Mustafa Suphi Ve Nazım'a Dair

Ahmet Kırmızı
59

ŞİİR


74

TAKİPÇİ

Mustafa Suphi Ve Nazım'a Dair

Mustafa Suphi , Nazım
ve yozlaşmış biatçı katilleri üzerine...


"remember remember the fifth of november"
(hatırla,hatırla beş kasımı hatırla)

Guy Fawkes manifestosuna böyle başlıyordu v for vandetta da nazım Hikmet'te;

"28 kanunisaniyi unutma!" diye başlar

"unutma" garip bir önermedir.İkinci tekile çağrıyken toplumsal olaylarda onun nezdinde kendini muhatap hisseden herkese yapılmış bir çağrıdır aynı zamanda beşeriyetin en büyük korkularından biridir unutulmak.
unutturulmak istenen olaylar, hatıralar, sosyolojik ya da ferdi mensubiyetler, aşk, sevgi, ihanet,komplo, ideolojiler, yanılgılar, pişmanlıklar, kronolojik cinayetler toplumsal hafızada yer tutar bir gün mutlaka sahne alacağı günü bekler.siyasal fay hatlarını bu unutturulan ya da hatırlatılan olaylar harekete geçirir.

romantik abiler ve ablalarda unutuluş ölümden daha ağırdır ümit yaşar unutma beni şiirinde bu sancıyı dile getirirken en büyük korkusunu dillendirir;
Bir gün gelir de unuturmuş insan
En sevdiği hatıraları bile
Bari sen her gece yorgun sesiyle
Saat on ikiyi vurduğu zaman
Beni unutma
can yücel, Attila İlhan abimiz; Batık bir gemiymiş aşk limanında, kader bu deyip de avutma beni. Ayrılık kapımızı çaldı sonunda senden son dileğim unutma beni derken aynı korkudan mustariptir tabiiki sezen ablamız o olmadan olmaz;Bilirsin unutulmak dokunur ya her insana/
Sen de kendi payından bir hatıra seç/Ve o ben olayım unutma, beni unutma

yıldız tilbedeki özgüven hiç birinde yokturdur o değişik biri zaten unutma yerine "unutamazsın demiş" olsun onun herşeyi kabulümüzdür.
onun içsel hesaplaşmasının yangını sönecek gibi değil "ben en çok kendimle arkadaşlık yapıyorum" derken yaşadığı ilişkilerin verdiği zararları en asgariye indirmek adına içi ile dışı arasına kalın duvarlar çeken ve dışarı ile ancak avaz avaz söylediğ şarkıları ile iletişim kurabilen biri.

onu anlamlandırmak bir kalıba koymak kategorize etmek sıkıntılı bir iş bu işe soyunanlara önce onun dansını izlemesini tavsiye ederim.
o zaman işte içi ile dışı arasıa inşa ettiği o dumandan muhkem duvarı en çıplak hali ile görebilirsiniz. deliliğin sınırlarında şifası olmayan bir ıstırabın dansı Allah yardımcısı olsun ne diyelim.

Aleyna tilki ise henüz o yaş gurubuna gelmediği için unutmak unutulmak kelime dağarcığında yok, olsaydı da ondan alıntı yapmazdım zaten.

"O gece olanları ve ülke için ne anlama geldiğini kimse unutmayacak. Ama ben, o adamı ve bana ifade ettiklerini unutmayacağım.""vandetta"

o adam ve ifade ettiklerini nazım hikmette unutmadı ve yoldaşlarına bağıra çırpına haykırdı;

"28 kanunisaniyi unutma!"

yoldaşları he abi tamam dediler ama hatırladıkları 1939-41 yılları arasında İstanbul, Çankırı ve Bursa hapishanelerinde yazdığı kuvayi milliye destanındaki;

Sarışın bir kurda benziyordu.
Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.
Yürüdü uçurumun başına kadar,
eğildi, durdu.
Bıraksalar
ince, uzun bacakları üstünde yaylanarak
ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak
Kocatepe'den Afyon Ovası'na atlıyacaktı. -1-

dediği adamdı

bıraksalar kocatepeden afyon ovasına atlayacak olan adamı neden tutmuşlar kim tutmuş bilmiyorum fakat guy ile nazımın arasındaki fark biri siyasi erkin en büyük simgelerinden birini yerle bir ederek siyasi erk ve savunucularına yenilmez olmadıklarını gerektiğinde onlarla aynı dili konuşacaklarını ve bunu halk ile birlikte faşizme karşı direnerek yapabileceklerini göstermekti, yeni bir dünya düzeni arzulayan dinamiklerin karşısında tutunamayacaklarına vurgu karşı şiddetin dozu ile mümkü kılınacağını ispat etmeye çalışır.

nazımın hatırlatmak istediği ise onbeş kişinin, koca memleket için olmasa bile siyasi gücü elinde tutanların korkusu olan onbeş kişinin katil sürülerince katledilişini unutturmayarak aslında var olan görkemli bir sembolü diriltme çabasıydı.

