KERBELA, Zalim ile Mazlumun, İyi ile Kötünün, Doğru ile Yanlışın Mücadelesidir. KERBELA İnsanlık Tarihinin En Büyük Özgürlük Öğretisidir'
Gerçekten de Kerbela'ya bütün sloganik yaklaşımların dışında, bir özgürlük ve insanlık laboratuvarı olarak bakıldığında bu hareketin kendisinden sonra oluşmuş bütün ilerici ve devrimci hareketlerin kaynağını teşkil etmiş olduğunu görmemiz mümkün.Bugün bile yeryüzü devrimcilerinin el kitabı olacak niteliğe sahip muhteşem bir kıyamdan ve insanlık hareketinden bahsetmekteyiz Kerbela'dan bahsederken.
Gandi'ye ülkesini İngiliz emperyaliziminden kurtarmak için çıktığı yolda, kendisine neyi örnek aldığı sorulduğunda verdiği yanıt; ' İmam Hüseyin ve Kerbela hareketi' olmuştur.
Bu kısa makalede Kerbelayı bütün boyutları olarak ele almak hem bir yazar olarak benim kudretimi aşar ve hem de yazının hacmini.
Çünkü Kerbela, ne günümüz devrimcilerinin bir çoğunun algıladığı gibi tek boyutlu ve tek yönlü bir vektörel harekettir ne de günümüz mistiklerinin algısında yer bulan bir kadere rıza gösterisidir. Ne de statükocuların ifade ettiği gibi bir isyan ve terör hareketidir. Kısaca özetlemek gerekirse Kerbela gerçek bir özgürlük öğretisidir. Bu hareketi kabaca incelemeye kalktığımızda içinde insana ait ve insanca olan her olguyu (negatif ve pozitif) görmek mümkün. Bu bakış açısından hareketle Kerbela aynı zamanda bir İnsanlık Mektebidir.
Bu yazının hacmini zorlamaksızın, bu hareket üzerinde her çağa hitap edecek analizlerde bulunmak olayın taraflarını ve zamanın şartlarını özetlemekle mümkündür. Fakat bu özetlemeyi yalnızca olayın meydana geldiği zaman diliminin özel şartlarına mahkum etmek, bu özgürlük hareketini bu insaniyet mektebini tarihin kalın perdeleri arkasına hapsederek, mesajının bu güne taşınmasına engel olmak anlamına da gelebilir.
Denizler ortasında bak yelkensiz bıraktın,
Öylesine yıktın ki bütün inançlarımı;
Beni bensiz bıraktın; beni sensiz bıraktın.