NASIL GİYİNMELİYİZ?
.
İnsan, yaratılışı icâbı örtünmeye mecburdur. Bu da onun üstün, şerefli ve sorumlu bir varlık olmasının tabiî sonucudur. Bedenin uygun bir elbise ile örtülmesi de insana mahsus bir olgudur.
Giyinmenin en önemli sebep ve hikmeti; avret mahallini (edep yerlerini) örtmektir. Kur’an-ı kerimde açıkça; “Ey Âdem oğulları, size çirkin yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise indirdik! Takva (Allah’ın azâbından korunma) elbisesi daha hayırlıdır. İşte bunlar Allah’ın âyetlerindendir; belki düşünüp öğüt alırlar. Ey Âdem oğullar, şeytan, ana ve babanızı, çirkin yerlerini onlara göstermek için elbiselerini soyarak cennetten çıkardığı gibi, sizi de (şaşırtıp) bir belâya düşürmesin! Çünkü o ve kabîlesi, sizin onları göremeyeceğiniz yerden sizi görürler. Biz şeytanları inanmayanların dostları yaptık” (el-A’raf, /26-27)
Giyinmenin aynı zamanda bir süs olduğu ve Allah’ın helâl kıldığı süsleri kimsenin haram kılamayacağı şu âyetlerle bildirilmiştir. “Ey Âdem oğulları her mescide girişinizde süslü elbiselerinizi giyiniz. Yeyin-için, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez! De ki: Allah’ın kulları için çıkardığı süs ve güzel rızıkları kim haram etti? De ki: O, dünya hayatında inananlarındır, kıyâmet gününde ise yalnız onlarındır. İşte biz, bilen bir topluluk için âyetleri böyle açıklıyoruz” (aynı sûre ayet: 31-32)
Dünya var olalı beri çirkin ve soğuk,
Erken içeceğimiz bir ilaç gibi.
Tadı dudaklarımızda acımsı, buruk.
Bu saatte gözyaşları, yeminler,
Boş bir tesellidir inandığımız.
Anneannem derdi ki:' bir kuyumcunun vitrininde pek çok ziynet eşyası bulunur, ama siz; çok değerli bir şey olsun, dediğinizde onu kasadan çıkarır. Zira değerli olan teşhir edilmez, saklanır' .
Bilgi ve edebi arttırıcı değerli yazınız için kutluyorum Üstadım, saygılar.
İnançların örtünme gelenekleri her toplumda farklılıklar doğurmuştur.
Toplumların birbirinden, yeme, içme, giyinme, yaşama dair örneklikler alması, itikadi boyuta taşınmadığı müddetçe normaldir.
Müslümanlıkta tesettür (örtünme) kavramı erkek ve kadın için, topluma çıkabilme kıyafetidir.
Ancak Müslümanların kültüründe, erkekler için tesettür önemli görünmese de, kadınlar için neredeyse inancın direği sayılmaktadır.
İtikadi, toplumsal, siyasi kavgalar kadın üzerinden yapılarak, erkeklerin kadını toplumdan dışlamasına varan yorumlarla sonuçlanmaktadır.
Müslüman erkekler ve kadınlar Allah katında eşittirler.
Hak ve sorumlulukları açısından özde hiç bir fark yoktur.
Ancak erkekler, kadınlar üzerinde egemenlik hakları olduğuna inanarak, arzu ve istekleriyle yeni kurallar oluştururlar.
Yarın ki hesapta, kadın kendi sorumluluklarıyla, erkek kendi sorumluluklarıyla hesap verecektir.
Ancak gördüğüm sanıyorum, erkekler bir de kadınlar üzerindeki egemenliklerinden dolayı ayrıca sorumlu tutulacaklardır.
Bu şiir ile ilgili 2 tane yorum bulunmakta