Mücadele Suresi Şiiri - Yorumlar

Osman Erdoğmuş
563

ŞİİR


10

TAKİPÇİ

MÜCADELE SURESİ

Adını ilk ayetinden alıyor. Hakkını arayan kadın anlamına geliyor. Medeni bir suredir. İniş zamanı hicretin dördüncü yılının sonuna veya beşinci yılın başına tekabül ediyor. Cahiliye uygulamasına son veren bir sure. ZİHAR: Kadına, sırtın bana anam gibidir deyip, karısını ne boşuyor ne de hanımı olabiliyor. Kur’an kadını bir mağduriyetten kurtarmak için bir sure indiriyor. Münafikun ile Hucurat sureleri arasında yer alır.
1. Allah bu kadının dilekçesini kabul etti der gibi. Evs bin Samit isimli sahabi Havle Binti Feğlebeye zihar yapar. Karısını anasına benzetmek. Ona ne kocalık yapıyorne de eşlik. Köle gibi bir şey. Cahiliye geleneği olan bu adet, Allah Resulünün inşa ettiği neslin özgüveni. Kocası ben söyleyemem demesine karşın Hz. Havle, ben söylerim diyor. Özgüvene bakın.
2. Bu sentetik bir hadise, siz eşinize annem demekle anne olunur mu? Zıharda böyle bir durum. Kadına yönelik bir haksızlık. (Zıharın Yahudilerden geçtiğini söyleyenler de var) ---Hakikat ve adalet, gelenekten daha üstündür.---Bu esma ile bitiyorsa, bu ayet bugüne kadar, bu gibi konularda geçmiş günahları affeder. Ama bir daha olmasın demiş oluyor.
3. Neden köle azat etmek derseniz? İnsan onurunu çiğnemek, onu köleleştirmek anlamına gelir, bir insanı öldürmüş gibi oldun. Şimdi bir köleyi özgürleştir ki, onuru yerine gelsin. Köleliği bitirmenin önü açılıyor.
4. Peygamberimiz Samit’i çağırır ve sorar. –Köle azat edebilir misin? Hayır. –İki ay oruç tutabilir misin? Hayır. Hayır. 60 fakiri doyurabilir misin? Hayır, ama sen yardım edersen başka der. Peygamberimiz 15 ölçek hurma verip, diğerini tamamla diyerek kefaretini ödetiyor.

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta