Cemile, tahsilini başarıyla tamamlamış, iki fakülte mezunu olmuştu. İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirip, Milas’a hâkim olarak tayin edildiğinde, daha on dokuz yaşındaydı. Babası ve annesi, çarpıcı güzellikte olan Cemile’yi, ‘birlikten kuvvet doğar’ düşüncesiyle, dört yaş büyüğü olan ablası güzel Zehra ile gözyaşları içinde Milas’a uğurladı.
Muğla iline bağlı, bu yemyeşil belde (Mylassa) , Sadra Dağı’nın etekleriyle, bu dağın önünde yer alan tepelerde kurulmuş, zamanla ovaya doğru yayılmış, M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan antik bir kentti.
M.Ö.334’de Asya seferine çıkan Büyük İskender Milas’ı almış, fethettiği Güney Batı Anadolu topraklarıyla birlikte Milas’ı da, Karya Kraliçesi Ada’ya vermişti.
Mylassa, M.Ö.143’de Roma İmparatoru Macmilius’un arzusu üzerine, bir sınıf anlaşmazlığına hakemlik etmiş ve bu tarihten itibaren, Roma Valileri’nin başkanlık ettiği mahkemelerin merkezi haline gelmişti.
Bizans döneminde piskoposluk merkezi olan Milas, bu döneme ait tarihi kalıntıları barındırmaktaydı.
Daha sonra, sırayla Selçuklu, Menteşeoğulları ve Osmanlılar döneminde inşa edilen Beçin Kalesi, Milas Ulu Camii, Belen Camii, Milas Ağa Camii, Firuz Bey Camii; köprü, han, hamam ve külliyeleriyle zengin bir tarihi dokuyu sergilemekteydi.
Cemile ile Zehra kardeşler, Milas Adliyesi’ne yakın bir yerde ev bulup kiraladılar ve yerleştiler. Bu ev, Milas’ın kendisine özgü iki katlı eski, tipik evlerinden biriydi. Cumhuriyetin ilk yıllarında, Macar ve İtalyan mimarlar tarafından, batı tarzı restore edilenlerden farklı olarak bu eski tarzdaki eve, benzerleri gibi avludan giriliyordu. Mutfak, tuvalet, ahır, avlunun bir köşesinde, evin dışında yapılandırılmıştı. Avludan üst kata, ahşap merdivenlerle çıkılıyordu. Alt kat, kiler ve depo olarak kullanılmaktaydı. Ahşap destekli zarif çıkmaları, sokağa taşkındı. Estetik görünümlü, geniş, esintili, ferah, güzel bir evdi. Kardeşler burayı çok sevmiş ve benimsemişlerdi.
çatı katındaki odanın
kuytu bir köşesinde
kumaşındaki eski yağmurların
hüzünlü kokusuyla
Aşina şehir, Milas... Orta Okul yıllarımın geçtiği ve bana çok şeyler katan eşsiz kasaba...
Tarihi kadar doğası da zengin, insanı sıcak, kültürel kimliği de üst düzeyde olan bu kentte yaşanan öyküyü okumak, geçtiği mekanları, 'konak biçimindeki' evleri yeniden anımsattı bana Ayşe Hanım...
Akıcılığı, tasvirleri ve üslubuyla çok hoş bir yazı... Bütününü de okumak isterdim, alıntılandığı kitabın...
Kutluyor, saygılarımı bırakıyorum sayfanıza...
Rahmetli annem ve babam bir süre orada hakimlik yapmışlardı.Romanımda bahsediyorum. Elimde kalmış olsaydı size yollamak isterdim. İlginize teşekkür ederim.
Selam ve saygılarımla.
Sevgili Kardeşim: Ayşe Yarman Öztekin,
Dört yıl önce Tekirdağ'da okuyup yorumlamaya çalıştığım bu eserinizi Şimdi öde Turgutreis'te tekrar okudum. Hem de gözlerimi kırpmadan. Hikaye mutlu sonla sonlanırken: Şans dedim. Kardeşime bu kadar yakın olmak da varmış.
Tekrar tebrik eder başarınızın devamını dilerim.
Şiirin hakkı olan tam puan+antolojiyi Bodrum'dan gönderiyorum.
Her şey sizin ve sevdiklerinizin gönlüne göre olsun efendim.
Sevgi ve saygılarımı iletiyorum
Dr. İrfan Yılmaz. BODRUM.
güzel bir hihaye sade ve güzellik dolu-saygıyla
Mükemmel bir üslûpla kaleme alınmış bu güzel hikâyenizi okumaktan çok mutluyum. Eski Türk hikâyeleri gibi, sürükleyici idi. Gönülden kutluyorum. Sevgilerimle. Hâlenur Kor
Tam puan.
Şiirde olduğu kadar nesirde de başarılı çalışmalarını okuduğumuz değerli üstadın usta kalemini kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.
Bu güzel eserin temasıyla uygun gelişen akışkanlık, tümcelerdeki kararlı yargı, sözcüklerin ve imla kurallarının kullanımı, hülasa tekniğe uygunlugu çok sağlam ve iyi...
Gelişme ve final bölümü oldukça etkili. Akışkanlık mükemmel.
Sevgili üstadı kutluyorum. (Tam Puan + Ant.)
Sevgiyle, esen ve esinlerle kalınız....
Nafi ÇELİK
güzel bir öykü ile yüreğimi milasa ilk kadın hakimlerimizden mafaret hanımın yaşama veda ettiği yopraklara götüren şaire ve özlemini çektiğim milasa bodruma selam olsun
Milas yollarını kaçıncı okuyuşum acaba... her defasında fazla tatla... sevgi ve saygımla...
ÖYKÜNÜZ ÇOK GÜZELDİ... BİR DAHA KUTLUYORUM. SEVGİ VE SAYGIMLA
Çok güzel bir hikaye, ilgiyle okudum..Kaleminize sağlık...
HARİKA BİR ÇALIŞMA KUTLUYORUM KALEMİN VE YÜREĞİN İNCİNMESİN SAYGILARIMLA
Bu şiir ile ilgili 46 tane yorum bulunmakta