Kastamonu -2-
“ Of oof
Sepetçi oğlu bir ananın kuzusu
Hiç gitmiyor yüreğimden sızısı
Böyle imiş alnımızın yazısı
Yassıl dağlar Osman Efem geliyor.
*
Biri bir koca görür rüyasında:
Yüz lira maaşlı kibar bir adam.
Evlenir, sedire taşınırlar.
Mektuplar gelir adreslerine:
$en Yuva Apartmanı, bodrum kati.
Kutu gibi bir dairede otururlar.
Devamını Oku
Yüz lira maaşlı kibar bir adam.
Evlenir, sedire taşınırlar.
Mektuplar gelir adreslerine:
$en Yuva Apartmanı, bodrum kati.
Kutu gibi bir dairede otururlar.
Yüreğinize sağlık mısralara dökülen bu anlamlı şiirini ve yürek sesinizi güzel anlamlı şiirinizle yolculuk yapan şair kalemini ve yüreğini kutlarım güzel yüreğinizin coşkusu da asla bitmesin sizi ve şiirinizi canı gönülden kutlarım.Saygı ve sevgilerimle.
Âşık Kemali, Âşık Zikri, Feyzi
Yorgansızın Hakkı büyüler bizi
Âşık Meydanî bırakmıştır izi;
Şair diyarı farkım Kastamonu.
Kastamonu sığar mı iki şiire kahramanları var, tarihi, kültürel zenginlikleri var. Ozanları, şairleri var.. Anlat anlat bitmez Kastamonu...
memleket özlemiyle yanıp tutşan nazır hocama bu güzel şiirinde kastamonuyu bize tanıttığı için teşk ederim++10
Nasrullah Cami'sinin şadırvanından su içen ya yedi yıl sonra gelir ya da yedi kere buraya gelir gider, dediler..... Biz de içtik.... Hiç düşünmediğimiz bir zamanda tam da yedi yıl sonra tekrar gittik Kastamonu'ya .... Çok değişmişti, görmeseydim, anlatılanlara inanmam çok zordu.....Kalesini, ermişlerini bir kez daha gezdik, ziyaret ettik... Bu sefer şadırvandan su içmedik!.....
İyi ki yazmışsınız bu şiirleri Nazır Bey..... teşekkür ederim.......
Devam edecek, belli Öğretmenim..
Burada özetleyeyim müsaadenizle..:
Anadolu öyle bir coğrafya ki. Ne yerleşen vazgeçebilmiş, ne duran göçebilmiş..
Her köşesi ayrı güzel, her şehri tarih kokar..
Kastamonu işte bu illerimizden biridir.. Karadeniz'in batısında 'cennetten', yeşilden, tabiatın kendisine sunduğu o eşsiz güzellikten bir köşe..
Atalarımızdan kalan değerli bir emanet, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan süreçte 'KAHRAMANLIĞI' ile ün salmış tam bir Türk Yurdudur, Kastamonu..
Seriniz, emeğiniz için teşekkür ediyorum, kutluyorum sizi Nazır Öğretmenim..
görmediğim ender şehirlerimizden olan Kastamonuyu, şiirlerinizle de olsa gezmek güzel oldu Nazır hocam... bu güzelleme için kutluyorum sizi, tebrikler
nazır vey her yürekte turt sevgisi vardır sıla hasreti olurda bir yüreğin kendi emeleketini bu kadar güzel alatması bir başka duydu bir başka sevgidir tarihi akışından başlatarak fonklörü, kültürüi ovası dağı bereketi haraekt ormanı derdi dermanı iisnanı shreti şanı efesi efendisi ile ancak bukadar içili ve güzel anlatılabilridir canı gönülden kutluyorum 1-2- 3- 4 hwepis güzeldi
II. Mahmut döneminde, Kastamonu ilinin Araç ilçesi, Boyalı bucağı, Yukarı Afşar köyünde doğmuştur. “Sepetçi” lakabını, babası Sepetçi Mehmet Pehlivan’dan almıştır.
