Kurtuluş Savaşı Öncesi Esnası Ve Sonrası ...

Bayram Kaya
2924

ŞİİR


13

TAKİPÇİ

48]Osmanlı Devleti Aliyesi bunca patırtı kütürtü içinde, daha işin ve vahametin hiç farkında olmayıp, aynı süreç içinde; ne kadar acıdır ki, Japon küffarını! Dine davetle meşguldü! Uçuruma yuvarlanan Osmanlı'nın büyük mesele bu görülüyordu! Osmanlı güncelin gidişinden böylesine habersizdi.

Ve güncelin amacının dışında çapsız toplumsal olmayan bir 4. 5. Yüzyılın konusu olan ve ulusçu devletleri ortaya çıkarmaya yarayan konularla meşguldü! Tümden konjonktürden habersiz, ilişki olur muydu? Olursa o ülkenin sonu ne olurdu? Hele davetine cevaben, Japon hükümdarından aldığı alaycı cevaba rağmen!

Sanayileşmenin devamlı kalifiye (nitelikli) eleman isteyişi vardı. Osmanlı eğitim sistemi olan medreseler, hak getire idiler. Kalifiye eleman yetiştirmekten, oldukça beri idiler. Daha bu çağcıl gereksinimleri üslenip; üstesinden gelebileceği bir yapılanışta, henüz değillerdi. Böyle bir yapının modernizeyi başaramayacağı da çok çok açıktır. Bu bir eğitim ve geri kalış olgusu idi.

Osmanlı kendi içindeki çok kültürlü yapıyı sentezleyecek olan toplumsal üretim ve toplumsal paylaşım teknolojilerini ortaya koymanın başarısını gösterememiştir. Daha sonra bu çok kültürlülük, isyan ve başkaldırıların vesile nedeni oldu. Bu vesile neden temel neden gibi davranmaya başladı. Osmanlı'yı yiyip bitirdi..

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta