OCAK ŞİİRLERİ

OCAK ŞİİRLERİ

Cavit Yahşi

Kuvayi Milliye, Milli Kuvvetler anlamında kullanılmaktır. İzmir’in Yunanlılarca işgal edilmesi (15 Mayıs 1919) ve Anadolu’da ilerlemeleri üzerine ülkemizin bütünlüğünü korumak, birlik ve beraberliğini sağlamak amacıyla kurulmuş teşkilatlardır. Kuvayi Milliye, orduyla işbirliği yapan, Kurtuluş Savaşının ilk çete ve silâhlı savunma kuruluşlarıdır. Kuvayi Milliye ismi, sadece İzmir Bölgesindeki silâhlı kişilere söyleniyordu. Daha sonraları vatan sathındaki bütün milli mücadele hareketine katılan birliklere denilir oldu. Bölge bölge örgütlenen halkın, düşmana tepkisi olarak ortaya çıkan bu örgütler, İzmir Bölgesi’nin efelerinden, Güney ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinin çetelerinden oluşuyordu. Milli Mücadele’nin başlangıcında Kuvayi milliye bölgesel olarak ortaya çıkmış iken Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulduktan sonra birleştirilmiş, I. İnönü Savaşı sırasında da düzenli bir ordu haline getirilmiştir. (10 Ocak 1921)
..

Devamını Oku
Sedat Hünker

En güzel günleri kul orda yaşar
Ak günler başıdır baba ocağı
Mutluluk şefkatle dolup ta taşar
Ak bahtlar başıdır baba ocağı

Bir başka güzeldir her bayram günü
Sıcağı geçkindir ocak közünü
..

Devamını Oku
Yusuf Tuna

Ben bir ülkücüyüm yaşım ellidir,
Ülkü ocağından ara sor beni.
Bizim adresimiz artık bellidir,
Ülkü ocağından ara sor beni.

Zor zamanda bize açmıştı kucak,
Sevgiyle bağrımız olmuştu sıcak.
..

Devamını Oku
Mustafa Soylu

Koruyanı kalmadı, eksilmiyor satanı,
Ecdadın yadigarı cennet gibi vatanı.
Üsttekinden muzdarip altındaki yatanı,
Ağlatmayan bir nesil göklerden mi inecek?

Hainlerin pis eli toprağında taşında,
Sahibi kelepçeli, hain ocak başında.
..

Devamını Oku
Bayram Kaya

8-JÜPÜTER'İN ETKİSİ:1974'te John Gribbin ile Stephen Plagemann, "Jüpiter Etkisi" adlı çok satan kitaplarında gezegenlerin Mart 1982'de Güneş'in aynı tarafında hizalanacağını, bu gök olayının kozmik olaylara neden olacağını ileri sürdü.

[Hâlbuki milyarlarca yıl içinde aynı hiza içinde yan yana gelen gezegen süreçleri, kezler kez oluştuktan sonra olası tüm etkilerin yaşanan kıyametlerini bir denge içine, bir uyum içine bir düzenlilik içine getirmişlerdi. Milyarlarca yıldan beri bu yan yana hizaya gelişler sayesinde bu günkü konumlarıyla bu hiza alan süreçler denge içinde olan bir amortisör hareketine dönüştüler.

Hizaya gelen süreçler, amortisör hareket yalpalamaları içindeki dirençlerle; gel git yapar konumlu oldular. Bu yan yana hizaya geliş etkileşim süreçleri, zamanla; birbirinden en az etkilenir olmanın, diyagramlı girişmesi içine oturmuşlardır. Böylece, Güneş Sistemimiz, şimdiki denge içindeki halini alan balanslarıyla; Dünyamız ve hizacı bağıntılar, en az kaostuk hareket duyumunun farklı etkilenişi ve bunun karşılanması uyumu içine girdiler.

Yani artık yan yana gelen gezegenlerle Dünyamız, böylesi bir etki maruzatına karşı artık bağışıklıydılar. Olası etkiler adeta, önceden yansımalı bilişi elimine edişin sönümletilmesi olacakla, Dünyamızın ve konum daşlarının olası etkileri şimdiki süreç boyut konumuna geriletmesiyle olası tesirleri etkisizdiler. 1999 yılındaki depremde de bu kıyamet senaryoları tartışıldı.
..

Devamını Oku
Mehmet Demir Atmalı

KARAYILAN FİLMİNE BİR ELEŞTİRİ
_1-Bu eleştiriyi yapmadan önce Karayılan’ı “Antep Harbinin Bütünü” içerisinde ele almak gerekirdi. Karayılan’ı veya Şahinbey’i sadece ön plana çıkarmak doğru olmaz demiştik. Bu dizide Karayılan ön plana çıkarılmıştır. Bu durumda Şahin Bey’e haksızlık olmuştur. Şahin Bey’i ön plana çıkarırsanız, Karayılan’a haksızlık olur. Her ikisine de gerektiği kadarı ile yer vermek lazım bence.
_2- Filmin adı Karayılan olduğuna göre, hayali senaryolarla yola çıkmışlar. Çünkü Karayılan’ı Antep’in Barak Köyleri’nde Arap Mimarisi ile yapılmış Kerpiç evde gösterdikleri gibi, annesini de Arap Kıyafeti giyen biri olarak göstermişler. Halbuki Karayılan Çadırda yaşamaktadır ve bir Aşiret Reisi’nin Kadını olan annesi Ayşe de başına köşeli fes takmaktadır.
_3- Diziye göre Karayılan çocuk iken, önünden bir Karayılan geçiyor, o da Yılan’a bakıyor ve “Karayılan” diyor ve böylece “Karayılan” ünvanını almış gibi gösteriliyor. Bir insan önünden geçen bir Yılan’a bakarak kahraman olamaz ve bir ünvan alamaz. Oğuzhan gibi o yedi başlı Ejderhayı ödürmeli ki bu ünvanı alabilsin. Halbu ki, Karayılan’ın “Karayılan” lakabını almasında hiçbir yılan ile uzaktan, yakından ilişkisi yoktur. “Karayılan” adı babasından kendisine kalmıştır. Kitabımızda değindiğimiz gibi, esmer/kara olan Baba Mamo’nun komşu Ermeni Köylü ile bir kavgası olur. Mamo, tek başına kılıcını alarak bu Ermeni Köyü’nün erkeklerini perişan eder ve davarlarını alır eve döner. Komşu köylüler, Ermeni Köyünü kınarlar; “nasıl olur da siz bir tek kişiye dövülürsünüz? ” diye sorarlar. Ermeni erkek ve kadınları da; “adam elimize bir geçseydi zaten onu dövecektik, ancak adamı bir türlü yakalayamadık, ADAM KARA BİR YILAN GİBİ KAYIYORDU ADETA” derler. Bundan sonra Mamo’nun adı KARAYILAN olur. Ve daha Mulla Karayılan 16 yaşında iken, Mamo 1904 yılında Ermeni Eşkıyalar tarafından Şehit edilir. Bu nedenle Baba Mamo’nun 1920’lerde başlayan Antep Harbine katılma gibi bir şansı olmamıştır. Ama bu dizide Baba Momo, şehre geliyor ve Başkarakol’da Fransızlar’ın Türk Bayrağı’nı indirme hadisesine katılıyor, Fransız Askerine silah sıkıyor ve kendisi orada Şehit ediliyor. Aslında Bayrak indirme olayında silah kullanılmamıştır. Çünkü halkın olmadığı bir zamanda bu bayrak indirilmiştir. Ayrıca daha önceden İngilizler silah toplattıkları için, kimsede Tabanca veya pıçak dahi yoktu.
_4-Yine Karayılan, Ermeni bir kıza aşık olmuş gibi gösterilmektedir. Karayılan, Pazarcık’a bağlı Elif Mezrası’nda çadırda yaşarken, daha Antep Karayılan’ı tanımıyordu. Köyde akrabası Elif ile evliydi. Kendisi tek başına, o bölgeye yakın olan Karabıyıklı Baskını’nı yaparak, Fransız Askerleri’ni tamamen öldürdükten sonra esirleri köyüne götürür ve Antep halkı öylece Karabıyıklı Baskını ile Karayılan’ın adını duyar ve Heyet-i Merkeziye onu şehre davet eder. Eğer Antep’ten savaşa katılmış olsaydı, esirleri Antep’e getirmesi gerekirdi.
_5-Yine dizide, heyet ve arkadaşları Karayılan’ı savaşması için ikna edemiyorlar. O hep savaşmaktan kaçıyor. Halbuki Karayılan Karabıyıklı Baskını’na Atatürk’ün ve Kazım Karabekir’in mektuplu talimatları ile katılmıştı. Antep’e girmeden önce zaten savaşı kendisi başlatmıştı ve savaşın içinde idi.
_6-Aslında (5 Kasım 1919) da Bayrak indirme hadisesi oluyor. 20 Ocak 1920 Karabıyıklı Baskını’ndan bir gün sonra(21 Ocak 1920) Antep’te Kamil adında kahraman bir çocuk Şehit edilir. Şehitkamil’in Şehadeti’nden sonra Karayılan’ın Antep’e gizlice girer, Heyetle görüşür ve Savaşmaya başlar. Yani Karayılan’ın Antep’e girmesi 1920 Ocak ayının sonlarına rastlıyor.
..

