1958 yılında İstanbul'da doğdu. Ortaokul ve liseyi Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi'nde bitirip, yüksek öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı.
Sylvia Plath üzerine incelemeler yaptı. Plath'ın bireyin yalnızlığına ve varoluş sorununa bakışı genç şairi etkiledi. Nilgün Marmara, şiirlerinde çoğunlukla, 1. tekil kişinin düşle gerçek arasında gidip gelen, kırılgan izleklerini kullandı.
Çeşitli dergilerde şiirleri yayımlandı. Küçük İskender, Lale Müldür, Orhan Alkaya, Cezmi Ersöz, Ece Ayhan, Gülseli İnal, Onur Göknil ve Serdar Aydın gibi şairleri derinden etkiledi.
Sylvia Plath sevgisi, Marmara'yı ölümde de sevdiği şairin yazgısıyla birleştirdi. 13 Ekim 1987'de henüz 29 yaşındayken "yaşama karşı ölüm" dedi ve intihar etti. Kırmızı Kahverengi Defter adıyla yayınlanan günlüğünde "hayatın neresinden dönülse kârdır" ifadesi yer almaktadır.
Eserleri
Şiir
Daktiloya Çekilmiş Şiirler (1988)
Metinler (1990)
Günlük
Kırmızı Kahverengi Defter (1993, Gülseli İnal tarafından hazırlandı)
İnceleme
Sylvia Plath'ın Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analizi (1985, Dost Körpe tarafından 20 yıl sonra Türkçeye çevrildi)
Denizler ortasında bak yelkensiz bıraktın,
Öylesine yıktın ki bütün inançlarımı;
Beni bensiz bıraktın; beni sensiz bıraktın.
İnsanın iç dünyası neyse kaleminden de o dökülür. Duygusallığı, ideolojisi, maneviyatı harmanladığı yorumuyla kendi içinde bütünlüğü olan şiirler... Bugünün gençleri o günlerden damlayan mısralara yabancı hissetse de kendilerini kelimelerin büyüsü okutuyor insana. Bildiğim bir şair değil ama mesele ...
“hayatın neresinden dönülse kardır” diyerek, daha yolun yarısı olmadan dönen çocuk-kadın..
'nilgün ölmüs. besinci kattaki evinin penceresinden kendini asagi atarak canina kiymis. ece ayhan söyledi.
çok degisik bir insandi zelda. aksamlari belli saatten sonra kisilik, hatta beden degistiriyor gibi gelirdi bana. yüzü alarir, bakislarina çok güzel, ama ürkütücü bir parilti eklenirdi. ço ...