Müruru Zaman 5 Şiiri - Yorumlar

Bayram Kaya
2924

ŞİİR


13

TAKİPÇİ

Salt olana göre anlık değişmeler sosyal direncin ana metaforuydu. Salt algılar kişinin elinde olanı, bilineni, elde olana göre alışma olan davranışı veren algılardır. Salt olan kişi öznesinde böyle olmakla kişiye göre güvenli, kararlı kadim algılardır.

Kişi bir değişmeyi bir dönüşmeyi yaşamadıkça bunun hep öyle oluşunu ya da olmayışını düşünmez. Bundan hareketle standart tutumlu eylemlere yönelirler. Kişi elindeki bu bilinirliğe göre olan süreç girişmelerini kaybederse, kişi “kaybettiğinin farkında olur”.

Ön ittifaklı üreten ilişkiler ve bu ilişkilerin girişme tarzı da, o dönemler içinde kişi ömrüne göre salt olan bir algıydı. Ve bu algıyla algıda seçicilik içindedirler. Kişi ve kişiler bu salt olanı kaybetmekle sürecin farkına varacaktır. Sürecin geri bağlanım yasaları, bu sürece endekslenir. İşte köleci düzen içindeki adalet duygusu geri bağlanıma atıfla; kendisiyle beraber sağduyulu temel salt davranışlardaki sapmalarına, zorunlu olarak bir nebze yaklaşmak isteyen düşünceleriyle; ütopyayı oluşacaktır.

Önce olan, sonra olana; bir neden ve salt oluş ideali içinde bulunur. Önce olan, sonrakine geri bağlanım yasasını olmayı da belirler. Referans değeri olma, böyle çalışıp işlev eşir. Sonra olan önce olana kıyaslanır. Sonra olandaki fark; değişme, gelişme olmakla; salt olana geri bağlanım yapmakla doğru ve meşru olmanın tutum ve davranışlarını ortaya koyacaktır.

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta