I
Kainatı yarattı senin aşkına Rabbim
Güneş bile doğmazdı sen olmasan habibim
Sultanların sultanı şah-ı Muhammed sensin
Sekiz cennet kokulu sevilen Ahmed sensin
Tutuşup hasretinle kalem yansın el yansın
Adını zikreyleyen dudak yansın dil yansın
Zülfü kimi ayağın koymaz öpem nigârum
Yohdur anun yanında bir kılca i'tibârum
İnsâf hoşdur ey ışk ancak meni zebûn et
Ha böyle mihnet ile geçsün mi rûzigârum
Devamını Oku
Yohdur anun yanında bir kılca i'tibârum
İnsâf hoşdur ey ışk ancak meni zebûn et
Ha böyle mihnet ile geçsün mi rûzigârum
Çok ciddi, özenli ve belli bir bilgi birikimini ile çok etkili bir 'methiye'...
Kutluyorum emeğinizi ve çok başarılı çalışmanızı....
kolay değil bu kadar güzel methiye yazmak..
kutluyorum sizi..
çok etkileyici ve okumaya başlayınca bırakılamayan bir eser...
kalemin dert görmesin ustam...
Çok güzel naat-ı şerif olmuş .imanlı gönlü kutluyorum.şefaat-ı Nebiye mazhar olursunuz inşaallah.Rasulullahı ne kadar övsek ,ne kalem yeter ne de kelam. çünkü onu mevlam överek seçilmiş olarak yaratmış.bizlerin aciz lianları yetmez . kutlarım 10
İnançla yanan yüreğinizdeki yangını Allah hirkese nasip etsin.
Mükemmel bir eser okumanın keyfini yaşadım.
Tebrikler şair dostum.
Tam Puan + Ant.
Selam ve sevgiler üzerinize olsun...
Nafi Çelik
Leyla hanım. bu harika dizelerinize söylüyecek söz bulamıyorum. tek kelimeyle muhteşem bir eser olmuş. bu güzel eseri dizen gönlünüze Allah daha çok güzellikler versin.. bu anlamlı çalışmanız tam puanımla birlikte antolojimde.. sonsuz saygılarımla...
Şiirin dış unsuruna baktığımız zaman nazım birimi ve şekli olarak değişik bentlerden teşekkül ettiğini görüyoruz. Birbirine muhteva itibari ile bağlı olan bentler değişik mısra sayılarından oluşarak, anlatılan konunun temasına göre mısra sayıları değişmektedir. Bent sayıları her ne kadar değişik olsa da şiir mesnevi tarzında, beyitler halinde kâfiyelenmiş.
Şiirlerin bu şekilde değişik mısra sayılarınca bent bent yazılması bu şiirlerin mısralarına göre adlandırılmasını gerekli kılmamaktadır. Modern Türk şiirinin örnekleri sayılan bu bentlerden önce mısra sayılarına göre şiirler değişik isimler altında zikredilirdi.
Bir mısraya Mısra-ı âzâda, âzâde mısra; İkili mısralara beyit, dörtlü mısralara murabba/kıt’a beşli kıtalara muhammes, altılı mısralara müseddes vs. gibi isimler verilerek her bendin kendine göre bir ismi mevcuttu. Bu açıdan baktığımız zaman bu şiire değişik sayılardaki mısralardan teşekkül eden bentlerden oluştuğu için, yukarıda da beyan ettiğimiz gibi kâfiye şemasından dolayı mesnevi beyte daha yakın durmaktadır.
Şiirin bu şekilde nazmedilmesi bentlerin Romen rakamları ile ayrılması okuyucuyu sıkmamak ve aynı zamanda konunun çok uzun olduğu için, konular arası geçişi sağlamak için yapılmış olması gerekir. Şiiri 7+7=14’lük hece vezni ile yazıldığından dolayı kompozisyon şeklinde çok uzun görünse de bu benler okuyucuya işi kolaylaştırmakta, bentlerle beraber fark edilmeden konunun değişmesi okuyanın heyecanını devamlı bir surette diri tutmaktadır.
Kelime anlamı olarak naat, methederek anlatma, övme, vasıflandırma demektir. Divan Edebiyatında naatlar, daha çok Hz. Peygamber’i methederek övmek ve O’nun şefâatine nail olmak maksadıyla yazılmış manzumelerdi. Naat-ı Şerif, Naat-ı Nebi, Naat-i Mustafa olarak da isimlendirilmektedir.
