KAPİTALİZMİN SEVGİLİLER GÜNÜ 14 ŞUBAT
‘’Belirleyici olan, her zaman nereye bakıldığı değil nereden bakıldığı önemlidir’’
Piere Teilhard de Chardin
Bilimsel sosyalizmin savunucuları, sınıflı toplumlarda yükselen sınıfın idolojisinin genelde devrimci olarak belirlerken, çağımızın yükselen devrimci sınıfı işçi sınıfı ve onun idolojisi olan bilimsel sosyalizmide bütün yönleriyle ortaya koymuşlar.Gerici, saldırgan, yanıltıcı ve insanlığın ilerlemesi önünde engel teşkil eden kapitalizme karşı bilimsel sosyalizimle karşı durmak insanlık için tek kurtuluş yolu olarak önemini koruyor. Bende bu çerçeveden bakarak derdimi dökmek istiyorum.
Diyeceksiniz ki ‘’derdin ne’’.Mal, mülk, şan,şöhret hırsının insanı insanlıktan çıkardığı,
kapitalist üretim ilişkilerinin hüküm sürdüğü bir dünyada yaşarsınız da derdiniz olmaz mı.Elbetteki olur.Eğer ‘’olmaz’’ derseniz adama gülerler.Gerçi şimdilerde en çok da maymunlaşan insana gülüyorlar.Hani yazılı ve görsel medyada ‘’sanat’’adına gözümüze batırılan seviyesizlik var ya ondan bahsediyorum. Bu arada şunuda belirtmekte fayda var; evrim teorisini okullarda ders olarak okutulmasına karşı çıkanlar insanın nasıl maymunlaştırılmaya çalışıldığına karşı çıksalar daha kayda değer olacağı kesin.
Kapitalizim hayatımızın her alanına müdahale ediyor.Onun için para getirmiyen hiç bir şeyin önemi yoktur.Bize ait olan en insani duygularımızın paketlenip pazara sunulması bunun en acı örneğidir.Bizi hayata bağlayan sevginin-biz onsuz hiç bir şeyin olmayacağını düşünürüz-‘’sevgililer günü’’adı altında sömürülmesi ve nasıl bir tüketim çılgınlığı yaratıldığını hep beraber görüyoruz.Bizim için anamız,babamız ve sevdiceğimiz kıymetlidir.Onlara duyduğumuz sevginin büyüklüğü kapitalizmin özel günlerine sığmayacak kadar büyüktür.
‘’Sevgililer günü’’nde kadın obje olarak öne çıkarılır.Erkek eğemen toplumda tüketim ve görgüsüzlük cinsiyet üzerinden rekabete zorlanır.İnsanın insana olan sevgisini belirtmesi
çok doğal.Ancak sevgi insani bir duygu olduğundan alınıp satılmaz.Metayla (hediye) ölçülen sevgi sevgi olmaktan çıkar,gösteriş budalalığı başlar.Çünkü burdaki çılgınlık zorunlu ihtiyaçların dışında, gönül alma dışında paket programlarla, filim, reklam gibi araçlarla kapitalizmin bekası için idolojiktir.
Böyle köksüz, popüler günler kapitalizim tarafından piyasaya uygun olarak topluma ve yeryüzüne dayatılan küresel ‘’toplumsallaşma’’dır.Hiç bir değeri yoktur.Yanıltıcıdır.
İnsanlığın değerlerine karşıdır.Yarına aktaracağı hiç bişey yoktur.Örneğin; 1900’ın ilk yıllarında Amerika’da (New York) emekçi kadınların eşit ücret ve çalışma koşullarını düzeltilmesi için verdikleri mücadele,Rusya’da (Petrograd) emekçi kadınların kadın hakları,barış ve ekmek mücadelelerini vb.mücadeleleri bağrında taşıyan 8 Mart dünya emekçi kadınlar günündeki sevgi büyüktür.Dostluk,dayanışma ve mücadele üzerinden şekillenmiştir.Onun için bürdaki sevgi insanlık için anlamlıdır.
Kapitalizim sevgiyi bilmez.Bu gün dünyadaki savaşların ve yıkımın sorumlusudur.
Açlığın,işsizliğin sorumlusudur.Yer yüzünün zengin kaynaklarına karşı aç gözlüdür.
Onun sevgisi vitrinlerde süslü bir pakettir.Paradır.Paranın bulaştığı şeyde sevgi olmaz.
Dostluk, dayanışma olmaz. İhanet,adam satma ve kirlilik başlar.
Şimdi anladınızmı,sevgiyi bilmediğimizden değil, bilmiyenedir karşı olduğumuz.
13 Şubat 2007
Ahmet GüvenKayıt Tarihi : 15.2.2007 17:40:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Ahmet Güven](https://www.antoloji.com/i/siir/2007/02/15/kapitalizmin-sevgililer-gunu-14-subat.jpg)
Recep Uslu
TÜM YORUMLAR (2)