Kucaklama beni, sen, kocam benim. Sendin bir nilüfer gibi varlığımın derininden O'nun fışkırmasını sağlayan. Şimdi bırak da durgun su gibi olayım.
Sev beni, sev beni şimdi biraz daha fazla! Ben, ki mini minnacığım, iki kat yapacağım seni yollarda. Ben, ki çok yoksulum, vereceğim sana başka gözleri, başka dudakları dünyanın tadını çıkarabilmen için. Ben, ki çok alınganım, yarılırım bir şarap testisi gibi aşktan, hayatın şarabı aksın diye benden.
Bağışla beni! Beceriksizim yürürken, beceriksizim uzatırken sana kadehini; ama doldurdun beni böylece ve verdin bana bu şaşkınlığı, böylelikle kımıldıyorum eşyalar arasında.
Bana karşı her zamankinden daha çok şefkatli ol. Kımıldatma kanımı arzunla senin, soluğumu kor alazı yapma.
Sen benim sarhoşluğumsun
ne ayıldım
ne ayılabilirim
ne ayılmak isterim
başım ağır
dizlerim parçalanmış
Devamını Oku
ne ayıldım
ne ayılabilirim
ne ayılmak isterim
başım ağır
dizlerim parçalanmış
guzel bir ceviri ,tesekkur ederiz ..
PARMAĞINI YİTİREN KÜÇÜK KIZ
Bir midye kapıverdi serçe parmağını,
midye kumlara düştü,
deniz kumları yuttu,
balina avcısı tuttu onu denizde,
balina avcısı Cebelitarık'a geldi,
Cebelitarık'da türkü çığırdı balıkçılar:
'Duyduk duymadık demeyin, denizden
parmağını çıkardık küçük bir kızın,
sahibi kimse gelsin alsın!'
Bir tekne verin bana, gidip alayım,
tekneye bir kaptan verin,
kaptana aylık verin,
kentten toplayın kaptanın aylığını:
kuleleri, alanları, tekneleri var Marsilya'nın,
bütün dünyanın en güzel kenti
güzel olur mu hiç parmaksız bir kızla,
balina avcıları susmak bilmiyor,
bekleşip duruyorlar Cebelitarık'da.
Gabriela MİSTRAL
Çeviri: Ülkü TAMER
Gabriela Mistral'den başka bir örnek..yukarıdaki çeviri....
Bir şiir okumuştum :
''hepimiz cennete gideceğiz..''...! diye...
Beni bu dünyanın çoğu lafından azat etmişti..
Merhum Mehdi Dijur da şunu söylüyordu:
Hoş vakit o ki çiçeğin yari şebnem gibidir
diyelim ki bu hemdemliğin ömrü bir dem gibidir
Nitelikli yaşamak nicelikli yaşamaktan iyidir
ki çiçeğin ömrü az verdiği güzellik alem gibidir
Dertsiz kimselerle bizim işimiz yoktur
ki onları cennette görmek cehennem gibidir..
Çeviri Frasçadan : bd
Gabriela Mistral' derdi olanlardandı....!
çevirideki emeğe saygılar..
Behruz Dijurian
çeviriniz için çok teşekkürler
Günün şiirine yapılmış olan eleştiriyi kınıyorum.Şiir ve çeviri son derece nadide...Unutmayalım ki; Şiir,Kültür,Sanat ve Edebiyat sınırsız bir okyanustur ve paylaşılmalıdır...Şairi VE Çevirmeni kutlarım.
Saygılar...
çevirri olduğu için bize farklı gelebilir.. daha çok düzyazıya benziyor.. ama anlatımı güzel..
yinede eline yüreğine sağlık.. biz burda yazanı eleştirmiyoruz.. şiiri eleştiriyoruz.. bunu yazan çok ünlü olsada...
analam düşükleri varsada çeviridendir. özünde muhakkak daha güzeldir..
saygıalrımla..
Teşekkürler.
DEĞİLİM BİR BAŞIMA
Gece uzanıyor
Dağlardan denizlere
Ama ben,senin beşiğini sallayan
Değilim bir başıma
Gökyüzü uzanıyor
Ay düşüyor denize
Ama ben,seni bağrıma basan
Değilim bir başıma
Dünya uzanıyor
Bütün tenler hüzünlü anla
Ama ben,seni kucaklayan
Değilim bir başıma.(Gabrialle Mistral)Çeviri=Tuğrul Asi Balkar
TEŞEKKÜRLER ANTOLOJİ ÖĞRENMİŞ OLDUK ...NİCE ŞAİRLERİMİZİN OZANLARIMIZIN KEMİKLERİ SIZLAYA SIZLAYA ..YAPMAYIN ALLAH AŞKINA YA ..BU MUDUR YANİ ...KENDİ YÜREĞİNİ RUHUNU YAZANLARA NE OLDU .SÖZÜM İLLAKİ İSMAİL AKSOY BEYE DEĞİL O BİR EMEK VERMİŞ ..AMA GÜNÜN ŞİİRİ BU OLMAMALI BENCE ...HİÇ BİR YABANCI EDEBİYAT SİTESİ GÜNÜN ŞİİRİ DİYE GİDİP NECİP FAZIL,ATİLLA İLHAN SEÇMEZ BENCE
Gabriela Mistral Hakkında
Gabriela Mistral, doğum-adı ile Lucilla de Maria Goday Alcayaga, 7 nisan 1889'da Şili'nin kuzeyinde, And dağı yamaçlarındaki Vicuna kasabasında doğar. Bir öğretmenin kızı olan Gabriela Mistral, onbeş yaşından başlayarak hayatı boyunca öğretmenlik yapar. Daha sonra bakan ve devlet-başkanı olacak Pedro Aguirre Cerda ile 1910 yılında tanışır. Cerda daha sonraki yıllarda Mistral'e pedagoji alanında görevler verir. Mistral, 1918'den 1920 yılına kadar Şili'nin güneyindeki Punta Arenas'da öğretmenlik yapar.
1914 yılından başlayarak birçok dergide şiirleri yayınlanır Mistral'in (1914 yılında Wuegos Florales Ödülü'nü kazanır) . Bu şiirler 1922 yılında yayınlanan 'Umutsuzluk' (Decolacion) adlı kitabında toplanır. 1923 yılında ilk Meksika yolculuğunu bir pedagoji konferansına katılmak amacıyla yapar.
1924 yılında, ikinci kitabı 'Şefkat' (Ternura) yayınlanır. Bundan sonra ülkesinin kültür-ataşesi olarak Latin Amerika'ya, Kuzey Amerika'ya yolculuk eder. 1938 yılında üçüncü kitabı 'Ormancılık' (Tala) ve 1954 yılında dördüncü şiir kitabı 'Üzüm-ezeceği' (Lagar) yayınlanır.
Latin Amerika'nın 'tanrısal Gabriela'sı, Gabriela Mistral büyük tutkuların şairidir. www.antoloji.com sayfalarında çevirisi de yer alan 'Oğul Şiiri' (Poemas Del Hijo) , şiirleri içersinde en önemlisi (daha doğrusu baş-yapıtı) olarak kabul edilir. Bu şiirde insanı sar(s) an en önemli öğe, şiir boyunca akan o büyük tutkudur: Bir kadının en büyük arzusu sevdiği adamdan bir oğul doğurmaktır. Sevdiği adamın ölümüyle, çocuğunu doğurmak olanağı yok olmuş kadının yaktığı ağıttır bu şiir. Acılı, tutkulu bir ağıt. Böylece başlar acı ve umutsuzluk tutkuyla akmaya Mistral'in karanlık şiiri boyunca. (Mistral'in nişanlısının canına kıyması duygu yükü ağır basan, umutsuz ve karamsar şiirler yazmasına yol açar. 'Oğul Şiiri'nin yer aldığı kitap 'Umutsuzluk' için Mistral şöyle demiştir: 'Bu acı kitabı dilerim Tanrım affeder.')
