...Minerva'nın Baykuşu... Şiiri - Yorumlar

Naime Erlaçin
955

ŞİİR


43

TAKİPÇİ

dayatmacı önyargılarla
iç odaları tavaf ettiler

evler boştu

suyun kendine akmadığı kadar
bilinmezdi adresler

Tamamını Oku
  • Nadir Şener Hatunoğlu
    Nadir Şener Hatunoğlu 14.05.2011 - 13:36

    Saygı ile.. Kimsenin kimseye hulûs çakma niyeti olamayacağı noktasından hareketle diyorum ki: Bu antoloji sitesine geldikten sonra, -şiir konusunda- öğrendiklerimi bir sıralasam; duyan der ki 'Demek sen sıfırmışsın!' Haklı.
    Buluşlarını (imge-simge) ve melodisini beğendiğim, şairimiz Naime ERLÂÇİN'İ 'Günün Şiiri' panosunda görünce, doğrusu gönendim. Bir yandan da yorum sorumluluğunun yükünü duyumsadım.
    Şairimizin dünyasına çat-kapı giremeyiz. Şiirin konusuyla ilgili bilgim yetersizse, onu hemen anlamsızlıkla suçlayamam. Suçlanacak şiirlere rastlamadık mı!? Çook...
    'Zurnada peşrev olmaz; ne çıkarsa bahtına.' deyimini biliyoruz. Peşrevin anlamını da...Yaşını-başını almamış olan torunum, şu şiirimin daha girişinde, yüzünü buruşturdu:
    'Zurnanın peşreve nefreti, kadim.'
    (antoloji.com/da kayıtlı 'İkilem' başlıklı şiirimin girişi.)
    Değerli şair dostumuzun değil duygu dünyasına, bilgi dünyanına bile kendimi yakın göremiyorum. 'Cuk' diye algılamakta zorlandığım buluşları, hemen suçlamıyorum. Yürekten kutluyor, saygılarımı sunuyorum.
    *Nadir ŞENER HATUNOĞLU: matematikçi-bilim uzmanı*

    Cevap Yaz
  • Canan Demirel
    Canan Demirel 14.05.2011 - 13:35

    güne gelen şiiri ve şairi tebrik ediyorum
    sevgiler..

    Cevap Yaz
  • Meneviş Köylü
    Meneviş Köylü 14.05.2011 - 13:27

    Naci bey; ne biz, ne de şair kadin motifi belirtmis. tesadüf bu ya, siz dediginiz biz ve sayfada duran şiirin şairi kadin. burada tanrica motifi yok bizce. sizce var. ben size yanlissiniz demiyorum ama bizim ne demek istedigimizi gecip, bu baklava motifini bize ördürmeye calisan sizsiniz.

    cok dantel ördürdüler biz kadinlara, o yüzden entel(!) olduk da entelektüel olamadik. biz kadinlarin hak dostu oldugunuzu biliyorum bilmesine de konunun kadin degil, insan oldugunu, niye anlamiyorsunuz anlamadim.

    bir kerecik biz kadinlari dinleyin, olaya insan motifinden bakin.

    catlamadan olmaz Naci bey, catlayin biraz, filize durun. :)

    sevgiler,

    Cevap Yaz
  • Naime Erlaçin
    Naime Erlaçin 14.05.2011 - 13:07

    Günün Şiiri Grubundan, “Günün Şiiri”ne SEÇİLMEMEK gibi özel bir ricam vardı. (Popülariteyle işim olmaz benim. Tanıyan zaten tanıyor; tanımayan ise bir şey kaybetmiş sayılmaz! Alkışlanmak yüceltmez, yerilmek ise hiç üzmez.) Uzun zamandır bu dileğim yerine getiriliyordu. Anlıyorum ki artık sözümüz geçmiyor. Üzüldüm doğrusu. Ama yine de yukarıdaki çalışmayı ziyaret edip yorum bırakan tüm dostlara gönülden teşekkür ediyorum.

