Zamanın içinde yaşadığımız mahkumiyetliklerimizle geçmişimizi yazıyoruz. Anlık öfkelerle yıkılan yaşamlar ve gururların bedelini ödemeye hiç birimizin gücü yok aslında. Nedense kendimize olan bu dürüstlük borcunu ödemeye yanaşmayız asla. Hesaplarımızı aynalarda vermeye çalışırken, boşa geçirdiğimiz günlerin hesabını tutmaya kalkmamıza ne demeli bilmem. Herkesin eninde sonunda başını ellerinin arasına alıp kendini ve yaşamı sorgulayacağı bir gün gelip çatıveriyor. Kimi büyük adam, kimi memur, kimi şair, kimi hasta, kimi balıkçı, kimi çöpçü. Neler sayılabilir örnek olarak, sizler de biliyorsunuz. Okurken biraz kendinizi yormanızı istiyorum. Bencillikle mahkumiyetin aynı şey olduğunu fark ediyor insan sorgulamanın sonunda. Bencilliklerimizle kaybedişlere mahkum olduğumuzu fark etmenin, bende veya sizde yaptığı şey aynı mı acaba? Yaşamları farklı olan insanların cezaları ve mahkumiyetlikleri de farklı mı?
Yaşamın insanın sırtına bindirdiği yükler bazen çok fazla acımasız oluyor. Doğduğu an annesini kaybeden bir çocuk düşünün şimdi. Yoksunlukların en büyüğünü yaşamak nefes almaya başladığı anda mahkumiyeti olmuş. Hatta sanki o suçluymuş gibi, cezalandırılmış yaşam ve birileri tarafından. Pek çok insanla yaşamış ama aslında aklındaki tüm karmaşalara rağmen yalnız olduğunu benliğine kazıyarak. Öyle bir etiket kondurmuş ki kendine; neye elini atsa başarısızlık, neye dokunsa zarar, ne karar verse yanlış olacak sanki. Nefes almaktan vazgeçse, acaba kaderi olan bu kaybedişler değişir mi diye düşünmüş. Geri dönüşü olmayan kayıpların mucizevi bir şekilde değişeceğini sanmış bir zaman. Aslında değişebilecek tek şeyin kendisi ve bakışları olduğunu çözmeye an be an yaklaştığını bilerek görmezden gelmiş. Yaşam kocaman bir acı yumağı, onun aklında dolaşan karanlık dehlizler, aydınlığa çıkacak kapılara sürdüğü kalın sürgüler, her şey karanlık. Umut denen mavi ummanın derinliğini gördüğü anlarda sıyrılmış bu girdaplardan fakat yine sanki yuvasıymış gibi her seyahatin sonunda başladığı yere dönmüş.
Tercihlerinin aslında kendi tarafından yapılmadığı bir yaşamın çitleri arasında kalmış bir çocuk ve şimdi kocaman bir adam. Yaşamla hayal arasında kaldığı çizgide tutunmalarla vazgeçişleri yaşayan bir yürek. Yaşamın kıyısından geriye dönüp defalarca baktığında her seferinde vazgeçişlerin mahkumiyetine bırakmış kendini. Kazandıklarından da vazgeçmeye kalkmış aslında. Üzerimize yapışan bu cezalardan kendimizi sıyırmanın bir yolu mutlaka var ve bu yine bizim yüreğimizden geçiyor. Zaman zaman hüzünlerin elinde sıkışıyoruz, ağlıyoruz, bağırıyoruz, bazen yaşamdan vazgeçip canımızı acıtıyoruz. Bitti sandığımız noktalarda her şeyin yeniden başladığını bilerek yaşamanın farkını anlayıp, anlamamış gibi devam ediyoruz nefes almaya. Aslında bu havayı solumaktan vazgeçtiğiniz her dakika, hayata yeniden başladığınız an. Elimizdeki ve ayağımızdaki zincirleri kırıp, bu zindanlardan kendimizi alalım. Gün ışığına belki de, mavi derinliklerde deniz kızlarını görmeye ihtiyacımız vardı, kim bilir?
Funda KocaevliKayıt Tarihi : 6.2.2010 21:39:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Funda Kocaevli](https://www.antoloji.com/i/siir/2010/02/06/mahkumiyetliklerimiz-deneme.jpg)
bazen kaybolurken içinde
bazen şen kahkahalar
bazende buruk gözyaşıdır
yaşam baktıgımızda geriye bir avuç mutluluk bir kaç anı
kalır elimizde hüzünlerde akarken hayat
beyeniyle okudum yüregine emegine saglık can kutluyorum
...
canım arkadaşım,
hayatın ta kendisi,
yaşanmamışlıklardır aslında...
...
sevgi ile...
üzerimize biçilmiş elbiseden ne kadar kurtulabiliriz...
ne kadar çıkarıp atabiliriz...
koşullandırmanın mı sonucudur bu...
özgür düşünme yetisinin alınmasında mı...
yaşam mücadele zafer yenilgi....
ne kadar ve hangisine ne zaman....
saygılarımla selamlıyorum...
düşündüren harika bir çalışma....
kaleminiz hiç susmasın...
TÜM YORUMLAR (3)