yakup İcik

    geleneklerin getirdigi bircok yanlisliklar bilincaltimiza yerleserek bugüne dek geldi...
    saygilarimi sunarim

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (44)

Rifat Kaya