Mehmet Demir Atmalı - Karayılan Filmine ...

Mehmet Demir Atmalı
216

ŞİİR


4

TAKİPÇİ

KARAYILAN FİLMİNE BİR ELEŞTİRİ
_1-Bu eleştiriyi yapmadan önce Karayılan’ı “Antep Harbinin Bütünü” içerisinde ele almak gerekirdi. Karayılan’ı veya Şahinbey’i sadece ön plana çıkarmak doğru olmaz demiştik. Bu dizide Karayılan ön plana çıkarılmıştır. Bu durumda Şahin Bey’e haksızlık olmuştur. Şahin Bey’i ön plana çıkarırsanız, Karayılan’a haksızlık olur. Her ikisine de gerektiği kadarı ile yer vermek lazım bence.
_2- Filmin adı Karayılan olduğuna göre, hayali senaryolarla yola çıkmışlar. Çünkü Karayılan’ı Antep’in Barak Köyleri’nde Arap Mimarisi ile yapılmış Kerpiç evde gösterdikleri gibi, annesini de Arap Kıyafeti giyen biri olarak göstermişler. Halbuki Karayılan Çadırda yaşamaktadır ve bir Aşiret Reisi’nin Kadını olan annesi Ayşe de başına köşeli fes takmaktadır.
_3- Diziye göre Karayılan çocuk iken, önünden bir Karayılan geçiyor, o da Yılan’a bakıyor ve “Karayılan” diyor ve böylece “Karayılan” ünvanını almış gibi gösteriliyor. Bir insan önünden geçen bir Yılan’a bakarak kahraman olamaz ve bir ünvan alamaz. Oğuzhan gibi o yedi başlı Ejderhayı ödürmeli ki bu ünvanı alabilsin. Halbu ki, Karayılan’ın “Karayılan” lakabını almasında hiçbir yılan ile uzaktan, yakından ilişkisi yoktur. “Karayılan” adı babasından kendisine kalmıştır. Kitabımızda değindiğimiz gibi, esmer/kara olan Baba Mamo’nun komşu Ermeni Köylü ile bir kavgası olur. Mamo, tek başına kılıcını alarak bu Ermeni Köyü’nün erkeklerini perişan eder ve davarlarını alır eve döner. Komşu köylüler, Ermeni Köyünü kınarlar; “nasıl olur da siz bir tek kişiye dövülürsünüz? ” diye sorarlar. Ermeni erkek ve kadınları da; “adam elimize bir geçseydi zaten onu dövecektik, ancak adamı bir türlü yakalayamadık, ADAM KARA BİR YILAN GİBİ KAYIYORDU ADETA” derler. Bundan sonra Mamo’nun adı KARAYILAN olur. Ve daha Mulla Karayılan 16 yaşında iken, Mamo 1904 yılında Ermeni Eşkıyalar tarafından Şehit edilir. Bu nedenle Baba Mamo’nun 1920’lerde başlayan Antep Harbine katılma gibi bir şansı olmamıştır. Ama bu dizide Baba Momo, şehre geliyor ve Başkarakol’da Fransızlar’ın Türk Bayrağı’nı indirme hadisesine katılıyor, Fransız Askerine silah sıkıyor ve kendisi orada Şehit ediliyor. Aslında Bayrak indirme olayında silah kullanılmamıştır. Çünkü halkın olmadığı bir zamanda bu bayrak indirilmiştir. Ayrıca daha önceden İngilizler silah toplattıkları için, kimsede Tabanca veya pıçak dahi yoktu.
_4-Yine Karayılan, Ermeni bir kıza aşık olmuş gibi gösterilmektedir. Karayılan, Pazarcık’a bağlı Elif Mezrası’nda çadırda yaşarken, daha Antep Karayılan’ı tanımıyordu. Köyde akrabası Elif ile evliydi. Kendisi tek başına, o bölgeye yakın olan Karabıyıklı Baskını’nı yaparak, Fransız Askerleri’ni tamamen öldürdükten sonra esirleri köyüne götürür ve Antep halkı öylece Karabıyıklı Baskını ile Karayılan’ın adını duyar ve Heyet-i Merkeziye onu şehre davet eder. Eğer Antep’ten savaşa katılmış olsaydı, esirleri Antep’e getirmesi gerekirdi.
_5-Yine dizide, heyet ve arkadaşları Karayılan’ı savaşması için ikna edemiyorlar. O hep savaşmaktan kaçıyor. Halbuki Karayılan Karabıyıklı Baskını’na Atatürk’ün ve Kazım Karabekir’in mektuplu talimatları ile katılmıştı. Antep’e girmeden önce zaten savaşı kendisi başlatmıştı ve savaşın içinde idi.
_6-Aslında (5 Kasım 1919) da Bayrak indirme hadisesi oluyor. 20 Ocak 1920 Karabıyıklı Baskını’ndan bir gün sonra(21 Ocak 1920) Antep’te Kamil adında kahraman bir çocuk Şehit edilir. Şehitkamil’in Şehadeti’nden sonra Karayılan’ın Antep’e gizlice girer, Heyetle görüşür ve Savaşmaya başlar. Yani Karayılan’ın Antep’e girmesi 1920 Ocak ayının sonlarına rastlıyor.

Tamamını Oku