“Levlake levlak…” sözüne telmih ile başlayan şiir, giriş bölümünde Allah’ın Resulü’nün (SAV) doğumu ile başlamakta… “Âlemlere rahmet olarak gönderilen peygamberimize (SAV) Süleyman Çelebi’nin yazmış olduğu “Vesilet’un Necat” isimli eseri ile başlayan ve hâlâ her mevlide okunan “Na’t” ondan sonraki şâirler ile de devam ederek günümüze kadar gelen nazım şekillerinden biridir. Özellikle Fuzulî’nin “Su Kasidesi”ni burada zikretmekte fayda görüyorum.
Birinci bentte doğumu, 2. bentte soyu, 3. bentte isminin verilmesi ile devam eden naat, 8. bentte Dar’ul bekâya irtihali ile sonlandırılmadan önce 9. bentte eser sahibi münacat tarzı bir yakarış ile şefâatine nâil olmayı dileyen temennilerle şiirine son vermekte.
Şiirdeki dil eserin ruhuna mutabık bir şekilde kullanılmıştır. Yeri geldikçe şâire Arapça ve Farsça kelimeleri kullanmaktan çekinmemiştir. Şiirdeki dil aslında yabancı olmadığımız sadelikte bir dildir. Zira hem günlük kullanımda olsun ve hem de İslami kültürün içerisinde bulunduğumuzdan dolayı asr-ı saadet, nübüvvet, ikra, ehl-i beyt, şeb-i Yelda, ensar, Ashab-ı Güzin, Kureyş, gül-i rânâ, hüsn-i niyet vs. gibi tamlama, isim ve sıfatlar aşina olduğumuz kelimelerdir.
Şiirdeki üslup, en sevgiliye yazılan bir şiir olunca, duyguların farkına vardıracak derecede yapmacıklıktan uzak heyecanla yazılan bir eser olduğunu fark ettiriyor. Konunun başlangıç, gelişme ve bitiş kısımları da bu duygularla bütünleşince güzel bir eser meydana çıkıyor. Bazı yazım hataları mevcut. Bunlar giderilebileceğinden dolayı şiire bir halel getirmez. Bu zaman kadar okuduğum hemen hemen en uzun naatlardan birisi idi diyebilirim. Mısra sayılarını saymadım ama zannedersem Nurullah Genç’in “Yağmur” isimli natı kadar uzun olabilir.
Teşekkürler, Leyla Hanım. Çok güzel bir eser.
Tebrik ve takdirlerimle…
Selâm ve saygılar…
' Kızgın kum ortasında sabırlı bir bekleyiş
Gidişin dönüşü var maksad zafere eriş '
Daha nasıl anlatılır ki bu kutlu yolculuk...
Rabbim şefaatinden mahrum etmesin inanları.
Gıpta ile okudum.Alkışladım.
Yaratılmışlar içinde tüm güzellikleri kendinde barındıran ve güzelliklerin hepsine layık olan Hz.Resül'e ancak bu kadar mükemmel methiyelerle bir naat yazılabilirdi.Tüm kalbi duygularımla beyenmenin ötesinde beyendiğimi arz etmek istiyorum ve bu şiiriniz vesilesiyle sizi tanıma şansını yakalamış olmanın keyfindeyim. Yürekten tebrikler. ANT + 100
Garipler kervanında mürteci serseriyim
Çağır beni geleyim nefsimin esiriyim
Zamanımız çok çetin, sana çıkan yollar sarp
Medet ya resulallah sensiz olurum harap
Şems-i Hidayet eyle yüreğime ışık ol
Ümmetinin tabibi senin şefaatin bol
Firkatinle yanarak yolda emekliyorum
Varmıdır bir değerim icazet bekliyorum
Rabbim! özlüyorum kalbimde hüsn-ü niyet
Bastığı topraklara yüz sürmeyi nasip et
Sürçü lisan eyleyip aciz kaldım methine
Bağışla kusurumu habibin hürmetine
Kaleminiz, Kelam-ı Latif den, Lisanınız Medh-u Habibin den, Gözünüz Nur-u Muhammad den, Kalbiniz Zikrullah dan E'zai Cevarihleriniz Hizmetullah dan gayri fi'liyat işlemesin Leyla kardeşim.
Muazzam bir Naat-i şerif olmuş. + 10 Puanımla
Bu şiir ile ilgili 131 tane yorum bulunmakta