Memduh Şenol - 4 Şiiri - Yorumlar

Mustafa Yılmaz İsmailoğlu
1152

ŞİİR


16

TAKİPÇİ

Memduh ŞENOL – 4
ŞENOL, Memduh - 4
Memduh ŞENOL, Yozgat İli merkez Tekke mahallesinde 26 Eylül 1945 yılında BOZ-OK (Yozgat) ’da doğdu. Dedesi ve ailesi Yerköy’ün Delice (Karanlıkdere) köyüne göç etmişlerdir. Babası Abdullah ŞENOL T.M. Ofisinde memur olmasından dolayı Doğankent (Peyik) köyünde ilkokula başladı. Burada 3 yıl okuduktan sonra, babasının memuriyetinden dolayı Çerikli ve Yozgat’da ilkokulu bitirdi. Ortaokulu ailesinin maddi durumunun elvermemesinden dolayı okuyamadı. Askerlik görevini yaptıktan sonra, Hastanede ve Nüfus memurluğu’nda göreve başladı. Babasının ve kendisinin memuriyetinden dolayı Türkiye’nin bir çok il ve ilçe bölgelerini gezme fırsatı buldu. 1973 yılında Nüfus memurluğundan ayrılıp, Emniyet Teşkilatına geçiş yaptı. Emniyet Müdürlüğü’nden Komser rütbesi ile emekli oldu ve Manisa’nın Alaşehir ilçesine yerleşti.
Emekli Komiser Memduh ŞENOL; Şiir ve edebiyat hakkında görüşlerini şöyle açıklıyor:
“Ana diliyle düşünen şair, önce kendi “ben”ine yani iç dünyasına dalar. O dünyada bunalınca dışa açılmak ihtiyacı hisseder. Nefsini yargılar. Kelimelerdeki musiki (aliterasyon) duygu ve sezgiyi kendine özgü üslupla yansıtır.
Başka zaman boyutlarında gezen şair, oralardan derlediği armoniye vicdan ve ruh süzgecinden geçirerek yaşadığı gerçek ana getirir. Dil milletin ve sanatçının varlık teminatıdır. Onu bozmak, ona kastetmek milli varlığa saldırmaktır. Dili millet kendisi yapar. İdeolojik amaçlı şahısların ve kurumların işi değildir. Güzel Türkçemizi yapay ve kısır sözcüklerle ENTEL ARGOSU haline getirmek yanlıştır.
İç ve dış tahriplere ragmen Türkçe halen yeni uyanan Türk dünyasında kültürel ve sosyolojik birleşme ümididir. Dünyada en çok konuşulan beş dilden birisi Türkçedir. Türkçe, aşiret dili değildir. Halen 300 milyon insanın konuştuğu İmparatorluk dilidir.

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta