Neredeydin Emmoğlu Şiiri - İbrahim Kurt 3

İbrahim Kurt 3
359

ŞİİR


93

TAKİPÇİ

Neredeydin Emmoğlu

Fiili bir sahtekarlık ; düzeni
Sararken sen neredeydin emmoğlu
Milli hile mevcut ana yasayı
Yararken sen neredeydin emmoğlu

Terör iğfal etti seferi sehri
Yılanlar pınarı sülükler nehri
Eşkıya dağları alçaklar şehri
Tutarken sen neredeydin emmoğlu

Çakalların hizmetine kitleri
Yatağına pireleri bitleri
Dağa taşa köpekleri itleri
Salarken sen neredeydin emmoğlu

Elleri koynunda analar bekler
Öksüz kalan çocukları sinekler
Dağda taşta kuzuları köpekler
Talarken sen neredeydin emmoğlu

Oluk oluk akan kanı irine
Karıştırdın temizini kirine
Bin senelik ,kardeşi bir, birine
Katarken sen neredeydin emmoğlu

Korku saldı pusu tuttu her yanı
Yolları terörüst eşkıya hanı
Yaylalardan köye dönen kervanı
Tararken sen neredeydin emmoğlu

Dinimiz cuzdana girenden beri
Siyasetin veletleri her yeri
Müftü minareyi imam mimberi
Çalarken sen neredeydin emmoğlu

Besmeleyle yönet köyü bucağı
Kasap avucunu kuzu bıcağı
Akraba çömleği yandaş canağı
Yalarken sen neredeydin emmoğlu

Vicdan cüzdan karışınca oynuma
Çakma hukuk yılanları koynuma
Bozuk adil düzen ibi boynuma
Takarken sen neredeydin emmoğlu

Antalya Çiftlik sabahları

09.07.2017 saat 07.00

Önümüze bakar kısmet ararız
Yeriz içeriz yan gelip yatarız.
Atı alan Üsküdarı geçer
Bizler de hala adalet arariz -------Ayhan Duruk hocam çok çok teşekkür ederim saygılar sunarım.

Salıverdin şivan gütsün koyunu
Kollasınlar diye hain soyunu
Çadırda mahkeme bize oyunu
Kurarken sen neredeydin adalet!... Mustafa Bay, "ZEYBEK HOCA
"-------Hocam çok çok teşekkür ederim saygılar sunarım.

Türlü oyunlarla, dönerken dünya
Seyredercesine, umursamazca
Harabeye dönen ,coğrafyamıza
Talan edilirken,neredeydin adalet.Canan Ereren

Canan hanım çok çok teşekkür ederim saygılar sunarım.

İbrahim Kurt 3
Kayıt Tarihi : 9.7.2017 11:48:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Hikayesi:


Bir düzende eğer evrensel hukuk adalet yoksa , o düzende ; hırsızlık ,yolsuzluk, zulüm,rüşvet,haksızlık, hukuksuzluk,savaş, göz yaşı, terör ,hüküm sürüyor demektir. Din demiyorum ,dincilik hiç birtopluma huzur ve kardeşlik sevgi saygı,adalet getirmemiş aksine zulüm ,ölüm,terör getirmiştir .

Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Filiz Kalkışım Çolak
    Filiz Kalkışım Çolak

