Kurtuluşun Felsefesi Şiiri - Yorumlar

Bayram Kaya
2924

ŞİİR


13

TAKİPÇİ

Bu yazım, Kurtuluş Savaşı Öncesi Sırası Sonrası Durumlar isimli; 'Kurtuluşun Felsefesi' yazı dizimin içindeki bir bölümdür.

Kurtuluşun felsefesini, sadece bir bağımsızlık savaşı olacakla anlamak ve algılatmak, ancak cahil bir aydın zavallılığıdır.

Kurtuluş savaşı acil bir durum oluşla öne çıkıp düşman işgalinin herkeste yarattığı infiali seslenilme düzlemine hitap eden bir ortak konsensüstü durum olma nedeniyle; hemen yanında bir ikinci asıl meselede saltanata karşı verilecek olan egemenlik savaşıydı. Bağımsızlık savaşı, saltanata karşı mücadelenin hem kendisiydi; hem kıvılcımı oluşla, gecikmiş bir tarihsel zorunluluğu, bu fırsat duruma; bilinçli bir denk düşürmeydi.

Saltanata karşı verilecek egemenlik savaşı fikri ve siyasi oluşumu 19 yüz yıl da zaten Osmanlı içinde oluşmuştu. Bu oluşum, yayılabileceği kadar aydın ve etkin çevre içine yayılan bir sınırlılık olmaktan öte, gidememişti.

Tamamını Oku
  • Necdet Arslan
    Necdet Arslan 21.05.2013 - 10:50


    Saptamaların tamamında da tarihsel gerçeğin ve özel coğrafyanın/onun üzerinde kurulu olan ve can çekişen bir sistemin koşullarını çok iyi tahlil eden bir değerlendirme var.

    Kurtuluş ve Kuruluş pratiklerini birbirinden ayrık düşünmek elbette ki olanaksız.İlkin emperyalizme karşı ULUSAL BAĞIMSIZLIK Savaşı'na girişeceksiniz ve bundan yengiyle çıkacaksınız ve daha sonrasında da yurt toprakları üzerinde AYDINLANMA DEVRİMİ'ni gerçekleştireceksiniz.

    Bu aşamaları,19.YY'ın siyasi ve sosyal koşullarından bağımsız irdeleyemeyiz.

    Özellikle yeni sömürgeciliği,ulusalcılık hareketlerini ve pazar edinme politikalarını hesaba katarsak Mustafa Kemal ve kadrosunun teori ve pratikkte ne değin uygun olmayan koşulların içinden uygun koşullar yarattığını görürüz.

    Emperyalizme karşı verilen ve evrenimizde ilk olarak gerçekleştirilen 'Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın sıradan bir kuvvet sınaması olmadığını;planlı ve kendi sistemetiği içinde gelişen aksiyon olduğunu da söylemeliyiz.

    Zaten Dostum KAYA bu süreçlerin tahlilini yaparken 'aydın zavallılığı' vurgusunun altını kalınca çizmesi bundandır.

    Ufuk açıcı ve okuru yeniden düşünmeye davetleyen;içinden geçmekte olduğumuz sürecin boyutlarını sezdirmeye çalışan bu önemli makalesinden dolayı Dostum KAYA'yı tebrik ediyorum.

    Erdemle.Işıkla.

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 1 tane yorum bulunmakta