Merhum Aykut Edibali Lider Bilgenin 1991 ...

Durdu Şahin
994

ŞİİR


5

TAKİPÇİ

Merhum Aykut Edibali Lider Bilgenin 1991 Yılında Yazdığı "birlik Davamız" İsimli Kitabından...


"Milli geçmişimiz ve mefahirimiz milyonlarca vatandaşımızın heyecan kaynağıdır."

" Türk milleti kendini savunurken insanlığı da savunmuştur."

"Türklerin imparatorluklar kuran cihangir özellikleri, müsbet milliyet telakkisinden kaynaklanmakta."

"Kısaca Allah'ın kitabı ve Resûlünün sünneti, İslam dininin getirdiği inançların, emellerin, umutların, düşüncelerin, davranış tiplerinin, ahlâk kültür, değer ve ölçülerinin, sosyal ve siyasal hayatın kaynağı olmaktadır."

"İslam, insanin tabii, fıtrî, sosyal çevresini de saygıya değer bulur... İnsanoğlunun sosyal çevresi ise aile, yurt, meslek, dil, kavim gibi mensup olduğu değerlerdir."

"Kur'an bütün Müslümanların kardeş olduklarını duyurur... Üstünlüğün ancak takvada bulunduğunu belirtir."

"Bütün Müslümanlar, Müslüman topluluklar ve milletler Hz İbrahim milletinin şubeleri gibidir."

"Mü'minlerin mü'minlere bağlılığı, onların topluluğunu çetin bir duvara benzetir."

"İslam, aile, meslek, kavim gibi sosyal, tabii gerçekleri inkâr etmez onları ıslah eder."

"İslam evliliği yüceltmiş, kadını Allah'ın kelamına muhatap saymıştır... (Allah Kur'an-ı Kerim'de erkekleri ve kadınları birlikte muhatap sayar.)

"Kur'an'ın dil ve kavimler hakkındaki görüşü de aile konusunda olduğu gibi tam manasıyla ilmidir, gerçekçidir."

"İslam alemi; insanları, düşünceleri, ahlak telakkileri, davranışları, yaşama düzenleri aynı olan değişik dil ve kavimlere mensup insanların topluluğudur. İslam toplumunu bir kılan bu unsurlardır."

"Kur'an müminler için inanılması zaruri gerçekleri belirtir. Hükümleri bütünüyle doğrudur... Müslümanlar için Kur'an'la birlikte mütevatir hadislerde belirtilen ölçüler, değerler idealler, gerçekler, vaatler imanın inanılması zaruri hakikatleri demektir."

"Kısaca İslam alemi, yahut İslam ümmetinin Birliği, (Müslüman olmakla şereflenmiş insanlar ve kavimler demektir) inanç, ibadet, düşünce, ahlak, davranış, amel ve düzen birliğidir.

"Dinin siyasi mahiyet ve boyutunu inkâr, gerçekçi değildir..."

"İnsan trajedisini çözebilmekteki isabeti, bir düşüncenin kıymetini belirler."

"İslam dininin siyasi mahiyet ve boyutu belirgindir... Ancak Kur 'an bir siyaset kitabı değildir. Onun matematik işlemler veya kimya bilgileri ihtiva eden bir bilim ve sanat kitabı olmadığını unutmamalıyız."

"Allah, rabbül alemindir, malikül mülktür."

"Hz. Peygamber'in hazırladığı Medine Site Devletinin Anayasası bulunmaktadır. Bu 52 maddelik anayasa dünyadaki ilk yazılı anayasadır."

"İslam aleminin bir bütün olarak hareket etmesi, entegre olması, bütünleşmesi bir zaruret. Ancak milletlerin bağımsızlıkları da aynı ölçüde bir zaruret. Bu iki zaruretin birleşmesi gerekecek. İslam dünyası, milli bağımsızlıklara saygılı, kültürel, ekonomik ve siyasal entegrasyonunu hazırlamalı ve gerçekleştirilmelidir."

"Bir siyasi parti; (milli, tarihi ve manevi değerlerimize bağlılığı açıkça belli olmak kaydıyla) milli sayılmalı ancak ülke ve dünya meselelerine bakışının nazari olduğu unutulmamalı. Partinin ve parti görüşünün nassa dayanmayıp reye, görüşe dayandığı asla unutulmamalıdır."

"Bir kültür; din, felsefe, sanat, ahlak, ekonomi, hukuk ve politik sistemi ve ilim zihniyeti itibarıyla bir milletin tarihi gelişiminin eseridir..."

