Cengiz Dağcı’nın ülkesi Kırım’ın Bahçesaray’da
Mevsim vurdu beni, dalımdan düşüverdim
Rüzgârlar üflerken tepelerden
Sen gördün, sen kaldırdın beni yerden
Kimseler duymuyor sesimi, konuşamıyorum
Ölümün gözü karanlık
Ve bağrını açmış bekliyor uçurum
Neden halâ gelmedi, yoksa
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
Devamını Oku
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
'BÜTÜN NEFİSLER ÖLÜMÜ TADACAKTIR!'-Ayet meali-
'BİZ ALLAH'A AİDİZ VE ONA DÖNECEĞİZ!'-Ayet meali-
Herkese hayırlı çalışmalar.
sandım ki dualarımın kozasına ekilmişti yaşamak telaşının kavruk susuşu...
kutladım saygılar efendim...
Acil şifalar dilerim.
Cengiz Dağcı, (d. 9 Mart 1919 Gurzuf) Kırım Tatar roman yazarıdır. Pek bilinmemesine rağmen Kırım Tatarca şiirleri de vardır. Gurzuf'ta doğdu. Çocukluğu Kızıltaş (şimdiki adıyla Krasnokamenka) köyünde geçti. Cengiz Dağcı Türkiye'ye hiç gelmediği halde kitaplarını Türkiye Türkçesi ile yazmış, kitaplarının ilk redaksiyonunu da şair Ziya Osman Saba yapmıştır. Türkiye'de yayınlanan eserleri sayesinde Türkiye'de birçok insan Kırım ’ı ve Kırım Tatarları 'nın yaşantılarını öğrenmiş oldu. İlk ve orta öğrenimini köyünde ve Akmescit `te yaptı. 1938'de ortaokulu bitirdi. Kırım Pedagoji Enstitüsü ikinci sınıfında iken II. Dünya Savaşı çıktı. 1941`de Ukrayna cephesinde Almanlara esir düştü. Almanların yenilmesi üzerine esir kampından kurtularak müttefik devletler safına sığındı. 1946 Ekiminde eşi ve kızıyla birlikte önce Edinburgh'a geldi. 1947 yılı başında Londra'ya geçti. 1953'te Fulham Road'da bir lokanta açtı. 1974 yılında Londra'da Wimbledon yakınlarındaki Southfields'e yerleşti. Cengiz Dağcı, vatanından ayrıldığından bu yana hiç Kırım'a gitmedi. Eserlerinde Kırım Türklerinin Rusların zulmü altındaki hayatını anlatır. Hüzünlü bir üslûbu vardır. Hakkında İbrahim Şahin tarafından bir doktora çalışması yapılmıştır (Cengiz Dağcı'nın Hayatı ve Eserleri, Kültür Bakanlığı Yay.,1998) . İsa Kocakaplan, Cengiz Dağcı hakkında 3 kitap yayınlamıştır: 1.Cengiz Dağcı'nın Dört Romanı (1992, 1998 MEB Yayınları) , 2.Kırım'dan Londra'ya Cengiz Dağcı (1998 Damla Yayınları-Bu eserin ikinci bölümünü Cengiz Dağcı'nın Dört Romanı oluşturmaktadır.) , 3.Kırım'ın Ebedî Sesi Cengiz Dağcı (2010, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları) .
Önce ebe dokunur sonra selası okunur yaprak olur toprak en doğal süreç bu ölümün girmediği ev yok herkesin zamanı tatlı olsun ve dün geçti yarın var mı gençliğine güvenme ölen hep ihtiyar mı buyurmuş
bir yaprakla
iki yakamızdan yapışmış olan ölümü ansıdık
ölüm cengiz dağcı yı da karakoçları da sarmalayacaktır ama
baki kalacak bu kubbede..onlardan çıkan her hoş sâdâ..
'bir yaprak kapatıyorum hayatımın nemli taraflarına..
ölümden anlayan ciddi bir yaprak..
unutulacak diyorum, iyice unutulsun'
(İsmet Özel-Karlı Bir Gece Vakti Bir Dostu Uyandırmak)
@..
kutluyorum,saygılarımla...
evet ürperiyor insan rahat uyusun kimler gitmedi meçhule. kutlarım günün şiirini
Sayın sinyali'nin açıklamalarını okuyunca şiir daha bir anlaşılır oluverdi. Hem şaire, hem sinyali üstadımıza teşekkür ediyorum.
Recep Akıl Bey'in bir an önce sağlığına kavuşması dileğiyle
geçmiş olsun
namık cem
Şiir , baskın yönü romancı olan ''Cengiz Dağcı'' nın vefatına binaen yazıldığı anlaşılıyor... Şairin aynasına düşen portrenin manevi tahlili yaşanıyor şiirde Bir vefa ve kadirşinaslık şiiri..
samimi ve sade ruhi bir dilekçe sanki merhum Cengiz Dağcının anısına...
Olağanüstü güçlü ve büyük değil ancak olağanüstü samimi ve süssüz bir şiir intibaı edindim diyebilirim günün şiirinden.. ...
Bu şiir ile ilgili 27 tane yorum bulunmakta