GÖREV BAŞINDA
İznik
Beştaş’ın Peşinde
Bu ayki İznik konusunun fotoğraflarını çeken Kemal Nuraydın’ın en büyük sorunu kötü hava oldu. Bu yüzden ağırlığı iç mekan çekimlerine verdi. Çini çalışmasının kendi zorlukları da vardı. Kapaklarını 24 saatte bir, sabaha karşı açan çini fırınını çekmek için Nuraydın birkaç gece sabah 03:oo’te uyandı. Çünkü fırına gittiği ilk gece, Remzi Usta’nın mal koymadığı nadir günlerden biriydi. Tek güneşli günde ise fotoğraftaki Dikilitaş ve çevredeki eserler çekildi. Nuraydın ve yazar Nazım Alpman, meyve bahçeleri arasındaki antik eserin yerini bulabilmek için traktörlü birkaç köylünün yolunu kesmek zorunda kaldı. Anıtın bir yüzüne kitabesi özenle kazınmış, diğer yüzünde ise futbol takımlarının adları boyayla yazılı. Kitaplarda Dikilitaş’ın beş değil altı parça olduğu ve en üstte olması gereken parçada bir kuş figürünün olduğu yazılı. Bir söylentiye göre bir köylü en üstteki taşı bir kementle aşağı düşürmüş.
s.56 national geographic Türkiye mayıs 2005
“Yanlış hareket ve yılan sokar! ” yazısı (not, bu yazı resimli roman biçiminde aktarılıyor bize degide, ama baloncuk yerine beyaz kareler içine yazılmış, aktarıyorum)
Herpetolog Bruce Means, Florida’daki rek edilmiş bir adadaki yaban hayatı inceleme çalışmasında en sevdiği zehirli sürüngen* ile karşılaşır.
Yapmaması gerektiğini bile bile yılanı bir sopayla yakalamaya çalışır.
Kendini koruyan yılan saldırır!
Sadece parmağına bir iğne batar gibi olur. Ama zehrin birkaç saniye içerisinde etki göstereceğini bilir.
Zehirdeki enzimler saldırıya geçince dokular parçalanmaya başlar.
Toksinler bedene yayılırken, Bruce zaman geçirmeden yardım bulmak için sürünerek ilerlemeye çalışır.
Kan ve diğer sıvılar, dokulara sızmaya başlar. Kanı pıhtılaşma yetisini kaybetmektedir. Yoksa sonu ölüm mü olacak?
BAŞARDI.
O, hastaneye ulaşmayı –ve sağ kalmayı- başardı. Ama çıngıraklı yılan ara sıra can alıyor. Zehirin gücü, yılanın yaşına, en son ne zaman beslendiğine, saldırının günün hangi saatinde gerçekleştiğine, dişlerin ne kadar derine saplandığına, ve bedene giren zehir miktarına göre değişiyor.
EN KÖTÜ SENARYO: Dolaşımın durması, şok, büyük çapta doku ölümü ile iç ve dış kanama ölüme neden olur. Bunu önlemenin anahtarı tıbbi müdahele ancak bazıları tedavi için çok uzun süre bekler. Diğerleri ise, genelde çocuklar, zehrin öldürücü gücüne karşı koyacak kadar güçlü değildir.
s.82-83
Çıngıraklı yılan *Crotalus Adamanteus türü
dip not açıklama:
Bu yazının devamı da vamış kapsamlı ama onu görmem bir şey -tam olmasa da- değiştirmeyeceği, yeni başlamış olduğum bir şiirde kendini buldu denebilir. Çünkü Krubera’yla gelecek olan şiir bunun devamı olabilir –eğer mealde uyuşurlarsa- ki ona başlamıştım bugün. Ki aynı gün de zaten (çünkü) Kan süsü şiirimdeki İznik çini yazısının devamını anca görebildim, fark edebildim.
Ocak 31 2007
Kayıt Tarihi : 31.1.2007 07:28:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!