"Sosyo - ekonomik açıdan köleci toplum, feodal toplum, ve burjuva toplum geçitlerinden geçen sınıflı toplum; sınıfsız Türkiye toplumundan farklıdır. Tevrat, Kabala, İncil, Yunan felsefesi, Roma hukuk anlayışı ve barbar törelerinin acayip haritası halinde bulunan Batı'nın sosyo - kültürel yapısı; İslâm hikmeti, tasavvuf, fıkıh ve Türk töresinin ahenkli bütününün dokunduğu Türk sosyo - kültürel yapısı arasında hiç bir benzerlik de yoktur."

"İdeallerin, ütopyaların bir sosyal grup veya toplum tarafından benimsenip sevildiğini bazı belirtilere bakarak anlamak kabildir."

"Bir toplum kendi şahsiyetini bulunca, ancak ona uygun düşen bir ideali benimseyebilir."

"Milliyetçilik, ... Batıcılığın, enternasyonalizmin yok etmeye çalıştığı bir güçtür, çağımızda. Türkiye'de; sermayeyi, teknik bilgiyi -menşei ne olursa olsun- emeği Türkiye'nin kalkınması için, Türkiye sanayileşme hareketi için, mevcut imkanlarda kullanan sermayeci, sanayici ve tacir ise millîcidir."

"Bugün Türkistan'da gerçek anlamda dindar olmak, milliyetçi olmakla mümkündür. Çünkü dinī istiklâl ancak millî İstiklâl ile kaimdir. Yunanistan, Bulgaristan, Yugoslavya'da Türkler millî istiklal olmadan dinî istiklâlin olmayacağını öğrenmişlerdir. Geç de olsa, bunu öğrenmişlerdir."

"Harp ve politikaya hakim bulunan prensiplerin büyük bir ekseriyetinin aynı olduğu görülür."

"Taktikler daima değişir."

"Politika en müşahhas ve en katı gerçekler üzerine kurulur."

"Hiçbir yönetici azınlık, toplumun yöneticisi haline gelme merhalesine sırf kendi iç gelişmesi sonucu varamaz... Sosyal realite, fizik realite ile kıyaslanmayacak ölçüde karmaşıktır.

Bu yüzden bir yönetici azınlığın iktidar mücadelesi; ne sırf kendi gücüne dayanır, ne düzgün doğru bir çizgi boyunca yürür. Ne de tek yönlüdür."

"Televizyon, sinema, tiyatro ve eğlencenin, çılgınlığın her türlüsü serbest düşüncenin Çin Seddi."

"Her sosyal olaya tedahül eden bir kültür değeri veya bunun türevleri bulunur. İdeolojik bir karakter göstermeyen hiçbir sosyal oluş yoktur. İktidar da öyledir. İktidar bir sosyal güç, bir organizasyon olarak, gerçekte bir görüş açısının belirmesi, belli kültür değerlerinin tezahür alanı, belli kültürel hedeflere ulaşmanın vasıtasıdır."

"Hem devlet, hem de iktidar bir toplumun eseri olan iradi bir olay olarak incelenmeye değerdir."

Bir toplumun dünyaya bakışını çizgileyen kültür değerleri, aksiyonları ve nihai idealleri insan tabiatının gereklerine uygun olduğu ve bu uygunluğun bir değişmezlik garantisine kavuştuğu toplumlarda devlet ve iktidar insanî olabilir."

"Türkiye'nin hiçbir problemini burjuva - proleterya, ileri - geri gibi bize yabancı toplumların ideolojik yaklaşımlarına göre çözmek kabil değildir."

Türk halkının gerçek dostları, Türk milletinin namuslu aydınlar çoğunluğu millîlik safındadır. Türk halkının çoğunluğu ise bu safta bulunanlarla beraber."

"Millī iktidar" kavramını belirleyen ölçünün, "millî politika" uygulamaktan ibaret bulunduğunu söyleyelim."

"Millî iktidar", millī politika uygulayan iktidardır."

"Düşman kurmayını ehliyet bakımından geçmedikçe, hiçbir harp kazanılmaz."

"Özellikle Batı toplumlarında ve batılılaşmış toplumlarda devlet ise; devlete hakim zümrelerin değer hükümlerinin, ideallerinin ve menfaatlerinin gerçekleştirilme vasıtasıdır."

"Türk halkı, dostunu düşmanını öğren."

Kaynak:

Aykut Edibali, Birlik Davamız, Bayrak Yy., İstanbul, Mart 1991

Durdu Şahin
Kayıt Tarihi : 1.2.2023 20:07:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!