Kütüphane'niz Manas'tan

Bedrettin Keleştimur
417

ŞİİR


4

TAKİPÇİ

Kütüphane'niz Manas'tan

Bu yazımızda mütevazı bir çağrıda bulunuyoruz… Doğu’daki Batı olarak da tanımlanan Elâzığ’da, şehrin dinamiklerini harekete geçiren MANAS YAYINCILIK, kısa sürede 37. yayınıyla birlikte, artık bütün kitapseverlere, araştırma yapanlara, kurum ve kuruluşlara; KÜTÜPHANENİZ MANAS’TAN diyor.
Öncelikle çevremizdekilere, ‘nasıl bir şehir…’ sorusunu yöneltiriz değil mi?
Bu soru bizleri titretiyor mu?
Bizleri, gelecek açısından ümitlendiriyor mu?
Veya hadiselere müdahale ve mücadele azmini veriyor mu?
Dün olduğu gibi; bugün de, yarında ‘bilgiyle…’ söz sahibi olabileceğimizi bir daha altını çizerek belirtmek isterim. Bir gerçek, bu millet zirvelere çıktığı dönemlerde kendi içerisinden deryalar olarak ifade edebileceğimiz, ‘büyük mütefekkirleri…’ yetiştirmiştir. Toplumun çöküş dönemlerine şöyle bir bakınız, ‘toprak nasıl çoraklaşmışsa…’ ondan alacağınız verim düşmüşse aynı şekilde gönül dünyasının da çoraklaştığı dönemlerdir.
MANAS Yayıncılık; fikir olarak, düşünce olarak, hal ve duruş olarak diyor ki, ‘bilgiye giden yolda…’ coğrafyanın da mutlu geleceği vardır.
Sizler, yaşadığınız şehri ve şehrin insanını ne kadar tanıyorsunuz!
Coğrafyayla tanış olmak, bilişmek, ondan muradını almak ‘bilgiyle…’ olur. O sebepledir ki, inancımız; ‘ilim meclisi, cennet bahçesi’ diyor. Yaşadığımız şehri bir ilim, bir irfan meclisi haline getirmenin gayreti içerisinde olmanın açacağı çığırı sizler düşününüz!
Sorarım sizlere; “Aşksız sultanlık yapsan ne yazar/ Kendi ellerin mezarın kazar/ Nefsin; örter aklı, örter idraki/ Gönülsüz gözlerde kalmaz nazar” Sadece, maddi zenginlik yetmiyor. Sevdasız ve gönülsüz bir hayatta anlamsız. Aklı, gönül ile besleyen bir düşünce yolculuğu… Hadis, “Kişi dostunun yolu üzeredir. Öyleyse her biriniz, kiminle dostluk kuracağına dikkat etsin” Şurası bir gerçek ki, ‘aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz’
MANAS Yayıncılık diyor ki, ‘Bu şehrin, bu şehrin insanının, insanına ait bütün değerlerin, güzelliklerin dostuyum…’ Elbette ki, güneşin kemal vaktiyle; Yunus’un dili, Sinan’ın eli, Ahi Evran’ın emeli, hayırlara çığır açacak bütün yolların hamalı olmak isteriz.
Acılar, paylaşıldıkça azalır… Bilgi ise bölüşüldükçe artarmış… Bu şehri, öyle bir saf etrafında bir araya getirelim ki, ‘bilgiyle güç kaynaklarına…’ erişelim. İşte, asıl zevki sefa budur. Hayatın muradı budur.
Aç kalınız, alçalmayınız! Ama bilgide ki, açlık insanın dünyasına ‘zifiri bir karanlık’ gibi gelir. Bir zemheri soğuğu gibi aklını dilim dilim keser! Hadis, “Alçak gönüllülük, ilmin meyvesidir” İlim sahibi, dünyanın en güçlü insanıdır. Bilgi ile insana, eşyaya, çevreye, hadiselere ve yaşadığımız coğrafyaya hâkim olabiliriz. Vatan coğrafyasının en güçlü müdafaası, ‘bilgi…’ ile olur.
MANAS Yayıncılık son üç yıl içerisinde çıkardığı 37 eserle, kadim coğrafyanın gönül ve ruh iklimine nüfus etmiştir. Bu eserlerde, bir milletin romanı, efsaneleri, hikâyeleri, dili, irfanı, tabii ve beşeri zenginlikleri, tarihi, gelenekleri, örfleri, musikisi, halk bilimi, masalları, şiiriyatı, insan portresi ve üç kıtaya hükümran olan bir coğrafyanın zengin iklimi…
Asıl yetimler kimdir bilir misiniz? Anadan ve babadan yoksun olanlar değil; bilgiden, akıldan, marifetten, idrakten yoksun olanlardır. Bizleri korkutan nedir; “Fakirlik neredeyse küfür olacaktı! ” hadisinin verdiği tüyler ürperten dehşeti… İlim fakiri olmak, bilgi fakiri olmak; insanın kendisine ve kendisini kuşatan değerlere karşı gafil ve bedbaht olması gibi bir şey!
Bir daha yürekten gelen bir sesle, KÜTÜPHANENİZ MANAS’tan diyoruz. Bu şehirde, birlikte yürüyelim. Güzel niyet, salih amel ve hayırlı bir istikamet çizgisinden başka ne muradımız olabilir ki!
Bir şehrin zenginliğini sadece son model arabalarla, çok katlı binalarla, mağazaların zenginliği; çarşı, Pazar ve kaldırımların kalabalıklığıyla ölçemezsiniz…
O şehirde sosyal ve sivil hayatın zenginliği, kütüphanelerinin çokluğu, fikri ve edebi mahfillerin hareketliliği, tarihi ve kültürel kimliğin canlılığı, güzel sanatların duyarlılığı gibi sebepler manevi kıvamın yoğrulduğu ufuk şehirleri bizlere model olarak gösterir. Hadis; “Bin kapıdan, yüz bin kaleden içeri girebilirsin de küçücük bir gönülden içeri giremezsin”
Bütün mesele nedir, ‘gönüllerde taht kurmak…’ Gönül şehrini bu coğrafyada ihya etmek! Cehaleti, ilimle geri çevirmeliyiz. Bilgide, hünerde, marifette, ihlâsta cömert bir coğrafya sevdasına kendimizi kaptırmalıyız.
MANAS Yayıncılık, bu şehrin en cömert bir dostu, en vefalı arkadaşı, en sadıkane dert ve gam ortağıdır. Bizim arzumuz nedir; Bu şehrin, tekrar abidevi şahsiyetlere sahip olmasıdır. Yarınlarına en güvenilir dost bilgiyle sahip olmasıdır. Şehrin huzur ve güveninin en önemli katığının, ‘okuma…’ ve öğrenme aşkından geçtiğini bilmesidir.
MANAS Yayıncılık, sizleri en kısa mesafeden tutunuzda, en uzak diyarlara kadar götürmenin heyecanını vermenin de haklı gururunu yaşıyor. Okumak, hayal ettiğiniz ve etmekte olduğunuz ufuklara tatlı bir yolculuktur. Elâzığ, haklı olarak Anadolu’da bir gaye ve ufuk şehir olmanın özlemiyle derin ve sessiz bir gönül yangınının işaretlerini veriyor. MANAS’la daha nice yıllara ve güzelliklere [email protected] ve [email protected]

Manas Yayıncılık elektronik Posta Adresi; www.manasyayincilik.com
Manas Yayıncılık Yayınlanmış Eserleri; (Savaştan Sanata İpek) Yrd. Doç. Dr. Ümit Koç, (Harput Kültüründe Din Âlimleri) Günerkan Aydoğmuş, (Türk Dilinde Çokluk Yrd. Doç. Dr. Nadir İlhan, (Dinle Neyden (Mesnevî’nin İlk 18 Beytinin Türkçe Şerhleri) Dr. Şener Demirel, (Emanullah Dönemi Afganistan) Dr. Mehmet Köçer, (Kurşunlanan Türkoloji) Prof. Dr. Ahmet Buran, (Hazar’dan Hazar’a Elmas Yıldırım) Yrd. Doç. Dr. Enver Aras, (Şiir Şiir Elazığ) R. Mithat Yılmaz, (Elazığ Efsaneleri) Prof. Dr. İsmail Görkem, (Nimri Dede) Prof. Dr. Ahmet Buran, (Pulutlu Halil Efendi Hayatı ve Hâtıraları) Yurdal Demirel, (Türk Budunlarının Ortak Atababaları) Mevlüt Uluğtekin Yılmaz, (Balkan Yarımadasında Türk Kavimleri) V.A.Moşkov
Çeviren: Elana İvanova, (Maaday – Kara Destanı) Yrd. Doç. Dr. Selahattin Bekki, (Yazı Hayatının 60. Yılında Şükrü Kacar Armağanı) Mithat Yılmaz, Hasan Özçam, Mustafa Öz, Bedrettin Keleştimur, Öğr. Gör. Recep Bağcı, (Behramoğlu Balak) Lütfi Parlak, (Eğinde Cirit Oyunu) Günerkan Aydoğmuş, (Türkiye Türkçesi Gramer Çalışmaları) Dr. Çimen (Sanaç) Özçam, (Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ve Atatürk) Doç. Dr. Erdal Açıkses, Doç. Dr. Rahmi Doğanay, (Tevfik Fikret’in Şiirlerinde Trajik Durum) Yrd. Doç. Dr. Tarık Özcan, (Harputlu Şair Mustafa Sabri Efendi) Dr. M. Naci Onur, (Geçmişten Günümüze Sözlükçülük Geleneği ve Türk Dili Sözlükleri) Yrd. Doç. Dr. Nadir İlhan, (Kuzey Grubu Türk Lehçelerinde Edatlar) Yrd. Doç. Dr. Ercan Alkaya, (Notaların Kanatlarında Elazığ) Doğan Sever, (Cengiz Aytmatov’un Eserlerinde Eski Türk Dini) Dr. Ali Albayrak, (Yıldırım Sesli Manasçı Aytmatov) Prof. Dr. Abdıldacan Akmataliyev, (Osmanlı Ermenileri Üzerine Araştırmalar 1) Yrd. Doç. Dr. Davut Kılıç, (Tarık Tahiroğlu’nun Hâtıralarıyla Elaziz’den Elazığ’a) Yurdal Demirel, (Şâh u Gedâ (Şâh u Derviş) Mesnevileri ve Bursalı Rahmi’nin Şâh u Gedâ’sı) Yrd. Doç. Dr. Sevim Birici, (Tahtasız Hoca) Feridettin Atatuğ, (İkindi Işığı) Tarık Özcan, (Altay’daki Yüreğim Mağcan Cumabay) Feyzullah Budak, (Bedri Hoca) Prof. Dr. Ahmet Buran, Doç. Dr. Ali Yıldırım, (Bulutoğulları) Yazar: Yurdal Demirel, (Şairler Kardeştir) Reşat Gündüz,
(Milli Kültür Dergisi Dizin Çalışması) Hasan Özçam, (Tealî-i İslam Cemiyeti) Rahmi Doğanay

Bedrettin Keleştimur
Kayıt Tarihi : 21.6.2009 14:16:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Bedrettin Keleştimur