Dost Şeref 20/01/1950-2015
Nevroz bayramı bayramı
Kürdün mücadele günü
Nevroz bayramı bayramı
Özgürlüğe dönük yönü
Nevroz bayramı bayramı
Ne hasta bekler sabahı,
Ne taze ölüyü mezar.
Ne de şeytan, bir günahı,
Seni beklediğim kadar.
Geçti istemem gelmeni,
Devamını Oku
Ne taze ölüyü mezar.
Ne de şeytan, bir günahı,
Seni beklediğim kadar.
Geçti istemem gelmeni,
şiiriniz çok ses getirmiş üstad. hem takdir toplamış hem eleştirilmiş. ben de kendi görüşümü yazayım istedim. nevruz yani genel anlamda yeni gün yada baharın gelişi olarak adlandırlan bu gün, o kadar miillet tarafından benimsenmiş ki, hz alinin doğum gününden türklerin ergenekondan çıkışına, iranlılardan kürtlere, taciklere vs. çok sayıda toplum tarafından benimsenmiş ve herkes kendine göre kutlamalar yapıyor. dolayısıyla paylaşmak zor olsa gerek. mesela bizim çocukluğumuzda yumurta boyama gibi etkinlikler vardı, düğünlerde ateş çevresinde dönme ve üzerşnden atlamalar yapılırdı. aleviler özel cem yaparlar, türk boylarında hemen hemen her yerde( türkiye de az) kutlamalr yapılır. kürtler de kendine göre bu günde kutlamalar yapıyor ama sadece kürtlere maledilirse yanılma payı muhtemeldir.asya ve ortadoğu toplumları nevruzdan mutlaka etkilenmiş ve kutlamayanı yok gibi.
Sevgili dostum bu güzel çalışmanızdan dolayı sizi cani gönülden kutlarım, Newroz ile ilgili olarak şunu söylemeden geçemiyeceğim, benim anlamadığım bir husus varki oda, hiç bir mantıka sığmadığıdır, çocukluk yılarımızda Nevruz bayramı geldiğinde Mart ayının başından tutun sonuna kadar bunu kutlardık ancak ayın 21 i ayrı bir kutlama idi, ve geceleri dağ başlarına çıkarak ateşler yakardık ama akabinde de o geceyi nezarete geçirmemize sebep oluyordu. ama yinede kutlamadan geçirmezdik. yılarca böyle bir bayramı yok sayan zihniyet, bu ülkede Bayramı kutlayan Kürt halkınıda inkar etmedilermi. ve o inkar eden zihniyet bugün bu bayrama da sahip çıkmaları inan hiçte hoş bir şey değildir, anlıyacağın o ki, bu böyle devam ederse, sanırım Kürtlerin atalarının da kendileri olduğunu vurgulamaya başlıya bilirler.
Bu bayramın Kürt haltının Dahak adlı zalim bir hükümdardan kurtuluşunu sebolize ettiği, ve bu bayrama vesile olan Demirci ustası Kawanın Dehakı öldürmesi ile var edildiği, ve bugün örz üzerinde demirin dövülmesinin de Demirci Kawayı anlatığı tarih sayfalarında yazılırike, bunu başka bir yere çekmenin ne kadar doğru olduğunu da halkımız bırakıyorum. asıl kafalarımızı karıştıran olayın ise, hem kardeş diyeceksiniz, hemde sadece ve ama sadece bir dizede, bir şiirde, veya bir yazıda Kürt kelimesi ile Kürdistan kelimesi geçtiğinden, birden bire büyük bir hidekli buna karşı çıkılması nekadar bağdaşır onuda bilemiyorum.
Bu güzel şiir için Dost Şerefe, teşekür eder, saygılarımı sunarım. Şebap TEKER
Muhterem Dost. Ben yarı türk ve yarı kürt olan bir ailenin ferdiyim.Her ferdin özgüğrlüğünden yanayın. Bu ülkedxe benim gibi yüzbinlerce aile var. Yani etle tırnak gibi..Görüşüm: Her milletin iyisi iyidir. Türkün Kürde, Kürdün Türke bir üstünlüğü yoktur.Her zaman haksızlıkların, zulmun karşısında olan bir kardeşiniz olarak. Şiirinizi tebrik ediyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum.
Seyfeddin karahocagil
Aşık Şenlikten Bir dörtlük:
Salını salını düjveta hatı
Aşkının ateşi dılemın keti
Dedin geleceğem çıma nahatı
Yabancın degilem Kurmameteme..
Karslı Aşık Şenlik
Malesef toplumumuzda kürt fobisi var hem kardeşiz deniyor hemde kürtlerin kendini tanımlamalarına karşı çıkılıyor dünyada böylesi yozlaşmış bir toplum daha yoktur şiirin ülke gerçeklerini anlatan cesur bir bakış açısı sunmaktadır haysiyetli kişiler gerçekleri dile getırır korkak yalakalarsa görmez duymaz bilmezler dünyanın geleceği ezilen halkların olacaktır yaşasın halkların kardeşliği fevkalede bir anlatım toplumsal bir eser kutlarım saygılarımla
Bu şiir ile ilgili 4 tane yorum bulunmakta