    Ayrıca Âşık Balkari’nin sayfama bıraktığı; büyük üstad Ahmet Oktay’ın bir cümlesi ile başlayan ve değerli dostum Abdülkadir Budak tarafından kaleme alınan yazı da şiirime bir süs olmuştur. Pek çok konuda görüşlerine katıldığım, düzyazılarını ve dergiciliğini de en az şiirleri kadar önemsediğim değerli arkadaşımla “Günün Şiiri” sayfasında buluşmak beni sadece mutlu eder. Üstelik yazısını, (dipnot meselesi hariç) altına imzamı atacak kadar beğendiğimi belirmeliyim. Şiirde bilgi ve bilgelik; entelektüalizm, züppelik, “bilgi satıcılığı”nın tehlikeleri ve sezginin hükümranlığı hakkında ben de çok yazdım. Ama süzülmüş bilgi ve birikimin önemini göz ardı etmeksizin elbette… Bir yazımda şöyle demiştim:

    “Her ne kadar ‘görmek’ bakmakla başlarsa da, farkındalık düzeyi bir hayli yüksek olan şair içselleştirdiği zenginlikler sayesinde farklı bakmak, görünmeyeni de görmek ve göstermek mecburiyetindedir. Dolayısıyla bilgelikten payını almış olması, bilgece bir duruşa ve bakışa sahip olması şarttır. Demek ki şair duruşuna bilgelik yolunu aramak, ‘hikmet’ sahibi olmak da dâhil… Ve bu duruş şiirin niteliğini belirler.”

    (HAYAL Dergisi, Temmuz-Ağustos-Eylül 2009, Sayı 30, “Şiir ve Şair Duruşu” Dosya Yazısı)
    (“GALİLEO – Hayal Yazıları”- Hayal Yay. Ekim 2009, Sayfa 67)

    “MİNERVA’NIN BAYKUŞU”na gelince, felsefî ve mitolojik uzantıları bir yana, aslında günlük hayatımıza girmiş ve bizim hiç de yabancı olmadığımız bir simgeydi bu. Üye girişi yaparken, sol üst köşede hep karşıma çıkıyordu. Öylece dalında oturmuş, bir kültür-sanat portalı olan Antoloji.com’da, keskin gözleriyle ve sessizce, şiirin olmazsa olmazı olan bilgeliği öğütlüyor gibiydi. Onu daima bilgelik tanrıçası Minerva’nın baykuşu olarak algıladım. Ve bir şair kadar yalnızdı… Şiirin başlangıç noktası bu figürdür demek istiyorum.

    NOT 1: Şiir, fotoğraf sanatçısı Fatma Özdirek’in Lizbon’da bir müzik okulunun kapısında çektiği baykuş resmini tamamlayacak şekilde fotoğrafın altına eklenmiş ve Şubat 2007’de gerçekleştirilen sergide halka sunulmuştur.

    NOT 2: Doğaçlamalar hariç – ki onlar da şiir altında belirtilmiştir - hiçbir şiirim 1 saatte yazılamıştır! Ne de bir günde, bir haftada ya da bir ayda… O anlamda söylenmemiş olduğunu tahmin etmem rağmen, bunu şiire verdiğim emeğe bir hakaret sayarım. 2–3 yıllık çalışmalarım dosyalarımda halen gün ışığına çıkmak ve yayımlanmak üzere beklemektedir. Demlenme süreleri o denli uzundur diyorum yani. Bilmem anlatabildim mi?

    Saygıyla…

    Cevap Yaz
  • Arap Naci Naci Kasapoğlu
    Arap Naci Naci Kasapoğlu 14.05.2011 - 12:56

    Menevşe hanım,
    şair sizlerin de belirttiğiniz gibi bir tanrıça motifini kullanmış..
    kadına tanrıça,değerli,kutsal anlamı yükleyebilmek için..

    düşünün şöyle yazmış olsa nasıl olurdu Sophia Loren'in Baykuşu..:))

    çatlarım haa sonunda yapmayın yahu:)

    akbabalara atacam en sonunda ikinizi de:)

    Cevap Yaz
  • Jale Keskinkılıç
    Jale Keskinkılıç 14.05.2011 - 12:25

    Şiirin yazım dili çok güzel ama şairlerin sevğiye aç kederli ve kırgın tanımlanması pek mantıklı gelmedi bana şair en çok sevgiyi taşıyandır keder vardır ama başkalarının kederlerine ortaklıktır şairin kederi.Kırgınlığı en az yaşayandır bence bir şiir yazmak geçirir kırğınlığını belki birkaç şiir.Benim düşüncem bu tabi bir şair veya bir sanatçı zaten bir eserini yaratırken tadar çok insanın tadamadığı mutluluğu,ve bunu bilir neden mutsuz olsun.Benim fikrim bu.Şiirin yazım dili çok güzel ama elim kolum bağlı bunları yazmak zorundayım anlayışlara sığınarak.Haa bir konu da var karışmıyorum sizlere fikirleriniz de özgürsünüz bir şiirin kadın veya erkek tarafından yazılmasının bir önemi yoktur. Sonuç önemlidir yani şiir.Bu şiirin yazarına üstüne ADANA lıymış neyse o beni anlar.Saygılar.Ve sizlere de saygılar.Kadın yazar erkek yazar yoktur arkadaşlar.Sadece yazar vardır. böylece bu arada fikrimi söyleyiverdim.