Şili'li büyük ozan Pablo Neruda 'Confieso Que He Vivido' adlı anılarında (bu yapıt 'Yaşadığımı İtiraf Ediyorum' adıyla Türkçe'ye çevrilmiştir) şöyle bahsediyor Gabriela Mistral'den: '... Tarlanın sarı ve titreyen bir halı olduğu bu Eylül ayınada çiçekleniyor kolzalar. Burada, sahilde gürlüyor güney rüzgarı dört gündür fevkalede bir kızgınlıkla. Gece rüzgarın bütün devinimleriyle dolu. Aynı anda okyanus hem yeşil bir pencere gibi açık ve hem de koskocaman beyazlık gibi. Gel, Gabriela, kolza-tarlalarının sevgili kızı, bu taşlardan, bu kocaman rüzgarlardan gel. Sevinçle karşılıyoruz ve selamlıyoruz seni. Kimse unutmayacak senin şarkılarını ve senin yabansı alıç-dikenini, Şili'nin kar'ını. Şili'lisin sen. Halka değginsin sen! ...' (Çev.: İsmail Aksoy) .
Gabriela Mistral ana-dilini yetkinlikle kullanan bir şairdir. İspanyolca yazdığı yetkin dizelerin başka bir dilde verilemeyeceğini düşünüyordu Mistral. Bu yüzden uzun yıllar şiirlerinin çevrilmesine izin vermemiştir. Bunun doğal bir sonucu olarak da İspanyolca konuşulmayan ülkelerde uzun yıllar tanınması olanaklı olmadı Mistral'in.
1945 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Gabriela Mistral, ülkesi ve Unesco yararına uzun bir pedagoji ve kültür kariyerinden sonra, bütün dünya tarafından tanınan ve sevilen bir şair ve insan olarak, 1957 yılında, bir konferans için bulunduğu Long Island' (ABD'de) ölür.
Gabriela Mistral'in ölümsüz şiirleri Türkçe'ye kazandırmış olmaktan övünç duyuyorum. (Gabriela Mistral'in şiirlerini okumak için: http://www.antoloji.com/gabriela_mistral) Eğer bu şiirler Türkçe'de kulağa hoş geliyorsa, bu her şeyden önce Gabriela Mistral'in büyük bir şair olmasından kaynaklanıyor.
Evet, Şilili'dir Gabriela Mistral. Türkiyeli'dir, Çinli'dir, Sudanlı'dır, O. Özetle dünyalıdır Gabriela Mistral. Çünkü dünyanın bütün anaları için söylemiştir türkülerini. Bu yüzden kimse unutmayacak şarkılarını O'nun. Halka değindir çünkü O. Dünya halklarına...
blogcu da bulduğum yazıdır Gabriela Mistra için.
Teşekkür ederiz İsmail AKSOY.
Kucaklama beni, sen,
kocam benim.
Sendin bir nilüfer gibi varlığımın derininden
O'nun fışkırmasını sağlayan.
Şimdi bırak da durgun su gibi olayım.
Sev beni,
sev beni
şimdi biraz daha fazla!
Ben, ki mini-minnacığım,
iki kat yapacağım seni yollarda.
Ben, ki çok yoksulum,
vereceğim sana başka gözleri,
başka dudakları
dünyanın tadını çıkarabilmen için.
Ben, ki çok alınganım,
yarılırım bir şarap-testisi gibi aşktan,
hayatın şarabı aksın diye benden.
Bağışla beni!
Beceriksizim yürürken,
beceriksizim uzatırken sana kadehini; ama doldurdun beni böylece ve verdin bana bu şaşkınlığı,
böylelikle kımıldıyorum eşyalar arasında.
Bana karşı her zamankinden daha çok şefkatli ol. Kımıldatma kanımı arzunla senin,
soluğumu kor-alazı yapma.
Şimdi bir peçeyim ben yalnızca.
Bütün bedenim
altında bir çocuğun uzanıp uyuduğu bir peçedir!
Gabriela Mistral
Teşekkürler antoloji.
Bu şiir ile ilgili 8 tane yorum bulunmakta