    Adalet insan davranışları, sosyal ilişkiler ve sosyal kurumlar açısından hukukla, dinle, ahlakla, ekonomiyle ve politika ile doğrudan ilişkilidir.Victor Hugo'un vir söz vardır çok sevdiğim ,“İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır” .Ohalde adalet hukukun üstünlüğü ve buna göre oluşturulan yasaların konunlar doğrultusunda uygunlanmasıdır.Sadece huku ki değildir adalet elbetteki toplumsal değerleri yaptırımları da vardır.Hak ve özgürlükleri her iki bakımdan ele aldığımızda ;İsrail'in Filistin politikası Almanların Nazi politikası gereği uyguladıkları soykırım hem hukuki hemde toplumsal iyi - kötü etikleri bakımdan sakıncalı ve asla haklı geçerliliği omayan suçlardır.Üstelik din ahlakında da bu böyledir.Peki bu soykırımları seyirci olmak susup izlemek!Elbetteki kötülük zulum ahlak dışı eylelmler karşısında usan dilsiz şeytandan beterdir der hadislerimiz!Buraya kadar hepsi tamam..Peki ya lkemizdeki adaletsizlik faili meçul cinayetler soygunlar vurgunlar...Yırtık parkesiyle delik ayakkabılarıyla okul bitirenlerin hakları.Feto mensuplarını kamuya yerleştirirken açıkata kalan ahlaklı gençlerin haklarını!Biliyorlar mı acaba o gençlerin çoğu ya sigortasız günlk işerde ya da marketlerde hamallık yapıyorlar ;üç kuruşa geçinme derdiyle kira derdinden çocuklarına istediklerini alamadıklarından çoğunun sağlığını kaybettiğini.Ve bi çoğunun sevdiğini alamadığını hatta evlenemediklerini...Kötü yaşam koşulları gereği çocuğunun veremle pençeleştiğini acaba devlet biliyor mu?Resim , edebiyat vb.öğretmenliği okuyan kaç gencin inşaaatlarda çalıştığını devlet biliyor mu?Kendi çocukları saraylarda düğün yaparken gemilerde balayı keyfi yaşarken biliyorlar mı o gençlerin yuva kurmadıklarını.Bedelli askerlik adı altında zengin züppelerinin yan gelip yatarken masum gariban halkın çocukarının dağlarda hunharca katledildiklerini devlet biliyor mu?O çocukalrın ne sefalet içerisinde büyüdüğünü!Hiç unutmam evladı şehit düşen bir baba dedi ki bana ''ah kızım ben evladıma bi bisiklet bile alamadım yüreğim yanar şimdi ben o evladımın kan parasını nasıl yerim''.Çok acı durumlar bunlar.Sistem artık zengini zenginleştiren fakir daha fakirleştiren ve çalışan yoksul denilen kesimin çığ gibi büyüdüğü bir düzen haline geldi.Milletin gözünü açmaya çalışanlar ise katledildi ve hala devlet faillerini bulmakla mesul!Yabancı petrol şirketlerini protesto ettik linç edilmekten kimimiz kendini kurtaramadı , Amerikan üslerini istemedik kimimiz canından oldu kimimize hayatı dar ettiler.Kendinden olmayan aş ekmek vermediler.vatanı sevmek dürüst olmak onlar için hiç bir zaman para etmedi.Nerede bir alçak hain şerefsiz onu devletin kurumlarına yerleştirdiler.Dürüst vatandaşı sürdüler yoketmek için herşeyi yaptılar.İşte adalet daha fazla konuşmak istemiyorum.Herşey ortada dün Pkk , Dhkp-C vardı şu vardı bu vardı şimdi Daeş var Fetö !E bunlar nereden türedi Allah aşkına.Bunların bu devletin başına bela olacağını Atatürk söylemedi mi yüzyıllar önce mutavvıflar Yeseviler Mevlanalar söylemediler mi?
    Lakin kimse şunu aklından çıkartmasın ki bu devlete ruhunu vermiş bu topraklara canını vermiş biz Türkler vatan sevdalıları varken bu topraklarda kimse daha fazla at koşturamayacak.Tüm hainlerin alçakların eşkiyaların sonu yokolmaktır.NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

    Cevap Yaz
  • Talat Semiz
    Talat Semiz

    Oluk oluk akan kanı irine
    Karıştırdın temizini kirine
    Bin senelik ,kardeşi bir, birine
    Katarken sen neredeydin adalet

    Günümüzün en başarılı şiiri olmuş. Ellerinize, yüreğinizin sesine
    sağlık. Memleketi babalarının çiftliği gibi sanan, ben Türküm demekten
    kaçınan, halkın din duygularıyla içeriden bu toplumu yıkmaya çalışan
    densizlerin saldırmadığı tek bir cumhuriyet kurumu kalmamıştır.
    İbretlik çalışmanızı sevgiyle okudum. Başarılar.. Antolojimde...

    Cevap Yaz
  • Canan Akpınar
    Canan Akpınar

    Adalet isim olarak kaldı... günümüzde adaletten bahsedemiyoruz ne yazık ki.... Şiirin hikayesi ve şiir gerçeği gözler önüne seriyor zaten... ne acı...

    kutlarım değerli bir şiir.
    saygılarımla..

