Köseli Köyü Gemerek Şiiri - Ömer Tural

Ömer Tural
1489

ŞİİR


5

TAKİPÇİ

Köseli Köyü Gemerek

KÖSELİ KÖYÜ:
Kuruluş Tarihi:1897 yılına tekabül ettiği bilinmektedir.
İsmi, köse insanların çok olduğundan olduğu söylenir. Her köye kendi yaşantı ve tarzına göre bir isim konmuştur. Daha önceki adınınsa Rahli olduğu söylenir. Rahli, rahleden esinlenme bir isim olmalıdır Manası ise ilk başlarda deve ile yapılan uzun yolculuklar sırasında deve üzerinde otururken, aynı zamanda kitap okumak için, semerin çapraz halat kolları arasına düz tahtalar yerleştirerek yapılan bir işlem. Bu işlem daha sonra o devirlerde masa sandalye gibi kavramların da olmaması sebebi ile evlere, iş yerlerine ve kaçınılmaz olarak ibadethanelere de uyumlu hale getirilerek semerden bağımsız bir mobilya haline gelmiştir.
Etnik gruplar: Köye ilk yerleşenlerin bir kısmının Saraç köyü ve çevresinden Irmak bucağı kısmından. Bir kısmınınsa Pınarbaşı tarafından geldiğini yörede yaşayan insanlar bilmektedir. Köye ilk yerleşen kabileler Alikağ, Velikağ ve Abalı kabilesinden olanlardır.
Bunlar geçmişte büyüklerimizin videolarından, konuştuklarından alınmıştır. Hemen hepsi de aramızdan ayrıldılar. Allah rahmet eylesin.
Orta Asya’dan göç eden Kayı boyundan gelme hakiki Türk'lerdir. Türkmen adıyla anılırlar. Mevlana Celalettin, Hacı Bektaş, Pir Sultan Abdal Karacaoğlan ve asrımızın ozanı Âşık Veysel Türkmen soyundan gelmedir. Orta Asya’da Kuraklık baş gösterip kıtlık olması nedeniyle ve Moğolların istilası sebebiyle dünyanın dört bir yanına yayılmışlardır. Bazen kötü görünen işlerde de hayır vardır. Türklerin Orta Asya’dan göçe zorlanması, dünyaya yayılışı, İslamiyet’in de genişlemesine sebep olmuştur. Başta Selçuklu o bölgede İslam’ın temellerini atmış, vârisi olan Osmanlı ise hazır temeller üzerinde İslamiyet’in gelişme aşamalarını inşa etmiştir.
Dünyanın dört bir yanına yayılan Türklerin bir kısmı kuzeyden Azak Denizinden Avrupa topraklarına geçmiş. Güneye gidenler Mezopotamya Dicle, Fırat arası olan maden bakımından zengin bölgelere yerleşmişlerdir. Çin, Hindistan, Kuzey Afrika’da Libya, Suriye ve Şam’a yerleştiklerinden dolayı Dünyanın her yerinde Türk’e rastlamak mümkündür. Malazgirt Savaşı, Selçuklu imparatorluğu ve Osmanlı Balkanları fetih edip Bulgaristan Romanya gibi yerlerde Başta Deliorman yöresine güvenilir cüsseli Türkleri gönderip İslamiyet ve Türklüğün yayılması sağlanmış 650 yıl adaletli Osmanlı İmparatorluklarını sürdürmüşlerdir.
Bu gün Türk deyip geçmeyiniz. Dünya medeniyetinin beşiği bizleriz.
Köseli Türkmenleri Irmak bucağı yakasında bulunmakta iken 1800 yılları sonunda ve 1900 lü yılların başında Halep ve Şam’a develerle giderek kuru üzüm gibi yiyecek maddeleri götürüp gerisin geriye dönüşlerinde ise Değirmen taşı gibi, kaya halinde şekerleri ortasından delerek deliklerden birer sicim geçirip aynı dengede devenin her iki yanında denk yapıp getirirler. Burada da kırarak kullanırlar ve hem de satarlarmış. Ne Arabın yüzü ne Şam’ın şekeri sözü burdan kalmış olmalı
