** Kırılma Noktası* Şiiri - Nilgün Acar

Nilgün Acar
380

ŞİİR


3

TAKİPÇİ

** Kırılma Noktası*


KIRILMA NOKTASI

VİVALDİ’ nin MEVSİMLER adlı yapıtı doluyor kulaklarıma, bilgisayarımdan.Çok gürültülüleri dışında,hemen her tür müziği seviyorum.Ne ki, klasik müziği tümünden daha çok seviyorum.
Yeni evimize taşındık.Bu gece,bir hafta olacak,bu eve geleli.Yaşadıklarımı-yaşamak zorunda bırakıldıklarımı düşünüyorum.Yüreğimdeki sızılar,acıların tortuları,isyanlar,hırçın darbelerle,vuruyor ruhumun en derin yerlerine.İçimin çığlıkları susmuyor.Ömrümün sonuna dek te susmayacağını,dayatmalara hep başkaldıracağını,çok iyi biliyorum.
Evet,yeni bir eve taşındık.Ama nasıl? Günlerce ev araştırdık.Ben internetten,Şerife,sokak-sokak,mahalle-mahalle yürüyerek.Çok ev var kiralık ya da satılık.Ama o evlerin her türlü koşulları,bana uymuyordu.Ya apartman bahçesi,daire girişleri,ya da ev içi alanlar,balkon-banyo-oda kapıları tekerlekli sandalyeyle girip çıkmama,hareket etmeme uygun değildi.
Hele bir gün,Şerife’nin beğendiği bir apartman dairesini görmeye gittim.Apartmana giriş ve asansör mükemmeldi.Ne ki,evi dolaşıp,tekerlekli sandalyemi denerken,özellikle balkon kapısının çok dar olduğunu gördüm.Evi gezdiren emlakçı,kapıyı söktürüp,duvarı biraz açtırmaya,ev sahibini razı edeceğini söyledi.Hiç mantığıma uymadı.Zaten beşyüz lira kendisine, beşyüz lira depozito istiyordu.Beşyüz lira da kira.Bir anda, binbeşyüz lira birden vermem gerekiyordu.Yapılacak masrafı da, elbetteki ben karşılayacaktım.Düşüneyim diyerek,ayrıldım oradan.
Şerife’yle dolaşmaya,ev araştırmaya devam ettik.Bir ev sahibi bayan,bizi beğenmedi. “Size göre değil bu ev.” Diyerek, savdı başından.Çok zor değildi eve giriş.İkişer basamak vardı,iki tane.Kolay aşılırdı.Ama o,sözde öğretmen emeklisi,kibirli hanım,bize evi bile gezdirmedi.Teşekkür edip,ayrıldık yine oradan.
Dolaşırken:Bir kiralık ev yazı daha gördük.Dışarıdan çok güzel görünüyordu apartman.Kiralık daire de giriş katıymış.Yeni bir umut ve heyecanla,bahçeye girdik.Apartman kapısına yöneldiğimizde,soluğumun kesildiğini,tükendiğimi duyumsadım.
Daha apartmana girerken,onbeş-yirmi basamaklı ve dönerli bir merdiven duruyordu karşımda.Baktım,baktım,öylece baktım o merdivene.Herbir basamak,karesiyle çarpılarak,tonlarca ağırlığıyla,üzerime çöküyordu sanki.Hiçbir şey söylemedim.Bakıyordum yalnızca.Şerife,ev sahibiyle,içeri girdi,evi görmek için.
Onları beklerken,gözlerimi kapadım.Yaşlar süzülüyordu yanaklarıma.Yoktu işte,hiçbir şeye hakkımız yoktu.Engelli- özürlü-sakat damgasını vurdukları bizler,hayatın tüm alanlarında,yok sayılıyorduk.Küçücük,basit önlemler alınmayarak,belirli düzenlemeler yapılmayarak,her şey engelleniyordu,acımasızca.
Ben artık,kırılma noktasındaydım.Sulu gözlü filan değilimdir.Küçüklüğümden beri,kimsenin yanında ağlamam.Duygu sömürüsü yapmam.Ama o bahçede,herkesin içinde ağlıyordum.
Sanki ıpıssızdım.Yüzümü güneşe tutmama karşın, kapkaranlıktı etraf.Uzay boşluğunda savruluyordum.Ayaklarımın altında,toprak-su yoktu.Tanımsız bir acıya kesmiştim.İçimin isyan depremlerini anlatamam.
Her damla gözyaşım, “İnsanlar için yoksun sen ve tüm senin gibiler.” Öyleyse,ötenazi uygulasınlar,tümüyle yok etsinler.Yeter artık.Madem yaşam hakkı tanımıyorlar,Kendi seçimimiz olmayan,özel durumlarımız nedeniyle,ayrıca cezalandırılıyoruz.NEDEN? ” Diye haykırıyordu.
Deniz annemin yanına koşmak.Kendimi dalgalara bırakmak,bir daha insanca hiçbir şeye gereksinim duymamak.Deniz annemin,soluk aldırmayan öpücükleriyle, sonsuz uykulara dalmak.Bu acımasızlığı,yüzlerine çarpmak istiyordum.Yorgundum,sıkılmıştım,bıkmıştım karşıma çıkarılan, anlamsız-gereksiz engellerden.
İçim çığlık çığlığa,sessizce ağlıyordum.Şerife’yle ev sahibi yanıma geldiler.Şerife sarıldı bana,içeride de aynı merdivenler var diyerek.O,biliyordu,neden ağladığımı.O da,benimle birebir yaşıyordu,küçücük önlemlerle yok edilebilecek,karşımıza çıkarılan engelleri.
Bir evde,parasını vererek bile oturmaya hakkımız yoktu. Birçok yerdeki sözde rampalardan,iki üç kişiyle güç çıkabiliyorduk.Yanında birisi olmayan bir özel durumlu,tek başına çıkamaz o,süs rampalardan.Ankara ve İstanbuldaki çoğu taksi şoförleri almıyorlardı arabalarına.Kimi gün gülmüştüm,kimi gün,öfkelenmiştim.
Ama bu ev bulamama sorunu da eklenince.Kırılma noktasında,akıyordu gözyaşlarım.Hayata çekilen bir isyan bayrağıydı,bu tuzlu yangın.Ev sahibi bey de üzüldü.Yüzüme hüzünle bakarak,lütfen ağlamayın dedi.Teşekkür ettim ve ailem bildiğim,çok sevgili arkadaşlarımın yanına gittik Şerife’yle.Onların sıcaklığı,içimi ısıttı.
Ertesi gün,Şerife tekrar ev aradı.Güzel bir ev bulmuş. 6 basamakla eve çıkılıyor.Asansör var ama bizim kattan sonra başlıyor.Şimdilik,inip çıkarken,sorun yaşıyoruz.Ama portatif bir aparat yaptıracağız.
Merdin inip çıkma asansörlerini araştırdım internetten.4 ya da 6 bin yurodan başlıyormuş.Kendi olanaklarımla almam,olanaksız.Zaten,hangi özel durumlu insan alabilir ki? Bizim gereksinim duyduğumuz araçlar-aletler,çok pahalı. Böyle olmamalı.Daha makul ve indirimli yararlanmalıyız,gereksinimimiz olan araç ve gereçlerden.
Yeni evimi çok seviyorum.Şerife’yle güzelleştirdik, süsledik.
Olanaklarımız ölçüsünde,ihtiyaçlarımızı tamamlamaya çalışıyoruz.Onurlu ve dimdik ayaktayız.
Yarın,1 Mayıs yürüyüşüne katılacağım.Ben de bir emekçiyim,birçok alanda.Hayatın kalbinde olmaya çalıştım hep. OLACAĞIM DA.Bazen dibe de vursam,kırılma noktalarına gelsem de.Sokak ortasında ya da gizlice ağlasam da.HAYATIN KALBİNDEYİM.BAŞROL OYUNCULARINDAN BİRİYİM.O KADAR ÇOK FİGURAN VAR Kİ…YA DA FİGURAN VE SEYİRCİ BİLE OLAMANLAR.
Nilgün ACAR
30. 04. 2009 ALANYA

