Gülnaz
1
Sonbaharın hüzün kokan rüzgarları esiyordu hayatın caddelerinde,
Acının insanları önüne katıp savurduğu,
Kaderin insanlarla oynadığı gibi oynuyordu rüzgar sarı yapraklarla.
Kış kapıya dayanınca, bahçelerde işler hararetlenir bizim buralarda,
Bir karı koca geldi yardıma bu bağ bozumunda,
Ne hasta bekler sabahı,
Ne taze ölüyü mezar.
Ne de şeytan, bir günahı,
Seni beklediğim kadar.
Geçti istemem gelmeni,
Devamını Oku
Ne taze ölüyü mezar.
Ne de şeytan, bir günahı,
Seni beklediğim kadar.
Geçti istemem gelmeni,
Acıyı hissettik bu soluksuz okunacak şiirde. Çaresizliği gördük. ve her hâlükârda insanın umuda tutunduğuna şahit olduk.. Onlarcasından biri Gülnaz. ve dilerim kader birliği yapan tüm Gülnazlar sıkı sıkı tutunurlar umuda..
Tekrar tekrar teşekkürler bu derin paylaşıma..
Sevgiyle..
Sen çok güzel bir kadınsın’’ dedim Gülnaz.
Utandı al al oldu yanakları.
‘’Benim ismimi ne güzel söylüyorsun’’ dedi.
İlk defa kendi ismini duymuş gibi
Gülümsedim, ismin güzelde ondan dedim.
Beni hiç böyle çağırmazlar?-------- Nimet hanım bütün sorun davanın insan davası olmamasından kaynaklanıyor ,kadının bu kadar hafife alındığı bir toplumda isminin söylenmesine bile mutlu olan bir eziklik , bir horlanmışlık ,neden ? özellikle İslam toplumlarında kadın insandan sayılmıyor diye sormak geliyor içimden .BU mükemmel çalışmanızı kutluyorum saygılar sunuyorum .
güzel bir seri oldu,, yüreğine sağlık
Kadın dünyanın her yerinde bir adım geride durur- dünyada bunun geri kalmışlık ve fiziksel güçle ilgili olduğu muhakkaktır- ataerkil toplumsal gelenek tarihin uzun dönemleri hükmünü sürmüş- doğu toplumları bunu dinle (gerçek dini tenzi ederek zaten alakası yok) perçinleştirerek kadını toplumsal yaşamın en ağır en pasif en eksik bireyi haline getirmiştir-….
Doğuda benim yaşadığım yerlerde- kadın çok kıymetli çok değerli – uğruna adam öldürülür- kıyametler kopar- kıyımlar olur –köyler aşiretler bir yerden bir yere göçer öylesine büyük hadislere sebeptir- mesela iki köy yada iki aşiret kavgasını kimse durduramaz- ama bir kadın kavganın ortasına atlayıp başındaki örtüyü yere fırlatınca herkes çekilip gider..
Gel görelim ki nice zaman sonra anladım ki- bu kadına verilen kadını yücelten bir değer değil- bu erkeklerin ve de akraba topluluklarının kendi güç ve imajlarını yüksekte tutmak için kullandıkları bir yöntem- aynı zamanda erkesi zevk ve çıkarlarının da korunması ile ilgili bir sahiplenme meselesidir- sadece- dine bağlansa da dinle ve fiziksel güçle çokda alakası yok- hem doğuda hem karadeniz hem trakyada kadınların erkelerden daha çok çalıştıkları- nerdeyse evin nafakası işlerin tamamı onların sırtındadır-
Ne yazık ki modern dünya ve 21 ci yüz yıl bilgi çağı da çok fazla değişim yapmamış yapamamıştır- …saygılar..
gülnaz ülkemizde ve dünyadaki binlerce gülnazlardan biri.. kayıp bir ömrün yalnızca ismi gülen şiiri..... her seferinde aynı etkiyi bırakan ve gerçek oluşuyla bir o kadar da artan etkisiyle içimizde buruk bir tad bırakıyor yazılanlar.... kutlarım nimet hanım.. yüreğinize sağlık, saygılar size..
Değerli Hanımefendi Arkadaşım; Sizin Gülnaz'ın yüzü bir yerde gülmüş de sizin dikkatinizden kaçmış olmalı... Telaşlanmayın hemen yazıyorum nerede güldüğünü. Geçmiş yılların birinde, iş yerimize karşı cürüm işleyen bir kişi ile ilgili mahkeme kararı ulaşmıştı elimize... Sanık, Adı Soyadı: ...;... falandan olma; ''PERİŞAN'dan doğma... Akıl iz'an fakiri insan, kızına Perişan adını koymuştu. Ya da bizim başkaca örneklerine rastladığımız şekliyle, nüfus memuru kasıtlı olarak öyle yazmıştı da, vatandaş derdini anlatacak mecal bulamamıştı... Gelelim sizin Gülnaz'a ''Küçük dev kadın'' en azından ismi ile gülmüş. Kutluyorum şiiri ve sizi.
Sanıyorum,figürün ötesinde sancı sürmeye devam edecek...Yani bu son şiir değil...En azından ben öyle sanıyorum...Saygılar sunuyorum Nimet Hanım...
Bu şiir ile ilgili 27 tane yorum bulunmakta