Devamını Oku
Cavit Yahşi

Mondros Mütarekesi’nden sonra Edirne-İstanbul demiryolunu kontrol etmek için bir Fransız Alayı Trakya’daydı. Fransız Generali Franchet d’Esperey ile Yunanistan Başbakanı Venizelos arasında imzalanan anlaşma ile Kuleli-Burgaz-Hadımköy hattı, Yunan işgaline bırakılmıştı. Bunun üzerine ı. Kolordu Komutanı Cafer Tayyar Eğilmez Bey, Mustafa Kemal Paşa’nın 9 Ocak 1920 tarih ve 55 sayılı emri gereği Edirne’de sıkıyönetim ve seferberlik ilan etti. Trakya-Paşaeli Müdafaa Heyet-i Osmaniyesi 31 Mart 1920 de Lüleburgaz’daki ilk kongrede dış tecavüzler ve iç ayaklanmalar karşısında her türlü tedbir alma yetkisini kolordu komutanına ve merkez heyetine vermeyi kararlaştırdı. San Remo Konferansında itilaf devletleri Edirne’yle Doğu Trakya’yı Yunanistan’a vermeye karar verdiler. 9 Mayıs 1920 de Edirne’de toplanan Trakya- Paşaeli Müdafaa Heyet-i Osmaniyesi, 2. kongresinde Edirne ve Doğu Trakya’nın Yunanistan’a bırakılmasını kesinlikle reddetti ve vatanın savunulmasını kararlaştırdı. Halktan asker toplanıp, silahlandırılmasına karar verildi. Cemiyet programını değiştirildi, adı Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti olarak değiştirilip, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin şubesi oldu.
..

Devamını Oku
Mahmut Gazi Şimşek

Günahkârın: her nefesi, bin ateş tutuşturur;
Zalimin: bir bakışı, sayısız ocak söndürür…
..

Devamını Oku
Mustafa Mesut Durmuş

Sığınacak ocak bucağı olmayanlar,
Sokakta bebekleri emzirenlerde var.
..

Devamını Oku
Mehmet Damar

Baharda gel sevdiğim
Kırçiçekleri boy verirken gel
Bu mevsimde bir garip oluyor insan
Bulutlar sanki yüreğine çöküyor
Yağmur bütün enerjini alıp toprağa döküyor
Belkide o yüzden bu basitliğim
Aylardan Ocak, ve ben sensiz yaşamayı beceremiyorum
..

Devamını Oku
Özcan Öztürk

Alim'e bir söz yeter, Cahile anlat anlatabilirsen.

05 Ocak 2010
..

Devamını Oku
Bedrettin Keleştimur

Harput’un yüzü nereye dönüktür?
Hangi ocak, hangi mekân sönüktür?
Sarıkamış soğuk, Yemen donuktur!
Çanakkale asrın zor meydanıdır!

Dil inlermiş, Zaman inlermiş, Maksat inlermiş,
Sevda inlermiş, Ocak inlermiş!
..

Devamını Oku
Can Garibi

Bir insanın istemediği şeyleri yapıyorsanız, o insanı sevmekten söz edemezsiniz.



(31-Ocak-2015-Cumartesi)
..

Devamını Oku
Su Misali

24 Ocak ·

Ilkdefa fark etmeden akiyor yaşlar gözümden ilkdefa duyuyorum kalbimin hickiriklarini sessiz çığlıklarını aşk fedakarlık ister sevgili anladim feda edecek artik hicbirseyim kalmadığını senin zaten feda edeceğin bişey yok hicbirsey için fedakarlığın yok çünkü bunun için insanda yürek olmalı.....
..

Devamını Oku
Handan Aşık

sığamaz ocak kimsenin yüreğine
çeperlerinden kan sızar kırık kiremitlerin
..

Devamını Oku
Ahmet Şükrü Esen

Ocak başında minder
Boynunu bana dönder
Döndermezsen dönderme
Ayda bir selam gönder

Ah baboy vah baboy
Gel derim gelmez baboy
..

Devamını Oku
Kemal Kabcık

05 Ocak 2013 Cumartesi 09:58:03

Düşünen Düşünürlerin Düş Ürünleri ile ANADOLU İÇİN YÜRÜMEK! .
= 000.011 =
Düşünen Düşünürlerin Düş Ürünleri ile ANADOLU’DA İLERLEMEK! .

“YALNIZLIK” Adlı Romandan:
..

Devamını Oku
Kemal Kabcık

05 Ocak 2013 Cumartesi 10:18:48

Düşünen Düşünürlerin Düş Ürünleri ile ANADOLU İÇİN YÜRÜMEK! .
= 000.012 =
Düşünen Düşünürlerin Düş Ürünleri ile ANADOLU’DA İLERLEMEK! .

“YALNIZLIK” Adlı Romandan:
..

Devamını Oku
Kemal Kabcık

05 Ocak 2013 Cumartesi 10:18:48

Düşünen Düşünürlerin Düş Ürünleri ile ANADOLU İÇİN YÜRÜMEK! .
= 000.013 =
Düşünen Düşünürlerin Düş Ürünleri ile ANADOLU’DA İLERLEMEK! .

“YALNIZLIK” Adlı Romandan:
..

Devamını Oku
Kemal Kabcık

05 Ocak 2013 Cumartesi 19:20:42

Düşünen Düşünürlerin Düş Ürünleri ile ANADOLU İÇİN YÜRÜMEK! .
= 000.014 =
Düşünen Düşünürlerin Düş Ürünleri ile ANADOLU’DA İLERLEMEK! .

“YALNIZLIK” Adlı Romandan:
..

Devamını Oku