    Cevap Yaz
  • Necdet Erem
    Necdet Erem 14.05.2011 - 12:09

    Güzel şiirin gönlü zengin şairini tebrik ederim.
    Daha nice güzel eserlere imza atması dilek ve temennilerimle.


    Bilgelik reklamı yapan dosta da şunu söylemeden geçemeyeceğim.

    Şairinin en fazla bir saatini almış olan bir şiiri anlamak ve yorum yazabilmek için on defa okuyup iki gün düşünmeyi bilgelik sayan ve üstü örtülü bilge olduğunu iddia eden düşünceye ne denir bilemiyorum.

    Sanıyorum hayatı ve hayatın gerçeği ve geleceği adına yapacak daha önemli bir işi olmayanların!

    Bir şiir üzerinde iki gün düşünmesi az.
    Bence on gün düşünseler bir ayda da yorumlarını yazsalar bilgeliklerini herkesin kabulünü sağlayıp tescil ettirebilirler.

    Hatta bilgelik belgesi bile alabilirler.

    Yaşam ve sonucu gibi ciddi konularda düşünme sıkıntılarından da kurtulmuş olurlar.
    Güzel taktik.

    Her an ölüp yok olma tehdidi ile bunca emek verdikleri,
    bel bağladıkları,
    umutla bekledikleri her şey YANILTAN BİR IŞIK OLUP bir anda sönüp yok olacaksa!
    Bunları düşünmektense her gün anlaşılmaz bir şiir,
    Karmaşık bir iş bulup hakikati hayatı düşünmekten kurtulmak çok BİLGECE, çok doğal ve doğru bir iş.

    Tebrik ederim.

    Cevap Yaz
  • Meneviş Köylü
    Meneviş Köylü 14.05.2011 - 12:06

    Naci bey; sizin bakis aciniza yanlis diyemem. tarih itibariyla, istisnalar disindaki kadin tarihini incelersek hakli oldugunuzu biliriz. aramizdan bazilari cikip, 'cennet analarin ayaklari...' vs. naralari atacaktir. ama konu, Onur hanimin da dedigi gibi sadece kadin degil, insan.

    Tarilarin ve Tanricalarin oldugu zamanla, Tanri eklerinin atildigi zaman icinde kadin statüleri olmali konu. Tanricalarin soyunun tükenip, sadece Tanri'nin kaldigi bu zamanda egemen sinifin kadina layik gördügü yer konusunda konusulmali. o zaman haklisiniz.

    bence bu zamanda baykus beklemek, Godot'yu beklemekle es. yani, cok beklersiniz. gelse gelse akbaba gelir. :))

    sevgiler,

    Cevap Yaz
  • Ömer Çetinkaya Congeri
    Ömer Çetinkaya Congeri 14.05.2011 - 11:51

    minerva ve bilgelik gibi şiir olmuş kutlatım hocam.

    Cevap Yaz
  • Arap Naci Naci Kasapoğlu
    Arap Naci Naci Kasapoğlu 14.05.2011 - 11:45

    pes ya Onur kardeşim harbiden pes ya..Vikipedi gibi oldun maaşallah..onun ne olduğunu bizde biliyoruz..şiir açıklaması pazıl yapıştırması gibi mi yapılır..sen beni yaşlandırdın sahiden..sen şu abine gram acımıyorsun artık bunu iyice anladım..sen benim tansiyonumu aniden yükseltip ya da sektei kalpten öldürmek istiyorsun sevgili BİLGE kardeşim..

    şair tam da onu söylüyor da farklı söylüyor..

    diyor ki bence kadınların aklı var fakat çaresi yok..onlar bu yüzden kalbi kırık şairler gibidir diyor..

    tamam ben bugün başka yokum..bildiğiniz gibi yorumlayın minervayı da baykuşu da..

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 73 tane yorum bulunmakta