Kitabı kâinât insanın kendi
Okuyan sahife açar efendi
Bize te’sir etmez iblisin fendi
Besmele çekince kaçar efendi
Makam mevki rütbe nişan dünyada
Çocukluk, o derin ırmak çağrısı
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
Devamını Oku
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
Efendi, sahib Mevla ayni manalara gelir ki Bu gerçekte sadece Rabbimiz için kullanılması gereken özel bir tabirdir.İmam Maturudi'ye bir şahıs gelip; "ben Mevla'yı arıyorum" der. İmam da cevaben; "O Allah'tır" buyurur. Şahıs bu sefer; "Yani ben üstadı arıyorum" der. İmam şahsa dönerek; " O Resulullah'tır" der. Adam tekrar ;" Açıkçası ben imam Maturidi'yi arıyorum" deyince. İmam noktayı koyar ve "Ha o fakir mi? Evet o benim" der. Her halde ne demek istediğimi anladınız? Zira işin ilmi izahını size en yetkili bir ağızdan yani itikatta imam olan meşhur imam Maturidi'den yaptırdım.
İnsan kainat kitabının tamamı değil sadece o küllün içinde bir cüzdür.
Şeytan besmeleden değil istiazeden korkar ki o da; "Euzü.. çekip Allah'a sığınmaktır.
Bir de sondan 3. dörtlükte bazı ifadeler bana yanlış gibi geldi.
Birincisi; Dinin aslı olan Kur'an ve sünnette Aşk tabiri geçmez. Muhabbet ifadesi geçer. Bu tabir ehl-i tarikat tarafından ihdas edilmiştir ki ifrat-ı muhabbet demekmiş. Lakin malum rabbimiz bizlere her hususta- buna dua ve Kur'an okumak dahil- vasatı yani Sırat-ı müstakimi emretmektedir ve kitabında sık,sık "Allah haddi aşanları sevmez" buyurmaktadır.
İkincisi; "Ehli hakişkatin imandır hemzi" demişsiniz ki bu Ehl-i hakikat şeklinde yazılması gerekir. Hemz ne ise onu da açık ederseniz sevinirim.
"İlahi aşktır ki aşkın en temzi" demişsiniz. Temz tabiri de yanlıştır. O temizi şeklinde yazılırsa doğru olur. Yani mehmet bey kardeşim -kusura kalmayın da- sizin şiirinizde de kafiyenin hatırı için safiye lafzın hatırı için mana terk edilmiş. Bunlara dikkat ederseniz şiirleriniz muhataplarınıza şuur bahşeden gerçek irşadi beyanlar olabilir.Lütfen dikkat edelim bilhassa da bizim gibi dini sahalarda yazanlar çok dikkat etmeli ve Mutlaka "Sure-i Şuaranın 220 ayetinden sonraki şairlele alakalı bölümün ayetlerindeki uyarılara kulak vermelidirler. Yoksa rabbimizin orada kınadığı kişilerden olurlar vesselam.
Hayırlı çalışmalar.
Bu şiir ile ilgili 1 tane yorum bulunmakta