Babasından kalma sepetçilik mesleğini yapmaktayken, eşkıyalıkla geçinen, Kastamonu ve çevresini haraca kesen Zileli Rüstem ve adamları dükkanını basarak kendisinden haraç sepet isterler. Osman da yoksul bir esnaf olduğunu ve parasız sepet veremeyeceğini söyleyince Rüstem ile kavgaya tutuşurlar ve Rüstem’i orada öldürür. Bu olayın ardından dağa çıkar. Sepetçioğlu Osman Efe adıyla nam salar. Bu arada gıyabında mahkemesi yapılır ve Kadıi Sepetçioğlu’nun nefs-i müdafaa nedeniyle Rüstem’i öldürdüğünü söyler ve Osman beraat eder. Köpekçioğlu Osman Efe ve 14 arkadaşı by müjdeyi vermek için Sepetçioğlu’nu arayıp bulurlar. Bir ara Araç’ın Huruşveren köyündeki bir düğüne güreşmek amacıyla gelir. Güreşler sırasında köyün ağası Tahmiscioğlu Mustafa Bey’in kızı Afet ile aralarında bir yakınlık doğar, birbirlerine aşık olurlar. Mustafa Bey, durumu hisseder ancak bu durumdan mutlu olur ve Osman’ı oğulluğu olarak koruması altına alır.
Mustafa Bey, eski bir yeniçeri artığıdır ve Osmanlı’nın yeniçeriliği ortadan kaldırmasından dolayı Osmanlı’ya karşı Efe’yi kullanmak ister. Efe bu isteğe karşı çıkaran ağasının tepkisini toplar. Bunun üzerine sevgilisi Afet ile Gülpü dağlarına çıkar. Buradan da İstanbul’a geçmeyi düşünmektedir. Ancak Mustafa Bey, Kastamonu Valisi’ne Sepetçioğlu’nun bir eşkıya olduğu ve Padişaha karşı bir başkaldırı düzenlemek amacıyla dağa çıktığını ve İstanbul’a Padişahı tahttan indirmek için gideceğini bildirir. Bu durum saraya da bildirilir. Hakkında yakalanıp İstanbul’a götürülmesi yönünde ferman çıkarılır. Zaptiyeler tarafından Gülpü dağlarında sıkıştırılmasına rağmen buradan kaçmayı başarır. Ancak sevgilisi Afet yakalanarak Kastamonu Cezaevine kapatılır.
Sepetçioğlu çevresine topladığı 60 kadar Zeybek ile Kastamonu Cezaevi’ni basarak Afet’i kurtarır. Ancak, Kışlaönü’nde 1500 asker tarafından etrafı kuşatılır ve burada çıkan çatışma sonucu yakalanır ve İstanbul’a götürülür. Bu sırada Tahmiscioğlu Mustafa Bey baş kaldırarak Kastamonu ve Sinop’u ele geçirir. Bunun üzerine II. Mahmut asıl başkaldırıyı öğrenir ve Sepetçioğlu’nu bağışlar. Sepetçioğlu’ndan Cide’de asker toplayarak Tahmiscioğlu güçlerini vurmasını ister. Osmanlı ordusuyla Sepetçioğlu güçleri birleşerek Tahmiscioğlu başkaldırısını bastırırlar. Bunun üzerine padişah tarafından ödüllendirilir. Kendisine çeşitli hediyelerle birlikte bir de ev verilir ve Kastamonu’nun sayılı varlıklıları arasında ölümüne kadar mutlu bir yaşam sürdürür.
.........evet hikayeyi olduğu gibi düşmek istedim merak eden dostlar için...iftira ve düzenbazlıkla bir yiğide nasıl kıyıldığını herkes okusun..yüreğim sızladı okurken..rahmetla yad ediyorum Osman efeyi...saygıalrımal Nazır hocam...
kastamanunu o insancıl dostları geldi hatrıma bu eserde..evet sanırım efsaneleşmiş bir yiğit sepetçi oğlu osman efe..tabiki hemen araştırmasını yapacağım... eşsiz memleket türküsü tütedursun mısralarda ben bir araştırayım osman efeyi..tam puanla..hocam ekliyorum..
Bu şiir ile ilgili 14 tane yorum bulunmakta