Nilgün Acar
Kayıt Tarihi : 19.5.2009 16:35:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Metin Eser
    Metin Eser

    Nilgün hanim sizi cok iyi anliyorum ve azminizden dolayi da ayrica tebrik ediyorum. Ben de trafik kazasi gecirdim ve yaklasik 3 ay tekerlekli sandalye kullandim. Insan ne zorluklarla karsilasiyor cok iyi anliyoum sizi. Hani bir söz var yasamayan bilmez derler. Bu söze aynen katiliyorum ama ben de ekliyorum 'bilmek icin yasiyor gibi düsünmek gerek'. Artik hayata cok farkli bakiyorum ve hayat felsefem tamamen degisti, insanlari daha cok seviyorum ve tekrar söylüyorum sizi cok iyi anliyorum.

    Bir arkadasim vardi Ankara da ismi Tülin, o da tekerlekli sandalyede yasiyordu ve inanilmaz zorluklar asarak neler basardigina sahit oldugumda kendimden utandim. Ben ona göre cok üsengec ve tembeldim. Ama artik öyle degilim yasadigim kaza bana cok sey ögretti.

    Calismalarinizda ve hayatinizda kolayliklar dilerim.

    Sevgi ve muhabbetlerimle.

    Cevap Yaz
  • Mehmet Tekeci
    Mehmet Tekeci

    yÜREĞİ GÜZEL DOSTUM BİZİMDE BAZEN DİBE VURDUĞUMZU GÜNLER ÇOK OLUYOR. hEMDE SENİN KENDİ ELİNDE OLMADAN YOKSUN OLDUĞUN ŞEYLER BİZDE OLMASINA RĞMEN. HAYATA DİPTEN BAŞLAMAKTA OLSA HEP BAŞLAMALIYIZ. BİZE HAYATI TERK EDİP GİTMEK YAKIŞMAZ.
    SEN Kİ BANA BİLE HAYATA TUTUNMA KUVVETİNİ VEREN KİŞİSİN. AZ KALDI. HAZİRANIN 13 ÜNDE İNŞALLAH YANINDA OLACAĞIM. İSTANBULDA OLDUĞU GİBİ UZUN UZUN DERTLEŞİRİZ. İMKANLARIMI[Z KISITLI DA OLSA BİZ BİZE YETERİZ. SEN CANINI SIKMA VE HER ZAMAN HAYATA SIMSIKI TUTUN.
    BAŞROLE TALİP OLMAK ÇOK ZOR BE DOSTUMBEDELLERİ DE VAR. TALİP OLANLAR BİZ[ OLDĞUMUZA GÖRE AŞACAĞIZ GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİREREK.
    YARDIMCINA SONSUZ SELAM VE HÜRMETLERİMİ İLET. ELİN AYAĞIN OLDUĞU İÇİN. ONUN ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUM. OMUHTEŞEM Bİ İNSAN. ZATEN SENİN YANINA MUHTEŞEM OLAMAYN KİMSE GELEMEZ.
    GÖRÜŞMEK ÜZERE. GÜZEL DOSTUM SEVGİYLE KALIN

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (2)

Nilgün Acar