bir vardım
bir yoktum
ben doğdum
selim-i salisin köşkünde
sebepsiz hüzün hocamdı
loş odalar mektebinde
harem ağaları lalaydı
kara sevdâma
uyudum
büyüdüm
ve nûrusiyâha ağladım
nûrusiyâha ağladığım zaman
annem süzudilâra idi
ve babam bir tambur
annem süstü
babam küstü
ama ben niçin hâlâ nûrusiyâha ağlarım
nûrusiyâaah
nûrusiyâaahhh
Kayıt Tarihi : 19.4.2002 15:08:00
Şiiri Değerlendir
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Şiirde ahengi sağlamada "bir vardım/ bir yoktum", "uyudum/ büyüdüm; annem sustu/
babam küstü" gibi söylemlerden yararlanılmış.
Şiirin ilk bendi doğumu anlatmaktadır. İkinci bent aşkı ve çocukluğu, son bent sonsuzluğa ulaşma ve ölümü betimlemektedir. Yaşamın üç farklı döneminin kronolojik sıralanışı şiire mantık uyumu sağlamaktadır.
3.Selim'in ve nûrusiyâh'ın şiirsel imge haline getirilmesinin şiirde gördüğüm en ilginç farklılık olduğunu belirtmek isterim.
Şiirde nûrusiyâh ile Miraç hadisesini kasdedildiğini söylemek mümkün değildir.
Nûrusiyâh hakkında, Hüsn ü Aşk'tan söz eden çalışmalarda kalbin ortasında bulunduğu varsayılan nokta-i süveyda ile aynı anlama gelen bir kavram olarak nitelendirildiğini ifade eden şiir tahlilleri olduğu görülmektedir.
Şiir çok uzun araştırma ve analizi hak etmekte. Bu şiirle ilgili tez ve makale çalışmaları olduğu görülmektedir. O çalışmalardan bazılarını bu vesileyle okuma gereği duydum. Sonuç itibariyle şair şiirinde tam olarak ne demek istemiş diye merak uyandıran bir şiir.
Sahi şair bu şiirde ne demekte? Zaten şiir okur için yazılmaz mı? Şiiri anlamlandıran okur değil midir?
Saygılarımla.
Seğmenoğlu.
Şiir zaten "Bir vardım bir yoktum" ifadeleriyle başlayan bi-mana ve gayr-i ilmi ifadelerle doludur. İnsanlığı irşad edecek olan şairlerinin neler yazdıklarını ve halkı nelerle meşgul ettiklerini görünce, Osmanlının neden yıkıldığını daha iyi anlıyor insan.
Gün geçtikçe değeri daha iyi anlaşılan bir şairimiz olup, güzel imgeleri ve kendine has üslubu bulunan değerli şairimizdir.
Şiirlerindeki teşbihler,güzel olup, büyüleyici bir şiir atmosferine sahiptir.Antoloji yetkililerini tebrik ederim, farklı bir örneği okuyuculara sunmuşlar,
Selam ve saygılarımla...........
TÜM YORUMLAR (22)