Mutlu Yıllar Xronıa Polla
NAZENDE KAYA
En eski Noel kutlamaları Sümerler ile tarihe geçmiştir
Sümerler’de Çam ağacının başı Gök Tanrı, alt kısmı ise Gök Tanrı’yı temsil eder…! ! !
Üzerine bağlanan çaputlar temsili süsler Tanrılardan, insanoğlunun beklentilerini; altına bırakılan hediyeler ise Tanrıları memnun etmek için adakları temsil eder…! ! ! (Muazzez İlmiye Çığ)
Hristiyanlar için, İsa Mesih’in doğum gününün geleneksel olarak kutlandığı yıllık tatildir.
Günümüzde Noel, İsa’nın doğumunun canlandırıldığı oyunlar sahnelenir. Noel ağaçları süslenir, ışıklı ev, bahçe, cadde süslemeleri yapılır, hediyeler alınır, tebrik kartları verilir ve Noel arifesinde Noel Baba’nın gelişi simgesel olarak canlandırılır.
Noel, her yıl Hristiyanlarca 25 Aralık’ta kutlanır.
Kutlamalar 24 Aralık’ta Noel arifesiyle başlamış olur ve bazı ülkelerde, 26 Aralık akşamına kadar devam eder.
Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde Noel tatili yeni yıl tatiliyle birleştirilir. Bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jül Sezar takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ı Noel olarak kutlarlar.
İsa’nın gerçek doğum günüyle ilgili çeşitli rivayetler olsa da geleneksel olarak 25 Aralık Noel olarak kutlanır.
Miladi takvim başlangıcı olan yılbaşı kutlamaları ile Noel kutlamaları tarihlerinin yakın olması sebebiyle sıkça karıştırılır.
Noel kutlamalarının temelinde yukarıda anlatıldığı gibi İsa’nın doğumunu kutlama geleneği yatmaktadır.
Yeni yıl kutlamalarının geçmişi ise Eski Romalıların 1 Ocak’ta yaptıkları yeni yıl kutlamalarına dayanmaktadır. 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece kutlanan yeni yıl ile Noel şenlikleri temelde birbirinden farklı olmakla birlikte, adet ve gelenekler açısından Hristiyanlar arasında karışmış vaziyettedir.
Türkiye’de Noel kutlamaları Hristiyan nüfusun çok az olması nedeniyle kamuoyunda hissedilmemektedir, ancak yeni yıl 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece büyük bir kitle tarafından kutlanmaktadır. Bu nedenle yeni yılın ilk günü, 1 Ocak, tüm Türkiye’de resmi tatildir.
Noel kutlamalarına eski kültürlerdeki pagan ve putperest adet ve gelenekler oldukça etki etmiş, bu adetler zamanla Hristiyanlığın uygulama alanlarına dahil edilmiştir. Hristiyan olmayan toplumlarda ve bölgelerde bu adet ve gelenekler ” yılbaşı kutlamaları “ adı altında yayılmıştır.
Mit, tarih vs ne dese de, kitaplar ne yazsada, din,dil,mezhep farkı gözetilmeksizin tüm ailenin mümkün olduğunca hoş vakit geçirmek için bir araya geldiği mutluluk anlarıdır…
Yeni Yılda Yepisyeni mutlular ve tüm iyi niyetli beklentilerimizin kabul olması dileklerimle…! ! !
Χ ρ ο ν ι α π ο λ λ α σ ε ο λ ο τ ο κ ο σ μ ο η γ ε ν ν η σ η τ ο υ Χ ρ η σ τ ο υ μ α ς ν α δ ι ν ε ι υ γ ε ι α δ υ ν α μ η χ α ρ α α γ α π η φ ω τ ι σ η α ι σ ι ο δ ο ξ ι α σ τ ι ς ο ι κ ο γ ε ν ε ι ε ς σ α ς κ α ι σ ε ο λ ο υ ς ο σ ο υ ς α γ α π α τ ε .! ! ! ! !
Nazende Kaya
Nazende KayaKayıt Tarihi : 16.4.2015 22:36:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Nazende Kaya](https://www.antoloji.com/i/siir/2015/04/16/mutlu-yillar-xronia-polla.jpg)
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!