Millî Tarihçi-araştırmacı-yazar Veli Şir ...

Durdu Şahin
994

ŞİİR


5

TAKİPÇİ

Millî Tarihçi-araştırmacı-yazar Veli Şirin Üstadımın Yazdıklarından Özetle: Tarihin Tanımı, Tarihe Yardımcı Bilimler ve Tarih Öğretiminin Önemi

Millî Tarihçi-Araştırmacı-Yazar
Saygıdeğer Veli Şirin Üstadımdan Özetle
TARİHİN TANIMI, KONUSU, TARİHE YARDIMCI BİLİMLER, TARİH ÖĞRETİMİN ÖNEMİ
Özetleyen: Durdu Şahin

Her şeyin bir tarihi vardır: insanların, hayvanların, bitkilerin, bilimlerin, dinlerin, kainatın vb...

Lakin tarih biliminin özellikle uğraştığı konu eski zamanlardaki insanların yaşadıkları olaylardır.

Tarih; insanların zaman ve mekanda yaşadıkları olayları, değişimleri, araştıran, inceleyen, belirleyen, sebep ve sonuçları ile ve doğru bilgiler halinde sunan bir bilimdir.

Tarihin konusu, insanların zamanla yaşadıkları olaylardır. İnsanların kültürleri, medeniyetleri, savaşları, yönetim şekilleri; kurdukları devletler, şehirler, ticaret, tarım, sanat, bilim, teknik ve edebiyat gibi alanlardaki başarıları, görenekleri, kısaca insan topluluklarının zamanla oluşturdukları şeyler tarihin konusudur. Bunlara "tarihî olaylar" denir

Tarihi olaylar, birbirine sebep-sonuç ilişkileriyle zincirleme bağlıdırlar. Tarihi olaylarda, iktisadi, sosyal, kültürel, dinî, psikolojik vb. çeşitli sebepler vardır.

Tarihi, "genel tarih" ve "özel tarih" şeklinde düşünmek mümkündür. Bütün dünyanın tarihini dillendiren bir eser, genel tarih, sadece bir milletin tarihini dillendiren bir eser özel tarihtir denilebilir.

Bundan başka medeniyet tarihi, iktisadî tarih, siyasī tarih, sanat tarihi gibi tarih çeşitleri de vardır. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi tarihin bu çeşitleri ile toplum hayatının birçok alanlarının tarihi incelenmektedir.

Özellikle belirtmeliyiz ki, tarih bilimi ile, insanları ve toplumları incelemeleri bakımından sosyoloji, iktisat, sosyal psikoloji ve hukuk bilimlerinin sıkı bağları vardır. Bu bilimler konularını incelerken birbirlerinin sonuçlarından faydalanırlar. Felsefe de tarihle kuvvetli Bağları bulunan bilimlerdendir.

Elbette tarih kadar, tarih öğretimi de fevkalade önemlidir. Maziyi bilmeden atiye hazırlanmak mümkün değildir. Tarih insanların dünyayı tanımlamaları ve anlamaları için gerekli ve son derece önemli bir bilimdir.

Tarih, milletlerin hafızasıdır. Bundan dolayıdır ki, tarihini bilmeyen milletler, gerekli ve yeterli kuvvete ulaşamazlar. Zamanla zayıflar, başka toplumların zararlı etkilerini yaşar, dirliklerini, kültür ve medeniyetletini koruyamazlar.

Bir insan topluluğunun "Millet" sayılabilmesi için, en önemli unsurlardan biri tarihtir. Tarihsiz topluluklar millet sayılmazlar.

Bir milletin birlik ve beraberliğinin sağlanmasında ve kuvvetlenmesinde tarihin önemi fevkaladedir. Mazide yaşanmış üzüntüler ve sevinçler, kazanılmış zaferler, fedakârlık ve cesaretle yoğurulmuş kahramanlıklar gibi tarihi olaylar bir milletin birlik ve beraberliğini kuvvetlendirir. Bundan dolayıdır ki, dünyadaki bütün devletler yeni yetişen nesillere kendi tarihlerini özellikle ve öncelikle doğru bir şekilde öğretirler.

Belirtilen sebeplerden dolayı, bizler de kendi tarihimizi en güzel ve en doğru bir şekilde öğrenmeliyiz. Milletimizin ve devletimizin birlik ve beraberlikle, insanların gıpta eyledikleri başarılarla kıyamete kadar yaşaması, her daim saygın, muktedir ve kuvvetli bir şekilde sürekli daha faydalı ve daha gerekli hedeflere ulaşıp dünya milletleri arasındaki imrenilen hâlini koruması için tarihimizi öğrenmemiz ve gereğine uygun yaşamınız şarttır.

Ecdadımızın şimdiye kadar hangi devletleri kurduklarını, hangi kültür ve medeniyeti insanımızın ve insanlığın hizmetine sunduklarını, bu kültür ve medeniyete hangi yollardan ve ne şekilde bir çalışma ve gayret sonucunda ulaştıklarını ve bugün mutlu, kuvvetli ve muktedir bir şekilde yaşamalarını bütün realitesiyle tarih öğrenerek bilebiliriz. Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın, birlikte yaşadığımız millet ve devletimizin değerini, öğrendiğimiz doğru tarih bilgisiyle daha doğru bir şekilde anlayabiliriz.

Tarihi ve millî tarihimizi öğrenerek, bilerek ve bilip öğrendiklerimizin gereğine uygun davranarak âtide de ne şekilde yaşamamız getektiğini noksansız kavrayabiliriz.

Kaynak:
Veli Şirin, Tarih Lise 1, s. 9-15, Milsan A.Ş. 1990

Durdu Şahin
Kayıt Tarihi : 12.11.2023 19:37:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!