Küçük bir kasabanın yakınında
Kargalar yaşıyorlarmış ormanda
Her neyi bulsalar hep yerler imiş
Bulmazlarsa da çalarlar imiş
İsimleri hırsız kargalar olmuş
Çocukluk, o derin ırmak çağrısı
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
Devamını Oku
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
çok güzel
Anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az. Karga ile Tilki hikayesinden öğrenecek çok şey, alınacak çok ders var. Kutlarım.
Sakın aldanma nefsin hilesine
..nefsine uyanın hali harap...yüreğinize sağlık saygılar +10 yörükkızı
K U T L A R I M
U
T
L
A
R
I
M U H T E Ş E M.......Gönülden tebrik ederim Tam puan.
ÇOCUKLARIN OKULDA OKUYACAĞI BİR ŞİİR OLMUŞ,ÇOK HARİKA,EMEĞİNE SAĞLIK HOCAM,YÜREĞİNİZ DERT GÖRMESİN,SELAM VE DUA İLE..
tebrikler çok güzel
Üstadım tebrikler..
Bu kadar güzel anlatılabilir.
Hakk nuininiz olsun..
saygılar
Esselamü aleyküm
Sevgili kardeşim yorum mesajında mesajında sorduğun :
''Fakirin burada bir sorusu da olacak. Burada peynir hem karganın hem de tilkinin asıl yiyeceklerinden değildir. O halde neden başka bir şey değilde özellikle peynir kullanılmış? Aydınlatırsanız memnun olurum.'' demişsiniz.
Şimdi mümkün olduğu kadar öz ve kısa anlatmaya çalışacağım.
Çünkü,kişinin ilmine,irfanına,anlayışına göre manalandırılıp anlatılabilir.
Cenabı hak size ve bize anlayış ve idrak genişliği verip,hakkı hak bilerek hakka uymayı; batılı batıl bilip batıldan uzaklaşmayı nasip eylesin.......... Amin... Amin... Amin.
Sizin baktığınız açıdan değerlendirecek olursak
Karga:sadece şekil ve sözle müslüman olanı
Tilki: Aklını ilah edineni
Peynir ise: ilahi vahyın ışığında aydınlanıp siretle sureti/imanla ameli birleştiren tevhidi sembolize eder.
İşte bu sebebten dolayı karganın sembolüze ettiği kişi: tevhidden mahrup olup sadece surette ve sözde kalarak tevhide eremeyen kişiyi sembolize ettiğinden, tevhidi (Yani zahir ile batını birleştirmeyi) sembol eden peynir karganın aslı gıdası olamaz.
Tilki ise hem suretten hem siretten mahrup olup ruhunu ve ahlakını besleyecek olan (peynir sembolü) tevhidden mahrum olduğu için aslı gıdası olamaz.
Bu sebebten tevhid ve hakıkatı arayanların karga gibi sadece şekil ve sözde kalarak veya Tilki gibi tevhid,hakıkat,vahdet v.s gibi güzel sözlerin ve kelimelerin hile ile arkasına şer-i hükümleri terk edenler; tevhidin aslından beslenmedikleri için bunlarda görülen gösterişli ve güzel sözlere aldanmamak gerektiğini, aslı güzellikten mahrum olup gıdalarının aslı o olmadığını anlatmak için peynir misaliyle her ikisinin de aslı gıdası olmayanla misallendirilmiştir....... Tevhidi (m.alisemizoğlu)
kutluyorum harikaydı.tam puan
Selamunaleyküm. Bu dizeleri bizimle paylaştığınız için Allah sizden razı olsun. Biz yıllardır bu masalı masal diye dinliyorduk oysa sayenizde tefekkür ettiğimizde içinde ne hakikatler barındırdığını farkettik. Şiirde istifade edilecek muhakkak çok unsur var. Fakat fakirin burada iki önemli çıkarımı var. Birincisi karganın tarifinde mevcut. Karga görünüşü, sesi ve hareketleri itibarı ile çirkin, sevilmeyen bir hayvandır ayni zamanda hırsızdır. Ayni şekilde Allah (C.C.)ve Resulunun (S.A.V.) emir ve yasaklarına uymayan şeyler de kötü ve çirkin olduğu gibi sevilmezde. Ahkama uymayan konulara yönlendiğimizde kendimizi hemen hırsız karganın yerine koyup ne duruma düştüğümüzü görmemiz lazım. İkincisi de tilkinin tarifinde mevcut. Tilki görüntü itibarı ile karganın aksine güzel bir hayvandır. Postu da çok kıymetlidir. Ayrıca kurnaz ve akllı bir hayvan olarak bilinir. Nefis te bize güzel ve kıymetli unsurlarla yaklaşır önce. Asıl maksadı bizi ahkamdan uzaklaştırmaktır. Ama bunu belli etmez. Tıpkı tilkinin amacını gizlediği gibi. Türlü numaralar, hileler ve hikayede anlatıldığı gibi gururumuzu okşayan güzel sözlerle bizi kandırmaya çalışır. Özellikle de aklı kendi amaçları doğrultusunda kullanır. Genelde de başarılı olur. O halde bir şey nefsimize güzel görünmeye başladığından itibaren kendimizi yine karganın yerine koyup bu kez peyniri sıkı sıkıya kavramalıyız, yani emir ve yasakları dilimizden ve gönlümüzden düşürmemeye gayret etmeliyiz. Fakirin burada bir sorusu da olacak. Burada peynir hem karganın hem de tilkinin asıl yiyeceklerinden değildir. O halde neden başka bir şey değilde özellikle peynir kullanılmış? Aydınlatırsanız memnun olurum.
Bu şiir ile ilgili 11 tane yorum bulunmakta