1900 yılların başında Irmak bucağından develerle göç harekâtına geçen bu Türkmen boyları develerle Karagöl Köyünden geçerler. Köy boştur ve Ermeniler şimdiki Mısaçların yerlerinde ev temeli atmaktadır. Bunu Rahmetli Musa İlhan dededen dinleyip video halinde yayınlamışızdır. Ermenilerle karşılaşan Türkmenler dostane vaziyete buluşurlar Ermenilerle. Kendilerinin kalıp köyü hep beraber şenlendirmelerini isteseler de, geçimleri davar ve develerle olduğundan hayvanlarını sineklerin yemesinden dolayı o zamanlar bataklık ve kamışlık olan yerleşim alanında kalmazlar. Şimdiki Köseli Köyüne giderler.
1915 yılında devlet her ne kadar Köseli halkını Karagöl Köyüne yerleşmeleri için zorladıysalar da, Türkmenler gerisin geriye bulundukları yere kaçarlar. Daha sonraları ise yol güzergâhında olan Karagöl köyünün ulaşım rahatlığını gören ve Düzlük arazisinin verimli olduğunu gören Köseli köylülerinin çoğu Karagöl Köyü’ne göçmüşler. Sayısı azımsanmayacak kadar. Karagöl’ün nüfusunu hatırı sayılır vaziyette teşkil etmektedir.
Coğrafya
Sivas iline 140 km, Gemerek ilçesine 19 km uzaklıktadır. Karagöl Köseli arası 6 km. Konumu dağlık olan Köseli Köyü’nün Kuzeyinde dağın arkasında kalan Türkmen Karağılı, kuzeydoğusunda Osmanuşağı, Kevenlik, Ebiler ve Kabaktepe vardır. Batısında Yeniçubuk, Talazlı, Ekizce ve Talazoğlu köyleri bulunmaktadır. Hemen karşısında Karagöl Köyü bulunmaktadır. Dağlık olan bu yörede tahıldan başka ürün yetişmemekle birlikte bölgede hayvancılık da ileri düzeydedir.
Kültürü: İnsanı cömert ve merttir. Anadolu’nun bir avuç örneği olan küçücük Anadolu Köseli köyü insanları misafirperverdir. Çay, Ayran ve yemek ikram etmeden bırakmazlar.
Başlıca yemekleri. Etli Bulgur pilavı, mantı, tarhana, madımak. Yemeklerini tandırda pişiren Köseli köylüleri, Popuç ve yufka olarak pişirirler. Peynirleri Tulukta ve çömlekte Deriye basılmış tuluk peyniri olarak çok lezzetlidir.
İklim: Köyün iklimi, karasaldır.
Nüfus: Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 de 130 kişi iken, 1997 de 166 kişidir.
Ekonomi : Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık: Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2010 - Bekir Ciritçi
2004 - Osman Yıldırım
1999 - Kösenin İsmail
1994 - Irısın Ali
1989 - Çolak habip
1984 - Mehmet gül
- Mehmet Karakaş
- Sinan ciritçi
-

Altyapı bilgileri: Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi kapalıdır.
Cami: Tarihi olan camisi.1960 yıllarında Karagöl Köyünden Rasim Usta tarafından onarılmış. Çatısı yapılmıştır. Rasim ustanın elinden çıkan bu sanat eseri Minber ve Hocanın hutbe okuduğu kısım Tornadan çıkma aksesuarları ile dikkat çekmektedir. Mihrap ve minberdeki doğrama cami içerisine ilk kez girildiğinde dikkat çekmektedir. Daha sonradan ise cami iç duvarları tahta laminantlarla restore edildiği görülen cami bakımlıdır ve imamı vardır.
Derleyen: Ömer TURAL, Bilgiler daha önceden çekilen videolardan alınmıştır. Hepsine Allah rahmet eylesin.

Moderatöre Bildir 46.154.254.186 (?)

Ömer Tural
Kayıt Tarihi : 22.10.2024 21:04:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!