“umudunu kaybeden insanın, kaybedecek birşeyi kalmamış demektir” mottosunun peşinde koşan guy'un yolları semboller üzerinden geliştirdikleri söylemlerle kesişen nazımla burada hafifçe tali yola sapıyor nazım daha çok onurunu kaybeden herşeyini kaybeder düsturundan hareket eder.

kocatepeden afyon ovasına atlayacak adamı (tuttukları için bunu gerçekleştirememiş)isim vermeden yazması 28 yıl 4 ayın diyetimiydi bilmiyorum fakat bu satırları isteyerek yazmadığı bir çok kaynakta var aynı yolu sabahattin ali de denemişti gerçi ona memuriyet yolu açılmış fakat öldürülmekten kurtaramamıştı;

MEMLEKETTEN HABER

"ANTOLOJİ YÖNETİCİLERİ TARAFINDAN SANSÜRE UĞRADI BİR ZAHMET ARAMA MOTORLARINDAN BULUNUZ HERŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİNİZ"

bu şiire 1 yıl ceza alır temyize gider ceza artar 29 Ekim 1933'de cumhuriyetin onuncu yıl dönümünde çıkarılan genel afla özgürlüğüne yeniden kavuşur fakat işsiz ve parasızdır. Ankara’ya gider. Memurluğu yarıda kaldığı için devlet tarafından bir işe yerleştirilmesinin kanunen zorunlu olduğunu söyler. Haklı olduğu söylenir yüzüne karşı, ama “elden bir şey gelmez”. Çünkü bunun için kanunun değil mustafa kemalin buyruğu lazım geliyordur.

o da mustafa kemale bir güzelleme yazar varlık dergisinde yayınlatır o nazım gibi oradan oraya atlatamaz çünkü sabahattin ali, nazım gibi aksiyondan ziyade daha romantiktir o yüzden şiirin adını "benim aşkım"koyar;

BENİM AŞKIM

Sensin kalbim değildir, böyle göğsümde vuran,

Sensin "Ülkü" adıyla beynimde dimdik duran

Sensin çeyrek asırlık günlerimi dolduran

Seni çıkartsam ömrüm başlamadan bitiyor

Hem bunları ne çıkar anlatsam bir düziye

Hisler kambur oluyor dökülüyor yazıya

Kısacası gönlümü verdim Ulu Gazi’ye

Göğsümde şimdi yalnız onun aşkı yatıyor.

bazı kaynaklarda derken aslında tek kaynakta bu şiirin sabahattin aliye yapılan bir komplo olduğu söylenir cemal kutayın gazetesinde kuyucaklı yusuf tefrikasının parası ödenmediği için yazmayı bırakır gazete de tiraj kaybına uğrar bunun üzerine böyle bir şiir ortaya çıkarılır ve onun üstüne atılır doğru yalan bilmem

değişik bi abi sabahattin ali; "hem fakir hem dili büyük" Reşit Ertüzün; “Bir akşam bize, rahat durması şartıyla İnönü’nün kendisine milletvekilliği önerdiğini ve bunu reddettiğini anlatmıştı"der.

mustafa suphi nereye gitti anlamadım yıldız tilbe, aleyna tilki derken mustafa suphi arada kaynadı ah popüler kültür ne vahşisin sen "28 kanunisaniyi" bırak kendimizi bile unutturdun

hay Allah neyse o da yarın ya da başka birgün inşallah.
sanayide ancak bu kadar yazılır.
sabit bi gelirim olsa fazla değil şöyle 15-20 bin gibi neler yazardım ama maalesef sanayide sürünmeye devam.

------------------------------
-1- nazım hikmetin salkım söğüt isimli bir şiiri var orada;

Akar suyun sesi dindi.
Gölgeler gölgelendi
renkler silindi.
Siyah örtüler indi
mavi gözlerine,
sarktı salkımsöğütler
sarı saçlarının
üzerine!

diye bir bölüm geçer bu şiir yol ayrımına gelen bir dost için (vala nurettin) yazılmıştır.
kuvayi milliye destanında geçen kocatepeden afyon ovasına atlayacak olan kişinin de fiziksel özellikleri hem salkım söğütteki savaşçı hem de "mavigözlü" devle örtüştüğünden sabahattin alinin yazdığı gibi adrese teslim bir şiir değil derim ben, kendim, şahsen, bizatihi...

işsizlik kötü bi şey gittim tablalı ahşap kesme testeresi ve planya aldım, gönye testeresi aldım.kalınlık tesfiye makinası aldım zımpara makinası aldım dekopaj makinası aldım ya bunamak üzereyim ya da andropoza gireceğim. marangozluğun da "m" sinden anlamam keşke saz falan alsaydım en azından maliyeti düşük olurdu aileden hiç kimsenin müzik geçmişi olmadığından gözüm korktu gerçi marangozda hiç yok bakacağız bir kamyonet kestane ağacı tahtası aldım sehpa yapmak niyetindeyim bakalım gayret bizden tevfik Allahtan inşallah bir yerimizi kesmeyiz.

hoçakalın

Ahmet Kırmızı
Kayıt Tarihi : 2.9.2021 15:41:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Hâli Se
    Hâli Se

    geniş takvimli bir monolog sanırım,
    ama ne güzel bağlanıyor.
    çağrışımlar, birikim, hisler, düşünceler ve mübarek Şimdi tabi. bunu seviyorum

    Cevap Yaz
  • Ahmet Kırmızı
    Ahmet Kırmızı

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (2)

Ahmet Kırmızı