Karagöl Köyü Genel Kuruluş ve Tarihçesi

Ömer Tural
1489

ŞİİR


5

TAKİPÇİ

Karagöl Köyü Genel Kuruluş ve Tarihçesi

KARAGÖL KÖYÜNÜN GENEL KURULUŞU

KÖYÜMÜZÜN GENEL OLARAK KURULUŞU VE TANITIMI
Karagöl Köyü (Gemerek / SİVAS)

Köyümüzün ismi; köyün ortasında olan tarihi ‘’Dört Oluklu Çeşme (Büyük Çeşme) ’’mizin önü eskiden ilkel yöntemlerle çevrilerek suyun birikmesi sağlanmış ve gölet şeklinde oluşturulup sudan faydalanılmış, oluşan bu görüntü ile ayrıca bölgedeki taşların kara taş olması ve Karayüce dağının eteklerinde kurulu olması da söylentilere göre köyümüzün isminde etken olmuştur.

Karagöl Köyünün ilk sakinleri ise Ermeni Vatandaşlarıdır. Bu Ermeni vatandaşları demirci, marangoz, kalaycı bina ustası gibi çeşitli işler yapan zanaatkar insanlarmış. Sonra bu vatandaşlar bazı sebeplerden dolayı yavaş yavaş köyü terk edip ülkemizin değişik bölge ve illerine hatta başka ülkelere göçmüşler, tamamı gitmese de birkaç aile kalarak Türklerle birlikte bir müddet yaşamışlar.

Bunlardan bazılarının isimleri; Norsis, Simon, Ovadis, Sarkis, Gülü, Osken, Topal Fazil’ dir. Bu arada Ermeni vatandaşlar köyden ayrıldıktan sonra boşalan köye Devletimiz tarafından Kuşkayası(sekidede/ballıkaya),Talazoğlu, Kötüköy, Köseli, Karaağıl, Kevenli , Kartalkaya, Seydinali, Kırıklı, Kabaktepe gibi Çevre (dağ) köylerinde ikamet eden ailelere boşalan hanelere yerleşmeleri söylenmiş bu aileler buralara gelerek istedikleri yerde kalmaya başlamışlar.
Daha sonra yine Devletimizin resmiyeti ile dış ülkelerden ; Romanya, Yugoslavya, Bulgaristan… gibi ülkelerinden Muhacir kardeşlerimiz ülkemize getirilmiş bu kardeşlerimizden de köyümüze yerleşenler olmuştur. Halen bugün; köyümüzde birlikte hayatlarını devam ettirmektedirler.

Tabi o günden bu zamana kadar değişik ailelerden muhtarlık yapanlar vardır. Bunlar ; Arif BAYKURT, Hamdi ÖZKAY, Murat Bey(UZEL) ,Gazi Efendi(İLHAN), İsmail KELEŞ, Mahmut MİLLİ, Mustafa KOÇ, Bahri ÇOLAK, Arif PEKER, Mahmut YILDIRIM, Duran SARAÇ (vekaleten), Dursun KARAKAŞ, Nuri KAYAPINAR, Erdoğan KARAKAŞ ve halen Köy Muhtarımız olan Ali KAYAPINAR ‘dır. Köy içinde 1950’ lerden sonra bir zaman çeşitli şeylerin alınıp satıldığı Köy Pazarı dahi kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’ nin ilk kurulan okullarından biri de köyümüzde yapılarak ilk etapta üç sınıf daha sonra beş sınıf olarak eğitim vermiş bu okulda ermeni vatandaşlardan da öğrenim görenler olmuştur.

1972-1973 yılında ise Ortaokul’umuz eğitim öğretime açılmıştır. Köyümüzde faaliyet gören PTT binası, Tarım Kredi Kooperatifi ve Sağlık Ocağı ; Kanalizasyon Sistemi , Köy Barajı (Gölet) ‘miz mevcut olup sulama kanallarımız kısmende olsa vardır. Köyümüzde iki Cami (İbadethane) bulunmakta, bunlardan Yukarı Cami/Merkez Cami olarak bilinen cami Ermeni vatandaşlardan kalan kiliseden çevrilmiş olup uzun süre camii olarak kullanılmış yerine Köyümüz tarafından yenisi inşa edilmiştir.
Yine köylüler tarafından sonradan yaptırılmış olan Aşağı camii ise şahıslar ve halkın yardımıyla yenilenmiştir. Köyümüz arazileri verimli olup köyde ikamet eden halkımız geçimlerini Tarım ve Hayvanclıktan sağlamakta, neredeyse her haneden diğer illerimizde ve Yurtdışında bir çok farklı ülkede insanımız, gurbetçimiz yaşamaktadır. Köy halkımızdan Yüksek makamlarda ve resmi yerlerde görev yapmış/yapan vatandaşlarımız da vardır.
Köyümüzün nüfüsunda her ne kadar azalmalar olsada (bayramlar,tatiller izinler… vs.) gibi çoğalmakta; yavaş yavaş köye geri dönüşler, yerleşmeler görülmektedir. Karagöl Köyünün önemli özelliği ; Türkiye’nin heryerine rahatlıkla gidilebilecek Edirne’den Kars’a kadar giden ana asfaltın köy içerisinden geçmesi, Kayseri- Sivas anayolu üzerinde bulunmasıdır . Hangi saatte olursa olsun gidip gelme imkanı vardır.

Köyümüzün en iyi yönü ise ; halkımızca her zaman iyi günde ve kötü günde birlik ve beraberliğe önem verilmesidir.

Ömer Tural ,Duyguların şairi

Ömer Tural
Kayıt Tarihi : 10.7.2020 23:20:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Ömer Tural