Mem-u Zin Hikayesi-Mami Alon Türküsü Şii ...

Mehmet Demir Atmalı
216

ŞİİR


4

TAKİPÇİ

“Mem-u Zin” Hikâyesi
“Mam-i Alan” Türküsü

-Atmalı Köyünden olup, Kürt tarihi üzerinde hayli bir kitap okuyan Kemal Seyyar’ın yaşlı bir kişiden dinlediğine göre; “Ahmed-i Ğané, “Mem-u Zin” hikâyesini Fatih Sultan Mehmet’e takdim etmiştir.” Bu iddia bizi biraz araştırmaya sevk etti. Bakın ne çıktı ortaya? Hikâyenin yazım tarihi Fatih ile çakışmıyor, ancak bu hikâye’nin halk arasında dilden dile gelen çok eski bir hikâye olduğunu ve sonradan Ahmed-i Ğané tarafından kaleme alındığını düşünürsek, önceleri Fatih’e ithaf edilmiş olabilir.
-Ahmed-i Ğané “Mem-u Zin” hikâyesini 1695 yılında yazmıştır. Osmanlı Padişahlarından II. Ahmet 1691-1695 yıllarında, II. Mustafa 1695-1703 yıllarında görev yapmışlar. Bu kitabı II. Mustafa’ya takdim etmiş olma ihtimali yüksektir.
-Zira Kürt bilginlerinin çoğunlukla kitaplarını padişahlara takdim veya ithaf ettiklerini görmekteyiz. Örnek verecek olursak; Şerefhan Kürtlerin tarihi ile ilgili 1597 yılında yazmış olduğu Farsça eseri “Şerefname”nin yazımını bitirdikten sonra Sultan III. Mehmet’e takdim eder ve o dönemde kitaptaki bilgiler bölücülük olarak algılanmamıştır. Çünkü kitabın Farsça nüshasında Kürtlerin Oğuz Boylarından olduklarını yazmaktadır. Ancak ne zaman ki bu kitap Fransızca’ya tercüme edilince, çeviri sırasında Kürtlerin Oğuz Boylarından olduğuna dair, Kürt Oğuznamelerinden söz eden yerleri çıkarıncaya dek, bu kitap bölücülük aracı değildi.
-Yine İdris-i Bitlisi, “Heşt Behişt” adlı eserini 1505 yılında II. Bayezıt’a takdim eder. “Selimname” adlı eserini 1516’da Yavuz Sultan Selim’e takdim eder (Prof. Mehmet Bayrakdar. Kürtler Türklerin nesi Oluyor? Sf.147-149) .

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta