MANGAL KEYFİ (3)
Siz küçük bir çocuğun neler düşleyebileceğini hiç düşündünüz mü? Hele bir düşünün şöyle.Biz 68 kuşağı gençliğini oluşturan yaş gurubunun çocukluk ve yetişme yıllarındaki yaşadığı koşulları ve o koşullardaki yaşam biçimimizi bir düşünün önce. Öyle kolayına kaçmadan ama.
Küçük bir çocukken ve babaannemin esareti altındayken,neler yaşadım neler.Aslında esaret gibi görünen yaşamımın ne büyük dersler almama sebep olduğunu yıllar sonra anladım.
Bizim çocukluğumuz teknoloji yoksunluğu içerisinde geçti.Yalnızca evlerde
Radyo,pikap bulunur,arasıra da özellikle yaz mevsimlerinde açık alanlardaki yazlık sinemalara giderek eğlenmeye çalışırdık.Hele mevsimsel olarak gelen,hıdrellez, bahar aylarına özgü piknik gezmeleri olurdu ki her bir piknik ayrı bir öykü olurdu.
O zamanlarda biz erkek çocuklar,bizim orada cilli denir,misket oynamaya bayılırdı.Birde döndürek oynardık ki,şimşir döndüreği olanlar takoz döndürekleri kırmak ve gol atmak için elimizden ne gelirse yapardık.Oynadığımız oyunlarda kullandığımız oyuncakları genellikle kendimiz tasarlar ve yapardık.Yani oyuna göre oyuncak tasarlardık.Karamela kağıtları,alt mı,üstmü oyunları? Daha neler neler.
Arada çeşitli satıcılar mahallemize geldiklerinde başlarına toplanır,parası olanlar,koz helva,pamuk helva,kancık helva,çalgılı macun,manili damla sakızı,ve illede tatar ramazanın o tekerlemeleri ile süslü bol şerbetli tatlısından yerdik.Yaz ayları geldiğinde elle çevirerek yapılan o olağan üstü dondurmalar olurdu ki gerçekten bu gün yapılabilse,yapana bir servet kazandırır.Bizim oranın kazan simidini de yabana atamayız.Bu yaşa geldim en büyük tüketim malzemelerinden biridir hala. Susamlamadan önce kaynayan kazandaki suya atılır ve sonra susamla kaplanarak fırına verilir,nefis bir doyum malzemesi olurdu.
Yohdur anun yanında bir kılca i'tibârum
İnsâf hoşdur ey ışk ancak meni zebûn et
Ha böyle mihnet ile geçsün mi rûzigârum
Güzel bir yazı ancak size tavsiyem düz yazılarda sık sık paragraf yapın ki okuyanların gözü korkmasın. Boğulmasın yazıda...
Tebriklerimle...Saygılar
Bu şiir ile ilgili 1 tane yorum bulunmakta