A-
Bu bir kurtuluşun, felsefesidir.
1-]’İttihat ve Terakki Partisi bizi savaşa soktu da, battık’ denişli; bu tür söylemler kendi mantığı içinde, yaygın bir anlatımdırlar. Ama bu türden denişler, bir başka şekilde anlaşılışla da akamettir, verimsizliktirler. Bu çeşitten fikirler, geçmişteki bir olgunun ya da olguların, kendi devinimeli -dinamik- bağıntıları içinde koparılmalarından oluşan saçılımla abartılarını genelleşir biçimde, yanılgı etme içinde söylenilmesiyle ortaya çıkarlar.
Bu kabil söylemler, sürer olanın bitişinde ve yeni başlangıcı öncesindeki; alınması gereken rollerin, sosyal ve toplumsal yapıdaki yönetsel rol alışların, iyi tespit edilemeyişi; kaynaklıdırlar. Tarihsel yasalar içinde olan pek çok aktiflikler, her zaman tarihi yasaların kendi değeri içinde olan bu aktiflikleri; uygun aktörlerin oynayamadığı süreci göremeyişleridir.
ne ayıldım
ne ayılabilirim
ne ayılmak isterim
başım ağır
dizlerim parçalanmış
tek kelime HARİKA emeğinize kaleminize yüreğinize saygılar üstad...
EMEK DOLU MUHTEŞEM BİR ÇALIŞMA. SONSUZ TEŞEKKÜR, TEBRİK VE SAYGILAR BAYRAM HOCAM...
Dostum KAYA bu kez soluklanarak şiir yazmayı ötelemiş ve eklektik bir konuyu sayfasına taşımış.Yazdıklarını çok dikkatlice okudum.Çok dikkatlice diyorum; çünkü tartışmaya açtığı konu,iyi kavranamadığı zaman bizleri bir çıkmaza ulaştırır.
Yazısında aşamalı olarak üç realiteye dikkat çekiyor Sayın KAYA. Bunlardan ilki Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış süreci,ikincisi bu süreçte İttihat ve Terakki'nin işlevi ve sonrasında da Cumhuriyet Dönemini hazırlayan koşullar,devrimler.Özellikle Cumhuriyet sonrası gelişmelere değgin açıklamalar yazını ağırlık noktası oluşu olarak sunuluyor.
Konuyu buranın fiziki olanakları içinde tartışmak elbetteki olası değil.Ama söyleyeceklerim bir saptamadır.Dikkatinizi çekmek istiyorum.
Şöyle:İnsanlığın geçirdiği toplumsal değişimlerde 19.yy'a emperyalizm damgasını vurur.Siyaset sosyolojisinde ve diyalektikte genel yargı şudur:''EMPERYALİZM VAR OLDUKÇA SAVAŞLAR KAÇINILMAZDIR.'' Konuyu bu realiteye göre açarsak 1.Paylaşım Savaşı'nı hazırlayan temel koşulların neler olduğu kavramakta zorlanmayız.
1.Fransız Devrimi sonrasında Avrupa'da yeni kavramların tartışılıyor olması,
2.Ulusalcılık akımı,
3.Sanayi Devrimi,
4.Yeni Sömürgecilik,
5.Pazar alanları yaratma uğraşları.
Avrupa,sanayi devrimini gerçekleştirdikten yüz yıl sonra bile Osmanlı Devleti'nde üretim basit aletler ve atölyelerle gerçekleştiriliyordu.Karşısında son derece güçlü ve dinamik bir sanayi vardı.Bu güç,kendi içindeki rekabetini pazar alanlarına egemen olma istencine dayandırdığına göre Osmanlı'nın direnci ne olacaktı.Kaldı ki,o dönemde imparatorlukların bi bir çökmekte olduğunu da görmekteyiz.Bu dönemde, ayakta kalabilen Alman İmparatorluğunu,Avusturya-Macaristan İmparatorluğunu,Osmanlı İmparatorlunu kaçınılmaz bir son bekliyordu.Öyle de oldu.İttihat ve Terakki'nin olayların içerisinde yer alışı elbette ki başka bir tartışmanın konusu olacaktır.Ulusal Bağımsızlık Savaşı'mız ve sonrasındaki Aydınlanma Devrimi bir ulusallaşma projesidir ve temelinde Türk kahramanlığı ve Türk kültürü vardır.Bu kahramanlığın ve kültürün lokomotifi ise devletçi bir politikadan yana duruş alan ulusal burjuvazimizdir.Bu burjuvazinin kimliğinde ilericilik ve aydınlanmacılık vardır.Tam bağımsızlığı önemser.Eleştirel us'un gücüne inanır ve onun açtığı çığırda ilerler.Özellikle 1950 sonrasında değişim/dönüşüm olgusunda bir transformasyonun düğmesine basılması ve günümüze değin aşama aşama mevzi kazanarak ilerleyen bir karşı devrimin varlığını ve ağırlığını iktidar kılması rastlantısal değildir.Türkiye Cumhuriyetinin bugün için ulusal nitelikli kurum ve kuruluşlarını,düşünce dinamiklerini yitiriyor olması bambaşka argümanları anımsatmaktadır.Saygı ile.
Oldukça emek dökülmüş bir çalışma.Kişisel değerlendirmelerle bilgi karışımı çok güzel.Tebrik ediyorum.Saygılar...
Tebrikler güzel dost yüreğine sağlık
Konular hakkında görüşlerin serbestçe irade edilmediği dönemlerde konuların tartışmasını yapmak olanaksızdır.
Yakın tarih, bugünkü şartlarda bilim, bilimsellik eşliğinde, tartışılmazların gölgesinde asla genel ve detaylarıyla tartışılamaz.
Bugüne temellendirilen görüşlerin dışında söylemde bulunmanın, sosyal, psikolojik ve yasal yasaklarının yanında, farklı yorumlara göndermeler yapmak zordur.
Konu önemlidir ancak tartışılması olanaksızdır.
Değerli çalışmanızı okumaktan onur duyacağım.
Emeğinizi, çalışmanızı kutlarım.
Bu şiir ile ilgili 6 tane yorum bulunmakta