    Cevap Yaz
  • Filiz Kalkışım Çolak
    Filiz Kalkışım Çolak

    Adalet kavramı yüzyıllardan beri süre gelen bir tartışmadır Ve fioloflar bilim adamları bu konuya bakalım nasıl değinmişlerdir.Örneğin ,Platon’a göre adalet, en yüce erdemlerden biridir ve devletin temel davranış kuralıdır. Aristo’ya göre ise, herkese eşit davranmak hiç de adil değildir.
    Çinli düşünür Konfüçyüs “Devletin hazinesi adalettir” derken, büyük Hint lideri ve devlet adamı Gandhi, “Adaletsiz rejimi, adaletle yıkınız,” diye seslenmiştir. Peygamberimiz Hz. Muhammed, “Adaleti çiğneyen devlet adamlarını cezalandırmayan milletler çökmek zorundadır,” demiştir ve çok yakından bildiğimiz “Adalet Mülkün Temelidir” deyişi Hz. Ömer’e aittir. Acımasız orduların kumandanı Timurlenk bile, ”Memleketler kılıçla alınır, lakin adaletle muhafaza edilir,” derken adeta kazandığı zaferlerin altında yatan gerçeği açıklamıştır. Gerek tariflerinden gerekse hakkında söylenenlerden yola çıkarak, “Adalet” kavramını sekiz temel üzerinde düşünürüm. Önce dağıtıcı özelliği gelir. Adaletin ana esasları her kesime, her kişiye, her statüye ulaşabilen olmalıdır. İkinci temel, denkleştirici özelliğidir. Aşağıdaki ile yukarıdakinin, azla çoğun farkını gideren adalet gerçek adalettir. Yalansız ve dolansız…
    Sonrasında eşitlik ilkesini ele alalım. Herkese eşit davranılmalıdır. Dördüncü temel, insan özgürlüğünü teminat altına almalıdır. Ancak bir kişinin özgürlük sınırları bir diğerinin özgürlük sınırlarını kısıtlamamalıdır. Beşinci, olmazsa olmaz şartı dengedir. Denge yoksa, “Adalet var” diyemeyiz. Ve sırlamada ki yerini alan adaleti sağlayan yasalar, hukuk düzeni ve uygulamalar ...Bunlar insan vicdanına ters düşmemelidir. Aynı zamanda herkese karşı tarafsız olmalıdır. Kendi menfaati, yandaş hatırı, hısım akraba ricası, dış baskılar olsa bile adalet tarafsızlığını korumalıdır.
    Felsefenin bu sırlamasında hakimiyeti ele aldıımızda adaletin elinde hükmetme, ceza verme ve suçsuzu haklı çıkarma gücü olmalıdır. Bunu yasalar sağlar. Duruşması yapılmadan aylarca, yıllarca hapishanelerde bekletilen zanlıların hakkını yer yüzünde ödeyebilecek, geri verebilecek tek bir merci yoktur. Adalet hakkın gözetilmesi, haklı ve haksızın ayırt edilmesidir. Adaleti koruyan hukuk düzeni, güçsüzleri koruduğu ölçüde adaletten söz edebiliriz. Adaletin var olması, güçlünün hukuku değil, hukukun güçlü olmasına bağlıdır.
    Dolayısıyla konuyu şöyle bağlayacak olursak; hukuk ve yasaların eksiksiz olarak adalete uygun olması zorunluluğu gelir. İnsanlar tarafından yapılan yasaların eksiksiz olması çok zordur. Ancak, mükemmele en yakını kabul edilmelidir. Çünkü adaleti yapan, yasaları oluşturan ve uygulayan insandır, insan ise tabiatı gereği taraftır, yanlıdır, doğuştan egoisttir. Belki de bu nedenle, tüm insanlık tarihi boyunca, hiçbir ülkede, coğrafyada, toplumda “İdeal Adalet” kurulamamıştır.

    Evet sevgili abicim çok güzel bir konuyu ele aldınız melsefki bende susamayacağım bilimsel yanından yaklaşarak;İnsanoğlunun asırlardır adalet peşinde koştuğuna vurgu yapmak istiyorum.Koşmaya da devam etmektedir. Adaletin önündeki en büyük engel ise, hiçbir yargılayanın kendisini yargılayamamasıdır. Düşünen, karar veren, yapan ve yazan insandır. Kendi çıkarlarına dokunulduğuna her insan, doğal bir refleksle karşı koyar. Kendini “Hep haklı” ya da “Daha haklı” görmek ister.
    İşte burada hukuktan söz etmek gerekiyor. Hukuk, toplumun genel çıkarlarını, fertlerin ortak iyiliğini sağlamak amacıyla hazırlanan ve kamu gücüyle desteklenen kaide, hak ve yasaların tamamıdır. Bir başka deyişle hukuk, adalete yönelmiş toplumsal yaşama düzenidir. Ancak egosunu ve yanlış tavrını yenebilen insandan tarafsız, adil yasa yapıcıları, doğru uygulayan ve karar verebilen avukat, savcı ve yargıçlar olur. Hakkı teslim edenler ve hakkaniyetle ceza verenler onlardır.
    İnsan aklının gelişmesi ile bilim ve teknoloji de gelişmiştir. Yaşam biçimi gelişmiş ve zenginleşmiştir. Bunların birleşmesi sonucu özellikle de yirminci asır ile birlikte kullanılmaya başlayan “Sosyal Adalet” kavramı yaşamımıza girmiştir. Sosyal adalet, insanların çalışması, bilgisi, kabiliyeti ve gördükleri iş oranında ve derecesinde haklarını almalarını anlatır. Hiç kimsenin ezilmesine ve sömürülmesine izin vermez. Zayıfların ve güçsüzlerin korunmasını, kollanmasını ön görür.sevgilerimle...

    Cevap Yaz
  • Sevilay Çartık
    Sevilay Çartık

    Adalet sistemini, hakikat çerçevesinde dile getiren, değerli kaleminizi alkışlıyorum...
    Süperdi. Yüreğinize sağlık, kutlarım...

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (22)